Zoals elk jaar hebben we weer de best gelezen verhalen van Het is Koers voor je verzameld. In een raar jaar als 2020 is er gelukkig sprake van continuïteit. Bij wijze van een coronaproof kerstaperitief presenteren we je hier 10 verhalen die je met smaak tot je kunt nemen. Wij wensen je fijne feestdagen. Voor een keer hopen wij dat de injectienaald ervoor gaat zorgen dat 2021 weer een iets normaler jaar wordt voor onszelf en voor de wielersport!

Hier de verhalen voor onder de kerstboom (let op: de titels zijn klikbaar)!

De fiets en zijn baasje – update 2018!

Al jaren de nummer 1 op deze lijst, en ook in 2020 weer de Bohemian Rhapsody van Het is Koers (nee, hier geen Danny Vera die het feestje verpest). In dit artikel legt Alex van der Hulst uit wat jouw fietsmerk zegt over jou. Met een flinke korrel zout, maar toch zijn er jaarlijks genoeg lezers die dit 100% serieus nemen.

Dé Wielercode

Nog zo’n stuk dat je met een korrel zout moet nemen: hoe dien je je eigenlijk te gedragen als je een (race)fietser bent? Mag een zadeltasje? Een banaan? Een shirt zonder mouwen? Herman Chevrolet zet alle regels op een rijtje in zijn ethische wielercode!

Cees Bal en de Ronde van Vlaanderen die in Catalonië begon

Vincent de Lijser tekende het verhaal op van Cees Bal die de Ronde won: ‘Als de Ronde van Vlaanderen van 1974 een stripverhaal was geweest, had er tot aan de voorlaatste bladzijde in elk kader een donderwolk boven het hoofd van Cees Bal gehangen.’

Vijf gouden regels voor de gelukkige fietser

In coronajaar 2020 werd er veel gefietst. Dus was het belangrijk om je goed te gedragen als weggebruiker. Frank van Dam: ‘Naarmate ik als fietser ouder word, en daarmee verstandiger en ongevoeliger voor groepsdwang, scheid ik hier de nuttige tips van de onzinnige voorschriften. Uiteindelijk hou ik vijf gouden regels over: vijf gouden regels voor de gelukkige fietser.’

Dirty Kanzelled in Drenthe

200 km overhard. Iets voor gekken. Ja. ‘De hel begint bij pannenkoekenpaviljoen Appelbergen. Kilometers mul zand die langs fris gesproeide kwekerijen lopen. Hier wordt er gezwoegd en gezwegen.’ Bort Hartog beschrijft de lijdensweg. Of is het een zegetocht?

Getest

We mochten weer een heleboel moois testen dit jaar. Van fietsbanden, wielen, gadgets, broeken en shirts tot kekke fietszadels. Bastiaan Gaillard deed het (meestal) voor ons, Joris Knapen maakte er fraaie foto’s bij.

Zo kijk je de Tour onder werktijd

De Tour volgen was anders dan anders. De Tour vond immers plaats in september. En hoe organiseer je dan dat je de Tour kunt kijken onder werktijd, op kantoor of op de thuiswerkplek? Alex van der Hulst schreef een praktische gids.

Wout van Aert is een Nederlander

Wout van Aert is een Nederlander, dat weet iedereen. Jos van Nierop haalt als bewijs een tweet aan van Wout zelf: ‘Mijn vader is een zoon van Nederlandse ouders. Maar in België geboren en opgegroeid. Familie woont in buurt van Rijsbergen.’ Moeten we nog meer zeggen?

Review Fumpa mini pomp – weg met pompen of patronen

Ja, ook fietspompen zijn aan evolutie onderhevig. Zo is er de Fumpa, een minipomp die je thuis kunt opladen, via een USB-kabel. Of dat handig is? Dat zocht Bastiaan Gaillard voor ons uit.

Gezinsdrama

Iedereen herinnert zich de nare val van Fabio Jakobsen na de manoeuvre van Dylan Groenewegen in de Ronde van Polen. Arjan Kim schreef er een controversieel stuk over.