Ze hebben de mooiste fietsen. Om van te watertanden. Waar de profs op fietsen daar willen de zondagsrijders zo snel mogelijk ook op rijden. En hoewel het, volgens de UCI-regels, fietsen zijn die gewoon in de winkel te koop moeten zijn, zul je ze door de prijs (rond de 10.000 euro) en de innovaties niet zo snel op zondagmiddag op een doorgaande weg in Nederland zien. Daarom hier alvast de fietsen van het profpeloton in 2018.
Onvervalste fietsporno. Een overzicht per ploeg
Giant Sunweb – Giant
Op de fietsen van Giant is tegenwoordig bijna alles Giant. Nu ook de wielen en het stuur. Alleen de fietscomputer is niet meer van Giant maar van Sigma. Maar omdat er altijd wordt gezegd dat het grootste deel van de racefietsen toch in de fabriek van Giant worden gemaakt en er daarna een sticker van een ander merk op wordt geplakt, is het ook niet raar dat Giant er nu eigen stickers op plakt. Het blijven fietsen die niet enorm in het oog springen. Ze zien er altijd wat iel uit onder de kont van krachtpatsers als Tom Dumoulin. Maar die heeft voor zijn specialisme dan wel weer een beest in regenboogkleuren.
LottoNL-Jumbo – Bianchi
Ook voor Dylan Groenewegen weinig nieuws. Zijn Bianchi Oltre XR4 is nog steeds een compacte, celeste snelheidsmachine. Zo aero als het maar kan. Vol gestickerd met sponsoren als FSA en de dingen die Bianchi heeft verzonnen zoals het countervail systeem. De vermogensmeter is nog steeds van Pioneer en er wordt elektronisch geschakeld met Shimano Dura Ace
Trek Segafredo – Trek
Je hebt knechten en kopmannen. Die laatste groep mag soms een iets mooiere fiets. Dat was in het verleden al bij Cancellara en Contador. En uiteraard John Degenkolb die de speciaal voor hem gestylede Trek de naam Wiktor heeft gegeven. Nu heeft hij de eerste versie van deze fiets al in de prak gereden, maar voor de klassiekers staat er vast een nieuwe klaar. De rest van de ploeg rijdt op de, ook niet misselijke, rode varianten van de fietsen.
Team Sky – Pinarello
Bij Sky praten ze dolgraag over hun Pinarello’s. Dan hoeven ze tenminste niet over astma te praten. Die fiets is dan ook wel een dankbaar onderwerp. De Dogma F10 van Sky valt vooral op door de nieuwe combinatie stuurpen en stuur, de cockpit. Die is in plaats van PRO nu van MOST en is daardoor nog gestroomlijnder geworden.
Movistar – Canyon
El Imbatido is terug. En de onverslaanbare Valverde viert zijn terugkeer met een nieuw kleurtje op zijn Canyon. Prachtig afgewerkt met Campagnolo en Bora Ultra-velgen in hetzelfde blauw is het weer een en al stijl bij Movistar. Voor Landa en Quintana staat een lichtere variant klaar zodra de bergen beginnen te lonken.
Katusha – Canyon
Dezelfde fiets voor een ander team. Ook Katusha rijdt Canyon. Al is hun variant in het rood en met een andere opbouw. Marcel Kittel rijdt op een fiets met Zipp wielen en een Sram groepset.
EF Drapac – Cannondale
Ze hebben de meest onmogelijke naam van het peloton: EF Education First Drapac presented by Cannondale. Dat gaat geen commentator uitspreken natuurlijk. Die lui van de roze shirtjes, kun je ze ook noemen. Maar de fiets is gewoon groen gebleven. De Cannondale Supersix Evo HiMod is niet veel veranderd. Wat er allemaal op zit voor de profs is wel anders. Vision wielen en een Prologo zadel bijvoorbeeld.
DimensionData – Cervélo
S5, R5, wat ze ook kiezen bij Dimension Data, het is in alle gevallen een mooie Cervélo die nog steeds op wielen van Enve staat en wie dol is op details moet even letten op de naven van Chris King die nu ook op de fietsen van Cavendish, Meintjes en Tom Jelte Slagter te zien zijn.
UAE Team Emirates – Colnago
Ze zijn vernoemd naar de Emiraten maar het is hartstikke Italiaans bij het team van Aru. Van de twintig renners in de selectie zijn er twaalf Italiaan, met Kristoff als noordelijke uitzondering. De fietsen zijn ook een en al Italië met de Colnago V2-R die is opgetuigd met Campagnolo en een Dedacciai cockpit. Als Europees kampioen kreeg Kristoff een Colnago in het wit.
Mitchelton Scott – Scott
Wat voorheen Orica Greenedge heette is nu Mitchelton. Gebleven is de Scott als fiets waarop Trentin, Yates, Impey, Ewan, Chaves en Van Vleuten hun overwinningen moeten boeken. Veel verandert er niet aan de Scott’s als we de verhalen mogen geloven. Let wel even op de enorme stuur-unit van Caleb Ewan. Er zijn keukentafels die kleiner zijn, maar goed, de sprinter hangt er dan ook met heel zijn lijf op als hij richting finish snelt.
FDJ – Lapierre
De ploeg van Ramon Sinkeldam fietst op Lapierre. Een fiets die glimt en onderdelen heeft die allemaal uit de fabriek van Shimano komen. Het rood, wit en blauw moet voor de Nederlandse kampioen alleen nog wat herschikt worden. Op de overgang tussen zitbuis en bovenbuis zit trouwens een enorm plakkaat.
AG2R – Factor
De mooie blauwe kleur, de weinige opsmuk en de ranke buizen zorgen ervoor dat de Factor O2 fietsen van AG2R er heel snel en licht uitzien. Als Oliver Naessen nog beter is dan volgend jaar dan zal deze fiets dit voorjaar veel vooraan te zien zijn. Mavic wielen en Look pedalen houden het Frans. Ook opvallend zijn de Ceramic Speed oversized derailleurwieltjes.
BMC
Kaderplaatje #1 zit dit jaar vaak op een BMC en Greg van Avermaet zal het liefst alles winnen waar hij start. Dat doet hij op een BMC die speciaal voor hem gouden letters heeft. Die Olympische overwinning wil hij nog steeds vieren. Opvallend bij BMC is de lage achtervork. Nog even en die verdwijnt helemaal. De fiets is voorzien van Shimano-onderdelen en Shimano-wielen.
Lotto Soudal – Ridley
We hebben geen Nederlandse fietsen in het profpeloton, onze zuiderburen zijn wel vertegenwoordigd via Lotto Soudal. Dat team rijdt op Ridley waarbij de custom bike van de gorilla het meest in het oog springt. Greipel sprint nog steeds mee voor de overwinning en dat doet hij op een zwarte fiets met Campagnolo onderdelen, Look pedalen, een Deda stuur en SRM powermeter.
Team Bahrain – Merida
Nibali en Colbrelli rijden Merida. In zwart/rood met witte letters. De Scultura is om te klimmen, de Reacto is voor het vlakke. Op die laatste zit dezelfde Vision cockpit die je ook bij Gesink en Groenewegen vindt. Opvallend zijn de fikse Fulcrum velgen die je niet zo heel vaak ziet.
Astana – Argon18
Bij Astana rijden ze alles al op een hoopje voordat het seizoen goed en wel begonnen is. Dat doen ze op hun inmiddels vertrouwde Argon18-fietsen. Om precies te zijn de Gallium of Nitrogen Pro. Fietsen zonder fratsen in zwart en blauw met veel Shimano erop, Corima wielen en Vision stuur. Vreemd genoeg rijdt Luis Leon Sanchez dan weer met een FSA-stuur, het is niet vaak dat renners hun eigen materiaal mogen kiezen.
Quick Step en Bora – Specialized
Alleen de kleur is anders bij de fietsen van Quick Step en Bora. Beide teams rijden op de Venge, de Tarmac en de Roubaix. Beide teams hebben een PRO Vibe stuur, een Dura-Ace groep en Roval wielen. Voor de wereldkampioen wordt er een uitzondering gemaakt, die heeft de regenboogkleuren op zijn velgen.
En buiten de World Tour
fietst Roompot nog steeds op Isaac met Campagnolo en FFWD. Aqua Blue heeft de primeur om als eerste team zonder voorderailleur te fietsen. Ze gebruiken op hun door Gerard Vroomen ontworpen 3T Strada het SRAM Force One systeem. De zeer opvallende Cipollini RB1K van Team Bardiani moet hier ook nog even worden genoemd. Zowel de Israel Cycling Academy en Nippo Vini Fantini fietst op de machtige De Rosa machines. En laten we tot slot onze persoonlijke mascotte Pippo Pozatto niet vergeten met zijn felrode Wilier.
- Boekrecensie: Het Grote Wielrenboek - 19/03/2024
- Boekrecensie: Riding With The Rocketmen - 04/08/2023
- Boekrecensie: Het Plan. Hoe Team Jumbo-Visma de beste wielerploeg ter wereld werd - 30/06/2023
Geef een reactie