Geel zwart zijn ze dit jaar maar weinig, de renners van Jumbo-Visma. Toch doen ze dit jaar meer denken aan een bijenzwerm dan ooit. De geel-zwarte armada vernietigde de Sloveen in het Geel volledig. Slovenië is overigens één van de belangrijkste landen in de geschiedenis van de Imkers, met grote innovaties en mooi beschilderde kasten. Pogacar had dus beter moeten weten.

Een zwerm vogels of een school vissen beweegt zich via drie eenvoudige regels. Je houdt afstand tot elkaar, je volgt de gezamenlijke richting, en je blijft dichtbij elkaar. Dit is te vergelijken met een peloton fietsers. Als het peloton een rotonde nadert, zie het peloton uit-één dijen en elkaar vervolgens weer vinden.

Bij bijen op weg naar een nieuw huis zijn er ook verkenner bijen die de groep sturen, door binnen de groep bepaalde bewegingen te maken, die vervolgens de koers van de zwerm verleggen. Roglic en Vingegaard waren de afdaling waren de (dit jaar iets minder) geel zwarte verkennerbijen in de afdaling van de Telegraph. Van Aert de groene bij die wachten op de oude-koningin Roglic aan de top van de Galibier. De koers van de etappe zou daarom anders zijn dan bijna andere touretappes van de laatste jaren.

Pogacar is de laatste jaren een disruptieve indringer van het peloton, net als de Aziatische Hoornaar in de wereld van de bijen. Bijen in Azië kunnen de hoornaar collectief gaarkoken, door hun hogere lichaamshitte in te zetten. De volgende week zal ons leren of in de hitte van Frankrijk, Jumbo Visma dat ook kan, of dat de sloveen met de olijke haarpluimpjes toch nog zal zegevieren. Zijn imkerende landgenoten wachten vol spanning af.

De auteur als imker

Rick Lindeman