Jarenlang moest de Nederlandse profrenster Iris Slappendel wielerkleding dragen die ze zelf eigenlijk helemaal niet zo mooi vond. Ze zaten vol sponsorlogo’s en hadden vaak lelijke kleurencombinaties. Maar ze had geen keus, ze moest ze dragen omdat het de kleding was van de professionele wielerploegen die ze in de loop der jaren heeft vertegenwoordigd en die haar betaalden om fulltime wedstrijden te mogen rijden.

Maar nu ze niet meer professioneel fietst, kan Iris eindelijk doen en laten wat ze wil. Ze omschrijft haar eigen stijl als ‘stoer, vrolijk en een tikje apart’ en besloot nu niet alleen zelf te gaan dragen wat ze mooi vindt, maar ook wielerkleding voor andere fietsliefhebbers te ontwerpen, die er hetzelfde over denken als zij. Iris had al een eigen bedrijfje in grafisch ontwerp naast haar carrière als profrenster en ontwierp onder andere de World Cup-leiderstruien in 2014 en de kleding voor de Olympische wielerselectie in Rio 2016. Maar om echt een eigen collectie te beginnen, daarmee wachtte Iris tot ze gestopt was met wielrennen.

Perfectionist

Als perfectionist wilde Iris dat de eerste collectie met haar eigen label eraan perfect zou zijn. En dat merk je. Je kunt zien dat ze aan elk detail heeft gedacht als je haar wielerkleding draagt. Het begint er al mee dat de twee vrouwen- en twee herensets die in Iris’ debuutcollectie zitten vrolijk zijn en anders dan anders. Zulk soort ontwerpen zie je inderdaad niet veel. Maar ze zijn niet alleen mooi, ze dragen ook heel comfortabel. En daar heeft Iris natuurlijk met jarenlang in verschillende merken en verschillende kledingmodellen te hebben gereden ook meer dan voldoende ervaring mee.

Op het gele shirt met paarse details zit het I R I S-logo (een oog met iris!), waardoor het een zeer vrolijke shirt wordt. Het heeft de naam “Occhio!” gekregen, omdat dat een van de meest gebruikte wielertermen in het peloton is en zoveel betekent als “Pas op!”. Maar ‘occhio’ betekent natuurlijk ook ‘oog’. Een bijpassende naam voor een shirt dat zeker opvalt in een groep.

Het wielershirt past perfect op het vrouwelijk lichaam – zelfs het mijne, dat niet super slank is – en ik krijg constant complimenten van voorbijgangers als ik het setje draag. De stof aan de voorkant is anders dan de stof die aan de achterkant en onder de armen wordt gebruikt, waardoor je prima ventilatie hebt op de plekken waar je dat nodig hebt. Er zit ook een kleine zakje met rits op de middelste achterzak, wat zo’n eenvoudige en gemakkelijke toevoeging is op een wielershirt dat ik niet begrijp waarom niet elk wielershirt dat heeft.

Een mooie zwarte wielerbroek: joepie! 

Ik ben vooral heel erg enthousiast over de zwarte wielerbroek die Iris heeft gemaakt. Voor mensen die met ‘stevigere’ bovenbenen gezegend zijn, ligt de voorkeur eigenlijk altijd bij een zwarte wielerbroek. Nu ik weer bij een wielerclub rijdt die een zwarte broek als clubkleding heeft, voel ik me een stuk comfortabeler dan toen ik nog een rood-wit-blauwe broek aan moest.

Maar effen zwarte wielerbroeken zijn over het algemeen niet echt elegant. Ik weet niet precies waardoor het komt, maar geen van de zwarte wielerbroeken die ik in mijn kast heb hangen zijn stijlvol of elegant (en ja, ik heb ze toch maar gekocht, omdat ze tenminste zwart zijn…). Dus ik was blij verrast en stond zelfs lichtelijk versteld van Iris’ zwarte broek. Op een afgetrainde profrenster of iemand met klimmersfiguur staat elke wielerbroek altijd wel, maar ik had nog nooit eerder gezien dat een effen zwarte broek mij zo flatteerde. Het accentueert de juiste lijnen en verhult de plekken die je graag niet wilt laten zien.

Ook de zeem is heel prettig – Iris heeft er duidelijk ervaring mee. Natuurlijk is de voorkeur voor zeem persoonlijk, maar ik denk niet dat er veel vrouwen zullen zijn (als ze al te vinden zijn), die zullen klagen over de zeem die Iris gebruikt in haar broek.

Kortom; Iris heeft een collectie vol stijlvolle en comfortabele wielerkleding gemaakt, wat ook nog een genot is om te zien. Iris is duidelijk expert op dit gebied. Ik kan niet wachten tot Iris met haar volgende collectie komt, om te zien wat voor vrolijke kleding er dan weer beschikbaar is.

Het Occhio! wielershirt is voor 99,00 euro te koop in de webshop.
Iris’ wielerbroeken kosten 125 euro.

Website: www.i-ris.cc
Twitter: @I_RideInStyle
Facebook: /IRISIRideInStyle


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragJeanine Laudy

I R I S Occhio wielershirt & wielerbroek

99,00 euro
9.4

Pasvorm

9.0/10

Kwaliteit zeem

9.5/10

Comfort

9.5/10

Afwerking

9.5/10

Design

9.5/10

Pros

  • Uniek ontwerp
  • Elegante broek
  • Achterzakje met rits
  • Goede kwaliteit stoffen

Cons

  • Relatief duur