Deze zomer ging ik veilig en vooral opvallend de weg op met een gouden hoofddeksel en dito bril. Van het bedrijf
Feryn Quality Bike Brands ontving ik een Racemaster helm in de kleur Gold Velvet en de bril van het type Tralyx in bijpassende kleur van het merk Rudy Project. Voor de oplettende lezer, dit is inderdaad de combinatie waar Bahrain Merida mee rondrijdt. Met het bijgeleverde stickervel kun je schitteren als Pozzovivo mocht je daar goesting in hebben. Compleet met instructies waar je de stickers moet plaatsen kun je geheel Bahrain Merida-style gaan.

Helm

De helm is een opmerkelijk apparaat, maar dat komt naar mijn mening puur door de kleur. Als je de andere kleuren bekijkt kun je als fietser met iets meer bescheidenheid en anoniemer op je raspaardje stappen. Er zijn nog zes andere kleuren te koop.

De Racemaster heeft een plek achterop de helm om je bril in op te bergen. Dat is opvallend. Normaal gesproken bevindt zich deze ruimte aan de voorkant. De manier waarop je de bril kunt opbergen is praktisch. Hij past er precies in en is zo zeer fraai weggewerkt. De pootjes van de bril komen aan de zijkant van de helm terecht en prikken hierdoor niet in je hoofd. Dat vind ik een pluspunt, want bij andere merken irriteren de pootjes nog wel eens.

  

Wat ik verder fijn vind aan de helm is een soort insectennetje aan de binnenkant. Niets is zo angstaanjagend als een wesp tijdens een rit tussen je helm en je hoofd. Deze bug stop zoals Rudy Project hem noemt, houdt de griezels op veilige afstand van je hoofd. Rijd je ook in de winter met deze helm en ben je dan niet bang voor insecten, dan zitten er ook losse pads in de doos. Je kunt dan je insectennetje vervangen voor reguliere kussentjes. Deze mooie functie van de helm heb ik gelukkig niet zelf getest. Waarschijnlijk schrikt het netje de boze prikkers al af voordat ze je helm invliegen.

Op de achterkant van de helm, onder de plek waar je je bril kunt opbergen vind je een stuk reflectie. Ook de riempjes waar je de helm mee vast maakt zijn voorzien van oplichtende reflecterende delen. MIPS mag niet ontbreken als er professioneel mee gekoerst wordt en daarom is deze helm dus voorzien van deze extra veiligheid. Al deze extra’s geven wel aan dat het een complete en bovenal veilige helm is.

Pasvorm is persoonlijk, maar de helm in maat S/M voelt goed op mijn hoofd. De sluiting achterop is fijn af te stellen en sluit naadloos aan. Ik heb met en zonder petje gefietst en beide ervaringen zijn positief qua comfort. Al is het soms even puzzelen met een petje hoe je de helm veilig op je hoofd zet. Hij wordt al snel een stukje naar achter geduwd, pas hier dus mee op. Er is voldoende airflow tijdens het fietsen. Hier zorgen de zeven grote gaten voor die ver over je hoofd doorlopen. De verkoeling tijdens deze warme Nederlandse zomer was geen overbodige luxe. Tijdens bloedhete ritten krijgt je hoofd voldoende frisse lucht om af te koelen.

In de doos vind je verder een microfiber zak om je helm in op te bergen. Een visor is ook meegeleverd. Hiermee maak je er een helm van die meer richting mountainbike gaat. Je ziet zo’n visor ook dikwijls bij helmen voor fietsforensen. Het gewicht van de helm zonder accessoires is 270 gram.

Bril

De Tralyx bril heeft ook een hoog opvalgehalte. De roze-oranje-geel-rode glazen zijn hier mede verantwoordelijk voor. Zeker met de pootjes in het goud denk je al gauw bling-bling. Dezelfde kleur als de helm. Het geheel is niet te missen, maar samen vormen ze een mooie combinatie. Net als bij de helm kun je een veiligere kleur kiezen voor je bril. Er zijn 16 verschillende combinaties mogelijk.

De Rudy Project bril is flexibel en lijkt wel elastiek zo soepel. Het montuur gemaakt van Grilamid laat zich met gemak buigen, draaien en keren zonder dat het kapot gaat. Zou Nibali op de Alpe de Tralyx heel gehouden hebben tijdens zijn val? Ik denk van wel. De uiteindes van de pootjes zijn zo nog flexibeler en kun je makkelijk langs je helm positioneren. Het onderdeel van de bril dat op je neus rust is in iedere gewenste vorm te duwen. Zo kun je het neusstuk helemaal aan je eigen neus aanpassen zoals jij dat comfortabel vindt. Wel handig als je het mij vraagt, aangezien je normaal afhankelijk bent van de vorm van het neusstuk van de fabrikant. Niemand kijkt op van ventilatiegaten in een helm. Sterker nog, ze zijn onmisbaar voor frisse lucht. Rudy Project heeft dit principe ook toegepast in de bril. Het montuur heeft een aantal smalle sleuven. Klein genoeg zodat er geen beestjes doorheen kunnen maar groot genoeg om koele lucht door te laten. Met de catchy naam Powerflow plakt Rudy er een fraaie marketingterm aan. Voor de hete dagen een prima toevoeging aan de bril. Of het tijdens de winter nog steeds iets bijdraagt vraag ik me af.

De lenzen van de bril zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Wil je je gezicht net iets meer beschermen dan kun je kiezen voor een grote lens. Ben je op zoek naar een snelle smalle planga dan is er ook een wat kleinere variant mogelijk en alles wat ertussen zit. Met maten uiteenlopend van XS tot en met XL zit er vast een ideale lens voor jou bij. Heb je meerdere soorten lenzen voor de bril, dan is het verwisselen een fluitje van een cent. Simpel de ene lens er uit en vervangen voor een andere kan vlug en makkelijk. De lens beschikt over dezelfde flexibiliteit als het montuur. Zonder enige moeite vouw je de lens dubbel; deze springt dan automatisch weer terug in de originele vorm.

Het geheel straalt kwaliteit uit en lijkt onverwoestbaar. De bril tikt net de 28 gram aan op de weegschaal en is dus zeer licht. Eenmaal op je neus voel je de bril niet meer. Hij is comfortabel en tijdens het fietsen zit de bril niet in de weg. Een bril moet zijn werk doen zonder dat je er erg in hebt en daar is de Tralyx perfect toe in staat.

Zodra je met spullen gaat rijden van profteams hangen er ook andere prijskaartjes aan. Prijskaartjes waar je wellicht in eerste instantie van schrikt. De helm wisselt van eigenaar voor 199 euro en de bril voor 20 euro minder. Is de prijs-kwaliteitverhouding in orde? Als je het mij vraagt wel. De helm heeft alle eigenschappen van een echte koershelm en dat geldt ook voor de bril. Beide zijn kwalitatief dik in orde. Het zijn ook voorwerpen waar je langere tijd mee doet. Het is een investering, maar het geld zeker waard.

Op Instagram ontvingen we drie vragen over de bril. Die zal ik hieronder beantwoorden:

  • Waar zijn de lenzen te bestellen voor de bril?
  • Kleuren de lenzen mee met de sterkte van het licht?
    • De versie die ik heb getest niet, wel zijn er verkleurende lenzen verkrijgbaar voor dit model. Deze lenzen heten Photocromic.
  • Is de bril ook geschikt te maken voor brildragers?
    • Voor dit specifiek model zijn er twee optische mogelijkheden. Oftewel lenzen op sterkte die achter de brillens geplaatst worden en er te allen tijde kunnen uitgehaald worden, ofwel de sterkte volledig geïntegreerd in de lens van de bril zelf. In zijn algemeen assortiment biedt Rudy project maar liefst zes optische mogelijkheden aan voor sportbrillen op sterkte.

Hierbij bedanken we Feryn Quality Bike Brands voor het beschikbaar stellen van de helm en de bril.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragRudy Project Racemaster helm en Tralyx bril

Helm:199,- Bril: 179,-
8.4

Comfort

8.0/10

Gewicht

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Beschikbare accessoires

8.5/10