Het NK is terug op de Brabantse Wal!
Hetiskoers blikt vooruit op het Nederlands Kampioenschap wielrennen

Eind juni keert het Nederlands Kampioenschap wielrennen terug naar de plek waar het in de jaren ’30 en ’70 van de vorige eeuw al meerdere keren werd verreden. Naar Woensdrecht en Hoogerheide, samen het kloppende hart van de Nederlandse wielersport op de flanken van de Brabantse Wal. Die wal is het korte stukje reliëf tussen de Zeeuwse klei en het Brabantse zand waarop elk jaar de Grote Prijs Adrie van der Poel plaatsvindt, en in 2009 en 2014 nog de WK veldrijden. Meerdere keren per jaar passeert er wel een profpeloton in dit deel van West-Brabant, tijdens wedstrijden als de Schaal Sels, de Scheldeprijs, Sluitingsprijs Putte-Kapellen of in etappes van rittenkoersen. En Ieder jaar in maart draaien jonge renners hier korte rondjes tijdens hun seizoenstart met de Ronde van Woensdrecht.
De Brabantse Wal in Hoogerheide, dat is als een dorpskroeg waar ze de deur altijd wijd open hebben staan voor de Nederlandse wielersport. Zo ook in de laatste week van juni. Want op woensdag 27 juni starten de jongens, meisjes, mannen en vrouwen voor hun tijdritten in en om Bergen op Zoom waar de finish op de Grote Markt is getrokken. In het weekend erna (30 juni & 1 juli) zijn de wegwedstrijden. Die starten in Nispen en komen dan via een lange lus door West-Brabant uit bij de plaatselijke omloop door Woensdrecht en Hoogerheide. De finishlijn ligt pal voor de O.L. Vrouw Hemelvaartkerk, op min of meer dezelfde plek waar tientallen jaren geleden ook al om het roodwitblauw gestreden werd. HetisKoers! gaat, in de aanloop naar het komende NK, op zoek naar de verhalen van de eerder georganiseerde kampioenschappen op de Brabantse Wal en blikt vooruit op het komende NK. Met vandaag het eerste deel:

De geboorte van het NK in West-Brabant
Het was het wielercomité Hoogerheide dat de Nederlandse wegkampioenschappen al in 1934 naar West-Brabant haalde. Het toen nog overal in Nederland geldende verbod op het organiseren van wielerwedstrijden op de openbare weg werd zo dicht langs de Belgische grens kennelijk niet streng gehandhaafd, want ook in 1935 en 1936 was het feest aan de Dorpsstraat in Woensdrecht. Helemaal toen de ruim vijfentwintigduizend (!) toeschouwers Kees d’n Pel Pellenaars de titel bij de profs zagen grijpen in een wedstrijd waaraan honderden renners deelnamen en slechts enkele tientallen uitreden. De wegen van West-Brabant lagen vol met gaten, gebroken klinkers en kasseien en op het korte knikje omhoog was er elk rondje opnieuw een kort moment waarop de slechtsten uit het pak konden worden geschud. Kampioenen konden nog over de streep komen, een washand over hun gezicht halen, een halve uitsmijter eten en een dikke sigaar opsteken voor ze de nummer twee zagen finishen met een achterstand van meer dan tien minuten. Zo ging het althans in 1934. Twee jaar later ging het er een stuk rumoeriger aan toe. Toen d’n Pel in volle eindsprint een flinke beuk aan zijn opponent Gerrit van der Ruit uitdeelde, gingen de twee direct na afloop zo fel met elkaar op de vuist dat de marechaussee eraan te pas moest komen en de jury zich anderhalf uur boog over de vraag wie de zege had verdiend.
Dat was Pellenaars.
Van der Ruit keerde terug naar Capelle aan de IJssel met een boetebriefje van vijfentwintig gulden en de officiële vermelding van diskwalificatie. En het NK? Dat verhuisde na drie opeenvolgende edities van Hoogerheide naar Zuid-Limburg, om pas veertig jaar later terug te keren naar de Brabantse Wal.

Pellenaars, winnaar bij de profs 1936 (foto: Nieuwe Apeldoornsche Courant)

Pellenaars, winnaar bij de profs 1936 (foto: Nieuwe Apeldoornsche Courant)

NK Hoogerheide 1936, foto: Nieuwe Apeldoornsche Courant

NK Hoogerheide 1936, foto: Nieuwe Apeldoornsche Courant

Het Nederlands kampioenschap wielrennen vindt dit jaar plaats op de Brabantse Wal. Op woensdag 27 juni zijn de tijdritten met start en finish in Bergen op Zoom. Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli worden de wegwedstrijden verreden. Die starten in Nispen en hebben de plaatselijke omloop in Woensdrecht en Hoogerheide. Meer informatie op www.nk2018.nl

 

 

 

Martijn Sargentini