Zwarte koffie bij het ontbijt om op te starten. Twee koppen koffie in de bus. Met ijs omdat het zo warm was. Voor de zekerheid stak hij nog een extra cafeïne booster in het koersshirt voorafgaand aan de etappe.
Joris Nieuwenhuis had een beroerde nacht gehad. Hij kon niet slapen omdat hij te vermoeid was. Het klinkt tegenstrijdig, maar het overkomt menig tourrenner. Volgens Laurens ten Dam had Joris aan de wijn moeten gaan. Een goede tip voor de volgende keer. Daar had Joris nu niets meer aan.
Schrale troost was dat kamergenoot Marc Hirschi ook niet goed in slaap kon komen. Schaafwonden hielden hem wakker. Daar kon zelfs geen wijn tegenop.

One more cup of coffee for the road
One more cup of coffee ’fore I go
To the valley below

Foto: Vincent Moes | Team Sunweb

Terwijl ‘de motor’ van Joris Nieuwenhuis door de extra koffie langzamerhand weer op gang kwam, hield het motorblok van de Fiat Ducato van pa Nieuwenhuis er plotsklaps mee op. Op een binnenweggetje midden in de Jura liep de motor van de camper opeens hoog in de toeren, begon hard te tikken en liet toen het leven. Deed niks meer. Geen beweging en geen hectometerpaaltjes. Wat voor de ANWB best een issue was. “Hoe kunnen we u dan wel lokaliseren?”

Voordat Laurens Nieuwenhuis dat probleem ging oplossen, moest er toch eerst naar de koers van zijn zoon gekeken worden. First things first. Geen tijd voor de wegenwacht. Zelfs geen tijd voor koffie.
Snel werd de Achterhoekse vlag uit de Fiat gegrist en op de Sunweb-Cérvelo naar het parcours gefietst. Een tijdrit van 25 kilometer lang. Met succes. Nieuwenhuis zag zijn zoon in het peloton voorbij snellen. Ergens in de buurt van Lons-le-Saunier. Het was de laatste keer deze Tour zijn dat hij Joris kon aanmoedigen. De komende dag wacht de trein naar Rotterdam. Alhoewel die trein Parijs aandoet, zal Nieuwenhuis er vanwege Corona niet mogen uitstappen. Finishen in Parijs laat hij aan zoon Joris over. Hij zal het trots vanaf de bank aanschouwen. Thuis in het Achterhoekse Zelhem. Samen met de moeder en zus van Joris.

Bij ploeggenoot Søren Kragh Andersen leek de cafeïne een dubbel effect te hebben. Het bracht hem de scherpte om precies op het juiste moment weg te springen uit de kopgroep. 15 kilometer voor de finish. De perfect getimede jump kon door geen van de medevluchters geremonteerd worden. In de laatste twee kilometer kwam een andere bijwerking van cafeïne duidelijk naar voren: nervositeit. HOW MUCH TIME. TIME?! schreeuwde de Deense ‘kraghpatser’ terwijl hij al een ruime voorsprong had.

Joris moest lachen toen hij de beelden van de etappe terug zag. Het verbaasde hem niets. Hij had deze Tour al meegemaakt dat “zenuwlijer” Søren zich ernstig zorgen begon te maken over de tijdslimiet terwijl hij slechts 10 minuten achter het peloton zat. Terwijl ‘de bus’ met ondermeer Joris op maar liefst 35 minuten reed. Volkomen relaxt omdat ze zeker wisten dat ze ruim op tijd binnen zouden komen.

One more cup of coffee for the road
One more cup of coffee ’fore I go
To the valley below

Het was wel een heel straf bakje koffie dat Kragh Andersen gedronken had. Die baas won vandaag gewoon voor de tweede keer een etappe.

Champagne voor team Sunweb. Voor de derde keer deze Tour. Op een perfect moment.

Kon Joris eindelijk weer goed slapen.

DAGELIJKSE UPDATEJoris Nieuwenhuis (24) debuteert voor Sunweb in de Tour de France van 2020, als belangrijke schakel in de lead-out van sprinter Cees Bol. Iedere dag zoekt Bort Hartog even contact met Joris om zijn belevenissen van die dag te horen. En omdat Joris vaak muziek in zijn hoofd heeft, vraagt Bort hem ook naar zijn song van de dag! De playlist die zo langzaam ontstaat, kun je hieronder vinden of via deze link