Lekker een stukkie alleen fietsen. Een solo van 36 kilometer lang. Daar had Joris Nieuwenhuis wel zin in. Op de rollers merkte hij al dat zijn benen lekker draaiden. Ondanks alweer een slechte nacht. De champagne van de avond ervoor had er helaas niet voor gezorgd dat hij lekker in slaap was gedommeld. Die vermoeidheid blies hij weg met songs van Limp Bizkit, Rammstein en Rage Against The Machine. Pompende nummers van gasten die meenden wat ze zongen. Joris deed het daar ook vandaag weer goed op. ‘Calm as a bomb’ stond Joris op het startpodium. Rustig van buiten. Roerig van binnen. Klaar om te ontploffen tijdens de tijdrit naar La Planche des Belles Filles.

Feel the funk blast
Feel the funk blast
Feel the funk blast
Yo, yo, yo, yo, yo, yo, check it out, yo, yo, yo

Foto: Chris Auld

Joris rolde om drie over twee van het podium af en was op slag vergeten wat hij om twee over twee nog tegen zichzelf had gezegd: “niet volle bak rijden. Doe dat maar op de Champs-Élysées. Gewoon stevig tempo. Beetje op wattages rijden..!”

Opgezweept door het enthousiaste publiek, begon hij veel harder te rijden dan hij in gedachten had. “What the fuck?! Een rit van dik een uur? Dat lijkt gewoon wel een veldrit, man!” Het was een gedachte die voor een stroomversnelling in Joris’ aderen zorgde. Ternauwernood kon de als veldrijder begonnen tourdebutant zichzelf dwingen om zijn ritme vast te houden. Toen dat even lukte naaide hij zichzelf al weer op met de volgende brainwave: “fuck, als ik maar niet ingehaald wordt door Venturini…!”. Ook al verloor De Franse renner van AG2R La Mondiale die anderhalve minuut na Joris was gestart, bij het eerste meetpunt al 1 minuut 20, hij bleef tussen de oren van Joris een plaaggeest.

Vlak na het tweede meetpunt stapte Joris af en zette de Cérvelo P5 tegen de hekken. Masseur Ryan had ondertussen de ploegleiderswagen stilgezet. Mechanieker Pim trok de Cérvelo S5 van het dak en schoof die onder de kont van Joris. Nog 6 steile klimkilometers te gaan. Het was een rare gewaarwording die fietswissel. Alsof Joris vanuit een Ferrari in een dubbeldekker stapte. Joris reed door een haag van mensen de Planche des Belles Filles op. Het merendeel van de mensen droeg een mondkapje, al lieten ze zich er bepaald niet door muilkorven. Er werd enthousiast gejuicht en geschreeuwd. “Come on!” Het publiek scandeerde zijn naam. “Joris, Joris, Joris”.

Kippenvel.

Zou Eddie Hazel zich zo hebben gevoeld? Toen hij op zijn hoge blokhakken over het podium schreed? Voor die oneindig lange gitaarsolo van Funkadelic’s Maggot Brain?

Halverwege de klim kreeg Joris zicht op Daniel Oss, de Italiaanse helper van Peter Sagan die voor Nieuwenhuis gestart was. Dat was het moment dat Joris definitief weer bij zinnen kwam. “Gewoon tempo rijden, ontploffen doe je maar op de Champs-Élysées”.

Nieuwenhuis rolde in 1 uur, drie minuten en 12 seconden over de streep en werd daarmee 63e.

I’m calm like a bomb
(Ignite, ignite, ignite, ignite, ignite, ignite, ignite, ignite, ignite)

In de ploegbus zag Joris vol ongeloof hoe de individuele tijdrit van de 107e editie van de Tour de France zich verder ontvouwde. Hoe een eenentwintigjarige Sloveen maar liefst 4,5 kilometer per uur sneller reed dan hemzelf en daarmee de Tour in een ongekende triller volledig naar zijn hand zette. De tot dan toe beste tijd van Tom Dumoulin werd verpulverd met maar liefst 1 minuut en 21 seconden. Door 6,8 watt per kilogram te trappen pakte Pogačar bijna 2 minuten op zijn landgenoot Roglič, die met een scheef geschoven tijdrithelm op zijn hoofd een tragikomische imitatie leek van Paul de Leeuw’s typetje Annie de Rooij met pothelm.

‘Poga-star’ had puur op gevoel deze tijdrit gereden. Zonder metertjes op het stuur. Hij pakte zowel de Witte als de Gele trui en zette met een tijd van 16 minuten en 10 seconden een nieuw klimrecord op La Planche des Belles Filles. Zonder fietswissel had dat nog 15 seconden sneller gekund. Daarmee pakte hij ook de Bolletjestrui.

Pogačar had tijdens de voorbereiding op de Tour de France het parcours maar liefst driemaal verkend. Waaronder 1 keer vol.

Ongeëvenaard. Wat een talent. Wat een pro.

DAGELIJKSE UPDATEJoris Nieuwenhuis (24) debuteert voor Sunweb in de Tour de France van 2020, als belangrijke schakel in de lead-out van sprinter Cees Bol. Iedere dag zoekt Bort Hartog even contact met Joris om zijn belevenissen van die dag te horen. En omdat Joris vaak muziek in zijn hoofd heeft, vraagt Bort hem ook naar zijn song van de dag! De playlist die zo langzaam ontstaat, kun je hieronder vinden of via deze link