“Als we winnen, haal ik hem eraf”. Een baard heeft momentum nodig om te mogen groeien. Voor een scheermes is een daadkrachtige impuls al meer dan voldoende. Joris Nieuwenhuis liet zijn baard staan toen Europa op slot werd gegooid vanwege Covid-19. Geen voorjaarsklassiekers. Dan maar een baard. Voor Joris gingen de kapsalons en barbershops precies op tijd open. Zijn baard moest eind april nodig gesnoeid worden. Iets wat zijn vriendin Sarah benadrukte. Die wees hem op The Barberstation in Nijmegen. Achteroverleunen in een luie stoel. Klein glaasje whiskey erbij. Muziek uit de Harvey’s Spector music collection. Hier kon Joris als ‘professioneel lamballer’ wel aan wennen.The Barberstation had er een vaste klant bij. Tot gisteren.

Foto: Team Sunweb

Hij deed het niet om aërodynamischer te worden. Ook niet omdat de gesp van zijn helm irriteerde. Joris schoor in hotelkamer 226 zijn baard af omdat ploeggenoot Søren Kragh Andersen in Lyon de etappe gewonnen had. En een beetje omdat hij zelf zijn snor nooit echt lekker in model kreeg. Daar had hij toch echt een barbier bij nodig. Of zijn vriend Gosse van der Meer, de veldrijder die met een fijn gekrulde snor door het leven gaat. Vriendin Sarah geloofde het nog niet, maar nog voordat de champagne gedronken werd ging Joris weer baardloos door het leven. Niet dat zijn ploeggenoten het door hadden. Die zagen het pas de volgende dag.

Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten. Dat hoefde je Joris na die vijf bezoekjes aan The Barberstation niet meer uit te leggen. De scheermessen waren scherp vandaag. De barbiers ongenadig. Ze waren in het geel en zwart gekleed en hadden het vooral op kleine Columbianen voorzien. De koppies van Nairo Quintana en Egan Bernal bleken op de top van de Grand Colombier glad geschoren. Al had dat wel wat tijd gekost. Nairo Quintana kwam 3 minuut en 50 seconden later binnen dat Tadej Pogacar en Egan Bernal leverde maar liefst 7 minuten en 20 seconden in op de Sloveen. Gewassen, geknipt en geschoren. Dat wel.

Joris zat de eerste 100 kilometer lekker in de wielen. Al moest hij nog een paar keer flink afzien. Hij loste zelfs nog even samen met Pogacar die blijkbaar niet goed oplette. Op de Montée de la Selle de Fromentel, de eerste klim van de dag bleef hij tot aan de helft van de klim in het peloton. Daar zag hij de Achterhoekse vlag op een van de weinige plekken waar  publiek nog wel welkom was. Vader Nieuwenhuis zag zijn gladgeschoren zoon nog goed meepeddelen in het peloton. Hij was trots, én gerustgesteld. Die ging het wel halen vandaag.
Op de tweede klim stak chagrijn de kop op bij Joris. Hij merkte dat hij opeens helemaal klaar was met de snelheid van anderen. Hij ging op eigen tempo omhoog. In zijn eentje. Op een mooie klim zonder publiek. Even in zijn eigen wereld. Magisch.

Above the crowds, above the clouds where the sounds are original
Infinite skills create miracles
Warrior spiritual, above the clouds
Reigning down, holdin’ it down

In de vallei kwam hij ploeggenoten Søren Kragh Andersen en Nicholas Roche achterop. Samen reden ze de Grand Colombier zo rustig mogelijk op. 17 steile kilometers in 1 uur en 10 minuten. Ze hadden nog 9 minuten over ten opzichte van de tijdslimiet.

Joris was binnen. Hij was ‘kaput’.

DAGELIJKSE UPDATEJoris Nieuwenhuis (24) debuteert voor Sunweb in de Tour de France van 2020, als belangrijke schakel in de lead-out van sprinter Cees Bol. Iedere dag zoekt Bort Hartog even contact met Joris om zijn belevenissen van die dag te horen. En omdat Joris vaak muziek in zijn hoofd heeft, vraagt Bort hem ook naar zijn song van de dag! De playlist die zo langzaam ontstaat, kun je hieronder vinden of via deze link

 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*