In de derde week begin je van alles te missen. Je vriendin. Je gitaar en, als je geen klimmer heet, het vlakke thuisland. De Tour schotelde Joris Nieuwenhuis voor de derde dag op rij een alpenetappe voor. De achttiende etappe was 167,5 kilometer lang. Met 4 pittige klimmen, waarvan 1 geregistreerd als klim van de 2e categorie, twee als eerste categorie en de laatste klim als bovencategorie. Meer dan 4.000 hoogtemeters. En dan moet je in het routeboek zien dat er op 10 kilometer voor de meet nog een klim zich aandient. Een niet geregistreerd cadeau van bijna 1.000 meter hoog. In de Amstel Gold race zou dat een klim van formaat zijn, in de Tour slechts een niemendalletje.

My sweet Lord
Mm, my Lord
Mm, my Lord

Op de Cornet de Roselend, de eerste klim, ging het mis. In de eerste 20 oplopende kilometers van de dag werd er al snoeihard gereden, als eerste aanzet voor het tempo dat gereden werd op de lange klim die zou volgen. Daar draaide het peloton de gashendel pas echt open.

Foto: Chris Bonis

Joris merkte dat zijn lijf vast. De benen van Joris riepen: “NEE”. Zijn benen draaiden niet meer. Zijn spieren en botten reageerden stroef.

Joris moest lossen en viel terug op zijn eigen tempo.

My sweet Lord
(Hallelujah)
Mm my Lord
(Hallelujah)
My sweet Lord
(Hallelujah)

Het had zo’n moment kunnen zijn dat je wegzakt in zelfbeklag. Jezelf pijnigt met een tergend gemis aan vlakke kilometers. Je zou onze lieve Heer kunnen aanroepen. Hare Krishna. Hare Rama of wie dan ook.

Je kunt ook gewoon blijven gaan.

Joris bleef gewoon gaan.

Op karakter.

Met de focus op de trapfrequentie van zijn voorganger.

Hij zou dat wiel houden. Het wiel van Kasper Asgreen. Al maakte het Joris geen fuck uit van wie het wiel was. Joris beet zich er sowieso in vast.

really wanna know you
(Hallelujah)
Really wanna go with you
(Hallelujah)
Really wanna show you, Lord
That it won’t take long, my Lord
(Hallelujah)

Het duurde zolang het duurde.

Joris kwam er doorheen en haalde als 147e renner de streep.

In het hotel wachtte “osteo” Bart met zijn gouden handjes. Na veel gekraak was Joris weer klaar voor de volgende dag.

Aan Parijs werd nog niet gedacht.

DAGELIJKSE UPDATEJoris Nieuwenhuis (24) debuteert voor Sunweb in de Tour de France van 2020, als belangrijke schakel in de lead-out van sprinter Cees Bol. Iedere dag zoekt Bort Hartog even contact met Joris om zijn belevenissen van die dag te horen. En omdat Joris vaak muziek in zijn hoofd heeft, vraagt Bort hem ook naar zijn song van de dag! De playlist die zo langzaam ontstaat, kun je hieronder vinden of via deze link