Op de rustdag laten we Joris Nieuwenhuis met rust. Zoals het hoort. We hadden wel contact met zijn ploegleider én muziekfanaat Michiel Elijzen.

“Wat een mooie dag!” zegt ploegleider Michiel Elijzen (38). “Ja, ik hoop dat Joris elke dag wakker wordt en denkt: “Wat een mooie dag”. Elijzen plaatst deze opmerkingen nadat hij het nummer ‘Wakin on a pretty day’ van Kurt Vile heeft gekozen voor de playlist die Joris Nieuwenhuis tijdens deze Tour de France samenstelt op basis van zijn dagelijkse ervaringen. Een langgerekt nummer met een relaxte, melancholische en licht hypnotiserende vibe.

Zo’n nummer die ’s ochtends een enkele espresso kan omtoveren tot een dubbele.

“Het is echt niet iedereen gegeven om zo’n debuut mee te maken en dat besef je vaak zelf te laat”. Hier spreekt de ervaring die Michiel Elijzen in 10 jaar ploegleiderschap heeft opgebouwd. Een vak waar hij zelf nog elke dag van geniet. Hij beleeft het als een dagelijks voorrecht om onderdeel te zijn van de ontwikkeling van renners, mee te kunnen denken over verbeterpunten in hun carrière en om ze bij te staan bij overwinningen maar ook in het verliezen.

“Het komt nog steeds het dichtst bij mijn eigen passie toen ik zelf profrenner was.”

Foto: privéarchief Joris Nieuwenhuis

Elijzen heeft net een rondje gefietst met de renners en de coaches. Op deze tweede rustdag van de Tour kan dat lekker midden op de dag. Op een normale koersdag schiet hij om 06.00 uur ’s ochtends al zijn fietskleren aan en fietst hij met zijn Sunweb-collega’s Marc Reef en Matt Winston nog snel een mooi rondje. Als rustige start van hun langgerekte  en vaak hectische werkdagen.
Elijzen was vanmiddag vanuit Voreppe het liefst de bergen in gefietst, voor een route door de prachtige natuur. De renners prefereerden een vlakke rit en namen de saaiere omgeving graag voor lief. “Het is even niet anders”.

Joris Nieuwenhuis bleef in het hotel. Hij gunde zijn fiets rust en had daardoor zelf tijd om zijn gitaar uit de laadruimte van de ploegbus te halen. Voor het eerst deze tour.

Elijzen geniet van het optreden van Joris. “Je moet niet vergeten dat hij gelijk voor de leeuwen is gegooid, en ondanks dat ie inmiddels genoeg ervaring heeft op de weg, is de Tour de France toch van een ander niveau. Joris reflecteert heel goed en draagt enorm bij aan het groepsgevoel hier en is een hele belangrijke schakel in de trein van Cees. Daar is ie ook op z’n best.”

Team Sunweb koerst deze Tour de France niet alleen met een plan maar ook met het hart, zegt Elijzen. “Daar draagt iedereen aan bij en dat is heerlijk om te zien. De manier waarop we de etappes hebben gewonnen spreekt tot de verbeelding.”

Elijzen is er trots op. Heel trots.

“Ik denk dat je wel stellen kunt dat wij een van de smaakmakers van de Tour zijn. We zijn vertrokken met een vrijbuitersploeg zonder klassementsambities. Dat pakt heel goed uit. We hebben echt een goede flow te pakken doordat iedereen zich elke dag geeft om een etappe te winnen. Of dat nu is dat een klimmer zich moet wegcijferen voor de sprinttrein of dat Cees Bol zich helemaal geeft om tijdens een bergrit Marc Hirschi goed af te zetten. Die mentaliteit zorgt ervoor dat we al twee etappes hebben gewonnen en hopelijk nog niet klaar zijn met winnen.”

Ze spreken elkaar iedere dag wel even kort in de bus. Elijzen en Nieuwenhuis. Voor en na de koers. Nauwelijks over wielrennen. Veel vaker over muziek. Hun muzieksmaak is “bijna op het enge af” gelijk.

“We hebben allebei niets met Bruce Springsteen en je maakt ons niet blij R&B” vat Elijzen het lachend samen.

In de voorbereiding op de Tour de France brachten ze urenlang met elkaar door in de ploegleidersauto. Vanuit Kühtai, Oostenrijk, waar de ploeg eerst drie weken op hoogte zat ging de autoreis naar Toscane voor de Strade Bianche. Vervolgens ging de roadtrip naar Tsjechië waar de Czech Tour verreden werd. Er werd voortdurend muziek gedraaid. “Ik hou net als Joris van blues en rock maar kan ook jazz waarderen en hip hop.”

Zowel Nieuwenhuis als Elijzen zijn geïnteresseerd in de methode van “iceman” Wim Hof, een ‘drietrapsraket’ van kou, ademhalingsoefeningen en meditatie. “We hebben daar veel over gepraat, regelmatig in Kühtai in een ijskoud bergmeer gelegen en hebben op onze roadtrip door Italië en Oostenrijk ook een meertje opgezocht om even te gaan zwemmen na een stukje te hebben gefietst.”

“Je leert elkaar tijdens zo’n roadtrip echt kennen. Hij maakte op mij een hele rustige, relaxte en vriendelijke indruk. Joris is belezen en intelligent, zeker geen doorsnee wielrenner. Geen haantje, weinig kapsones…

…en zoals ik al zei, een hele goede muzieksmaak. Dat schept een band.”

“Zet trouwens “The Best Is Yet To Come” van Novastar ook maar in zijn playlist. als motivational song.”

“Ik hoop vooral dat Joris geniet van wat ie doet, het niveau dat de ploeg haalt, hij zelf haalt

…. en dat hij het beste tot het laatst bewaart ….

… want we kunnen hem goed gebruiken op de Champs-Élysées…!”

DAGELIJKSE UPDATEJoris Nieuwenhuis (24) debuteert voor Sunweb in de Tour de France van 2020, als belangrijke schakel in de lead-out van sprinter Cees Bol. Iedere dag zoekt Bort Hartog even contact met Joris om zijn belevenissen van die dag te horen. En omdat Joris vaak muziek in zijn hoofd heeft, vraagt Bort hem ook naar zijn song van de dag! De playlist die zo langzaam ontstaat, kun je hieronder vinden of via deze link

 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*