Een vertelling met als ondertitel: in de breedtesport; of in de achterhoede (of beide). Een disclaimer: Mocht de prestatie tegenvallen, dan is er altijd het verhaal nog. Een kroniek over de voorbereiding op het WK cyclocross voor masters. Een kampioenschap zonder selectiecriteria. €62,50 betalen, dan mag je meedoen. Een modderfiguur slaan, is het laatste wat ik wil. Toeleven naar het WK masters cyclocross.

Begin bij het begin. Deel 1:

Prille start

Kleeberg Cross Mechelen, zaterdag 16 september 2023

In de start ontwijk ik net een valpartij. Later in de eerste ronde kom ik toch in de malaise. Een opstopping, daardoor twee heuveltjes niet op kunnen rijden. Hannesen; malen op de glibberige ondergrond. Onhandig. Onwennig. Daarna vind ik mijn ritme en rijd technisch redelijk goed. Wat kleine foutjes; de precisie om de zandbak goed door te komen ontbreekt. De powerstroken verteer ik redelijk. In de laatste ronde kan ik mijn tempo vasthouden en nog een renner inhalen. Na de finish sta ik met een overwegend tevreden gevoel uit te hijgen.

Thuis analyseer ik de cijfers. Mijn gemiddelde hartslag was 175, de maximale 183. Continu bijna maximaal. Alles gegeven. Zo voelde het ook aan lijf en leden. Ik had niet meer kunnen doen; dat bevestigen de cijfers.

Daarmee word ik 25e van de 31 deelnemers.

Niet gedubbeld…

… Wel 8 minuten aan mijn broek.

De cijfers zwart op wit; meedogenloos en ontluisterend.

Nooit eerder stond ik aan de start van de openingscross van het veldritseizoen. Dit keer leefde ik naar de Kleeberg cross toe. De laatste jaren pakte ik wat veldritjes mee om te overwinteren. Nu waren de ambities naar boven bijgesteld. Dat kwam door wat ik eerder die week had gedaan.

Elst, maandag 11 september 2023

Ik zit achter de computer. Het is even na negen uur in de ochtend. Een bak koffie. Het alarm op de telefoon is net afgegaan. Een herinnering dat de inschrijving van het WK open gaat. Ik ben het niet vergeten.

In een oogwenk is het gepiept; ik ben ingeschreven. De bevestiging ontvang ik direct in de mailbox. Ik heb nauwelijks één slok van mijn koffie genomen. De simpelheid en snelheid van het inschrijfproces doet geen recht aan de gevoelswaarde die ik er aan hecht.

Waar ik normaal een herstelrit zou hebben gedaan na de koers van gisteren, ga ik er met mijn crossfiets op uit. Ik train hard. Op techniek en intensiviteit. Aanstaande zondag staat de eerste veldrit van het seizoen op het programma.

Een week die zou eindigen met een goed gevoel… En een achterstand van 8 minuten.

Er moet nog veel gebeuren…

 

Wordt vervolgd…

Dik van de Koolwijk