Michael Zijlaard - 1993 - MitsubishiHij draagt het rood-wit-blauw, droomt van een profcarrière en heeft net verkering gekregen met ’s werelds beste wielrenster. Dit is 1993. Dit is Michael Zijlaard, de man die vanavond tijdens de Rotterdamse Zesdaagse ‘zijn’ Roompotploeg aan de buitenwereld presenteert.

Begin jaren negentig is Michael vooral de zoon van Joop, de bekende gangmaker met zijn even bekende grote snor. De kampioenstrui heeft Michael Zijlaard in 1992 en 1993 ook deels aan zijn vader te danken. Het tweetal rijdt zich tweemaal naar de nationale dernytitel, pa op de derny, zoon erachter op de fiets.

Joop en Michael ZijlaardOp zowel de baan als de weg presteert Michael behoorlijk maar een bestaan als prof is voor hem niet weggelegd. Hij legt zich toe op het begeleiden van andere renners en rensters, en bovenal van zijn vrouw, Leontien van Moorsel. Van ‘de zoon van Joop’ naar ‘de man van Leontien’.

Tegen de zin van Van Moorsels manager Harrie Jansen, brengt de topwielrenster haar verkering met Zijlaard halverwege 1993 zelf naar buiten. Jansen had liever gezien dat het in interviews (en op de foto’s) gaat om de renster, maar Van Moorsel ziet dat anders. Laat ze weten in de GPD-bladen.

‘Omdat ik mij er niet voor schaam. Ik ben vrij zeker van de zaak, en als ze dit lezen en zien hoop ik dat het met die brieven en telefoontjes van andere jongens ook direct een heel eind minder is. Ze worden er thuis soms helemaal gek van.’

Jos van Nierop