Zei Wout Poels na het winnen van etappe 15. Het was zondag 16 juli. Op de dag af een maand na het overlijden van vriend en ploegmaat Gino Mäder.

Zaterdag voelde Poels (Venray, 1-10-1987, 1.86 m, 66 kg) zich ook al goed. Zondag weer. Zijn ranke armen zaten vol stuurtrekkracht. Zijn benen waren sterk genoeg om de andere Wout voorbij te spuiten met nog 11 kilometer te gaan. De top van de Mont Blanc lag er schitterend bij en schitteren, dat wilde Poels ook. Nu eindelijk eens écht voor eigen kans gaan. Niemand die nog plotseling voorbijkwam. Het lukte.

De hele rustdag lang konden wielerfans hun hart ophalen aan filmpjes en interviews rondom Poels.
Twee fraaie: Wout Poels on fire, het toeterend onthaal van de ‘Koning van de Mont Blanc’ bij de Bahrein-Victorious bus en een filmpje van hoe Poels in de slotklim langs beste vriend Piet uit Blitterswijck reed, op 300 m van de finish. Allemaal prachtig materiaal voor een Andere Tijden Sport over een jaar of tien.

De Val van Johnny Hoogerland (Andere Tijden Sport, seizoen 28, aflevering 4) werd uitgezonden op 9 juli. In die aflevering vertelde de Zeeuwse Leeuw over zijn Tour de France van 2011. Hij werd op 10 juli van de weg gereden en kwam in het prikkeldraad terecht. Met tientallen hechtingen in zijn lijf heroverde hij de bolletjestrui en reed hij de Tour toch uit.

Poels maakte ook een ernstig ongeluk mee. Op de zesde Tourdag van 2012 viel hij keihard. In de buurt van Metz. Het was op tv. Halfdood lag hij op zijn rug in de berm. Het was een horrorcrash waar bijna de helft van het peloton bij betrokken was, die de boeken in ging als één van de zwaarste valpartijen die de Tour ooit gekend heeft. Poels brak drie ribben, kneusde een long en scheurde zijn nier en milt.
Maar hij krabbelde weer op en won in 2016 Luik-Bastenaken-Luik. Zijn woonplaats Blitterswijck ging helemaal los. De slager verkocht Poelspootjes (slank kippenpootje), de bakker Poelspoucen (tompoucen met een zachte Limburgse vlaaivulling) en de snackbar introduceerde de Poelscandel speciaal.
Wat zal Poels straks weer groots met een zachte g gehuldigd worden. Monaco en Blitterswijck zijn vast al ver met hun creatieve voorbereidingen.

In 2018 kocht Hoogerland met zijn vrouw Gerda een pension aan de Wörthersee. Wielerliefhebbers kunnen daar overnachten en een rit met hem maken. Terugkijkend zei hij dat als hij alles van tevoren had geweten, hij misschien geen pension begonnen zou zijn, maar hij is gelukkig.
Het contract van Poels loopt tot en met 2024. Zijn toppen en dalen als profrenner en wat hij ging doen toen hij uiteindelijk stopte, zien we vast en zeker in seizoen 38 van Andere Tijden Sport.

Soms kunnen dingen mooier dan mooi zijn. Als troost. Als beloning. Als iemand het verdient.

PS Voor wie – nu al – geen genoeg kan krijgen van filmmateriaal over Wout Poels is er ReTOUR, een documentaire van Marijn Poels over het revalidatieproces na die val in de Tour van 2012.
Ook is er aandacht voor de jonge jaren van de renner, zijn in 2011 overleden vader en de onverzettelijkheid van Poels die na alle tegenslagen zichzelf weer in de schijnwerpers probeert te rijden.

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)