Zaterdag bracht NRC het verhaal dat cortisonen goed ingeburgerd zijn in het wielerpeloton en zijn er anonieme getuigenissen te lezen dat wereldkampioen Philippe Gilbert bij Lotto reed met vervalste cortisonenattesten. De Vlaamse wielerjournalistiek wordt vaak verweten weinig kritisch naar eigen renners te kijken als het over doping gaat. Maar hoe reageren de Vlaamse kranten nu op dit cortisonenverhaal?
Waar de getuigenis van Thomas Dekker daterende uit januari in NRC slechts gedeeltelijk de Vlaamse pers haalde, kon men om het verhaal van valse attesten van Philippe Gilbert niet meer heen. Wat opvallend is aan deze getuigenis van Thomas Dekker is dat deze wel de Vlaamse media haalde, en met name hoe hij zich bij Rabobank zich dopeerde. En dat hij in de toekomst alle details over zijn dopinggebruik zou vertellen ook. Maar dat hij cortisonen gebruikte bij Lotto ‘zogenaamd op attest’ werd dan weer niet vermeld.
Nu krijgt dit verhaal uit januari in feite een vervolg. In NRC werden afgelopen zaterdag anonieme getuigenissen opgevoerd die verklaren dat de kopmannen van Lotto, waaronder Philippe Gilbert, afgelopen seizoenen door ploegdokter Jan Mathieu werden geprepareerd met cortisonen dankzij vervalste attesten. We bekijken daarom even vijf Vlaamse kranten: De Standaard, De Morgen, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. De laatste drie Vlaamse kranten hebben een zeer uitgebreide sportkatern, zeker op maandag. Om u even een gedacht te geven: in de maandageditie van Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad zijn er maar liefst 44 bladzijden sport te lezen.
Het cortisonenverhaal is in geen enkele van die kranten voorpaginanieuws en ook op de frontpagina’s van de sportkaternen wordt er geen aandacht aan geschonken. Enkel op de frontpagina van het tweede deel van de sportkatern van Het Laatste Nieuws maakt men allusie naar een vervelend cortisonenverhaal voor Gilbert. Iets verder kopt ze “Gilbert reed op cortisonen” en wijdt verder op haar kenmerkende toon een hele bladzijde aan het artikel uit NRC.
Als kop wordt in Gazet van Antwerpen gekozen voor “Ik reageer niet op sensatiejournalistiek.” De nadruk ligt in het artikel, dat 3/4 bladzijde beslaat van de 44 bladzijden sport, op de reactie van Gilbert en ploegdokter Mathieu die in alle toonaarden ontkennen en het artikel in NRC afdoen als van de pot gerukt.
In De Morgen is Gilbert op de voorpagina wel te vinden, maar dan in de hoedanigheid als verkleumde renner in Milaan-San Remo. Op bladzijde twee van de krant is het al wel prijs wat erop wijst dat de krant in het artikel uit NRC toch heel wat nieuwswaarde ziet. Ze zet het nieuws niet op de sportpagina’s, maar catalogeert het onder het algemene nieuws. “Gilbert boekte successen bij Lotto op cortisone”, duidelijk een andere teneur dan de kop in Gazet van Antwerpen. Aan het cortisonenprobleem wordt hier meer context gegeven door zelf ook de auteur van het stuk in NRC Thijs Zonneveld aan het woord te laten.
In die andere Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard maakt men heel wat minder woorden vuil aan het hele cortisonenverhaal. Er wordt in de sportbladzijden slechts één smalle rechterkolom van boven tot niet helemaal onderaan met als titel “Gilbert maakt misbruik van cortisonen” eraan gewijd. Aan het eind van het artikel wordt fijntjes vermeld dat Thijs Zonneveld op Twitter de voorwaardelijke wijs hanteert. Met de tussentitel ‘nefast’ wordt in de verf gezet dat cortisonen eerder slecht zijn voor het lichaam dan goed. Opmerkelijk is dat daarnaast wel een artikel staat met een verkleumde Gilbert met als titel “Aan opgeven heb ik geen ogenblik gedacht.” Gilbert als heroïsch renner haalt het hier duidelijk van Gilbert als foefelaar met cortisonenattesten.
Ook in zusterkrant Het Nieuwsblad een gelijkaardig fenomeen. Na de bladzijden over de heroïsche editie van Milaan-San Remo, krijg je onderaan op pagina zes van de sportkatern het identieke bericht als in De Standaard met als titel “NRC beschuldigt Gilbert van onrechtmatig cortisonegebruik”. Op diezelfde bladzijde en nog een stuk van bladzijde zeven nog meer Gilbert, maar dan als verkleumde wereldkampioen onder een schreeuwende kop “Doorrijden met Roelandts had geen zin.” Ondanks dat Gilbert geen grootse prestatie neerzette in Milaan-San Remo blijven de sportieve prestaties van de wereldkampioen duidelijk de bovenhand halen van het verhaal van de vermeende vervalste cortisonenattesten. Deze lezer krijgt de indruk dat men bij De Standaard en Het Nieuwsblad dit bericht uit NRC wel erg wil minimaliseren.
Het nieuws over de vervalste cortisonenattesten is nog vers. Benieuwd of de Vlaamse wielerjournalisten dit zullen oppikken en hier verder iets mee zullen doen of dat ze de kastanjes uit het vuur laten halen door hun Nederlandse collega’s. Want laat ons duidelijk zijn, het gebruik van cortisonen door het uitschrijven van een vals attest valt niet goed te praten. Bovendien werd er gewag gemaakt in het artikel van andere kopmannen binnen Lotto. Allemaal best relevant in het licht van de algemene bewering dat de wielersport zuiverder is dan de voorbije jaren en er een nieuwe moraal is in het wielerpeloton. Hoewel Gilbert de anonieme getuigenissen in NRC afdoet als sensatiepers, is de berichtgeving over doping in het wielrennen in NRC best accuraat gebleken. Kijk maar naar de zaak-Rabobank.
Er wordt heel omzichtig omgesprongen met dopingnieuws over Belgische renners en heel zuinig over geschreven, dat is ooit anders geweest. De betreurde Frank Vandenbroucke kan erover meespreken. Of denken we recenter maar terug aan het cocaïneverhaal rond Tom Boonen. Pagina’s breed uitgesmeerd in de kranten, hoewel deze positieve testen buiten competitie werden geleverd en dus nauwelijks nieuwswaarde hebben. Ook Bart Wellens was vorig jaar slachtoffer van insinuaties, daar wel veelal gevoed door publieke opinie die soms ongenadig hard was.
Er zijn twee scharniermomenten in het recente verleden van de Vlaamse wielerjournalistiek op het vlak van doping. Eerst was er in 2004 de zaak-Landuyt die in het lang en in het breed werd uitgesmeerd in de Belgische pers. De wespen en het gesneden brood waren smeuïge elementen die men niet kon laten links liggen. Johan Museeuw werd opgejaagd wild en werd door allerlei demarches gedwongen publiekelijk schuld te bekennen. In september 2012 deed Museeuw in Gazet van Antwerpen een oproep tot collectieve schuldbekentenis.
“Ik ben de eerste die het openlijk toegeeft en misschien zullen veel mensen me kwalijk nemen dat ik de stilte doorbreek, maar het móét: doping nemen hoorde er destijds voor nagenoeg iedereen gewoon bij.” Een ongeziene en krachtige noodkreet van een ex-renner. In Nederland viel niet veel later Rabobank, in Vlaanderen bleef het oorverdovend stil. Af te leiden uit het feit dat er met deze krachtige oproep van toch niet de minste niets is gebeurd, doet vermoeden dat Gilbert wel eens gelijk kan krijgen wanneer hij zegt dat deze affaire binnen een week gedaan is.
Het tweede moment is de zaak rond Het Laatste Nieuws daterende uit 2007. De journalist van deze krant Maarten Michielssens pakte toen uit met een reeks anonieme getuigenissen waar Patrick Lefevere en Quickstep niet al te best uitkwamen. Lefevere spande een proces aan en kreeg een morele schadevergoeding van €1,00. En drie medewerkers van Het Laatste Nieuws moesten een schadevergoeding van €500.000 euro betalen aan onder meer Patrick Lefevere. Zijn hoofdeis van 20,5 miljoen euro schadevergoeding werd evenwel verworpen. Sinds dit bewuste artikel hebben ‘anonieme getuigenissen’ een ferme negatieve connotatie gekregen. Een dergelijke uitspraak werkt niet meteen motiverend voor wielerjournalisten om zich in een zaak te bijten. De journalistieke carrière van Maarten Michielssens was meteen ook voorbij.
Elk land heeft zijn sport waarmee het zich kan verheffen. In België is dat wielrennen, in Nederland snelschaatsen. Automatisch gaat er een soort zelfprotectionistische reflex zich ontwikkelen om de eigen sport te beschermen. Maar daarmee wordt er in eigen voet geschoten, dat heeft het verleden ons nu wel geleerd. Nu zelfs het boegbeeld van het Nederlandse wielrennen Michael Boogerd is gevallen en daarvoor het Nederlandse wielerinstituut bij uitstek Rabobank, heeft de Nederlandse pers niets meer te verliezen. Voor de Vlaamse pers daarentegen staat er veel meer op het spel.
Je kan er niet omheen dat er naast een bepaalde wielercultuur ook een bepaalde wielerjournalistencultuur is. (Ook) die is aan het veranderen. Het is niet toevallig dat Thijs Zonneveld en Mark Misérus bompa tegen Mart Smeets zouden kunnen zeggen. In Nederland wordt wielerjournalistiek onderzoeksjournalistiek. Misschien ook wel bij gebrek aan presterende renners. In Vlaanderen blijft het heroïsche in de wielersport domineren. Er wordt omzichtig omgesprongen met dopingverhalen van renners van eigen bodem. Er zijn immers niet veel sporten waarin Belgen uitblinken. Of wordt er met angst teruggedacht aan 2007.
Laat ons duidelijk zijn: het artikel van Het Laatste Nieuws uit 2007 dat we hier al eerder aanhaalden is sensatiejournalistiek. Ook publiekelijke schuldbekentenissen à la Boogerd zijn toneeltjes waarvan de tekst geschreven is door advocaten en dragen niets bij. Maar er zijn nog middenwegen tussen platte sensatie en doping doodzwijgen. Door op een niet-sensationele toon te berichten over doping kunnen de media het wielrennen een dienst bewijzen. Er kan genuanceerd worden zodat ook de publieke opinie op een andere manier naar doping kijkt.
Vaak worden renners gecriminaliseerd om het gebruik van doping, ze zijn net geen moordenaar. En dat voor het begaan van een beroepsfout. Renners zijn vaak de speelbal van anderen die hen willen laten presteren. Zij worden gestraft, met pek en veren de laan uitgestuurd, terwijl medeplichtige dokters en ploegleiders verder hypocriet een andere kant kunnen uitkijken. Een evenwichtige dopingberichtgeving kan deze context aanbrengen.
De wielerjournalistiek kan niet alleen het wielrennen, maar ook vooral zichzelf een dienst bewijzen. Ze kan zo het negatieve imago dat er na de zaak-Armstrong op haar kleeft van zich afschudden. En insinuaties van horen, zien en zwijgen de kop indrukken. Er niet over schrijven is geen oplossing, want in het verleden is maar al te vaak gebleken dat het verleden laten rusten niet helpt.
- Het nieuwe wielerjaar in 40 stellingen - 22/02/2022
- Wielrennen bestaat niet - 13/05/2020
- Ooit was er wielrennen - 07/05/2020
Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/1sl8KCkAjT
Vers leesvoer < Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/680gHPC3Ex
RT @hetiskoers: Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/1sl8KCkAjT
Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/7DW5cy0rZI
Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/FTXebp1EyH
RT @hetiskoers: Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/1sl8KCkAjT
RT @hetiskoers: Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/1sl8KCkAjT
RT @hetiskoers Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/4rZk8YAzXq
RT @vremdetweet: RT @hetiskoers Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. http://t.co/4rZk8YAzXq
Niet dat er niet over geschreven moet worden – ik kan enkel oordelen over het artikel van DS, aangezien dat het enige is dat ik geleze heb – maar wat wou je dat ze dan nog meer schreven?
Wat ga je nog meer woorden vuil maken aan een zaak die lekker anoniem werden gemeld aan de NRC, terwijl noch Gilbert zelf noch Lotto (dixit Sergeant afgelopen zondag aan Sporza TV) enige officiële klacht ontvangen hebben van hogere instanties.
Moet er misschien iets gedaan worden aan de manier waarop cortisone nu legaal toegedient kan worden, ja misschien wel. Maar doe je dat door je enkel op Gilbert te fixeren?
Ja misschien wel, hoge bomen en zo, dat zou de zaak wel kunnen versnellen. Maar dan nog moet je je pijlen eerder richten op de UCI & opnieuw ijveren voor ’n verstrenging van het gebruik (wat overigens al in beperkte mate gebeurd is).
… en misschien vonden de journalisten van de bovengennoemde kranten het misschien net iets interessanter & meer tastbaar om te schrijven over de meest omstreden editie van La Primavera van de afgelopen jaren dan over de outing van één of andere anonieme kerel.
Goed stuk. Elke wielerfan en journalist weet inmiddels ongeveer hoe diep en breed de beerput is. Jammer dat vele organisaties, fans en journalisten de zandhoop ernaast veel comfortabeler vinden om het hoofd in te (blijven) steken.
Het doet even pijn maar op de lange termijn is het echt beter dat sport weer sportief wordt. Hoe meer goed onderbouwde kritische stukken van integere journalisten hoe beter.
Philippe Gilbert, cortisonen en de Vlaamse kranten. #HetIsKoers http://t.co/le92MsgftN
Net zoals de auteur van deze blogpost stoor ik me aan het gebrek aan kritische reflex in de sportjournalistiek. Toch enkele opmerkingen:
a) Wat Gilbert betreft vind ik niet dat de vlaamse pers het voorval geminimaliseerd heeft. Het was een item in elk tv-journaal, het was op de radio, op de site van sporza, in de zondagskrant en in de kranten op maandag. Ook tijdens de liveuitzending van Milaan San Remo werd er uitgebreid aandacht aan besteed.
Tot dusver is het (anoniem) woord tegen woord, dus vind ik het niet ongepast dat de pers het niet breed uitsmeert op alle voorpaginas.
b) Dat de nederlandse wielerjournalistiek plots onderzoeksjournalistiek geworden is vind ik de slechtste mop van de 21ste eeuw (tot dusver).
Op de NOS-site staat een prachtige tijdslijn over Rabobank in de wielersport die je hier kan bezichtigen: http://nos.nl/dossier/431185-rabobank-uit-wielersport/tab/522/tijdlijn-1996–2012/
Als je doorscrolt naar 2008 en “Mart Smeets over de dopinggeruchten rond Rabo-renners” bekijkt kan je slechts vaststellen dat enkel ARD aan onderzoeksjournalistiek doet.
Wat Thijs Zonneveld en Mark Misérus nu doen vind ik nobel, en ik hoop dat ze verder graven, maar het transformeert de NL sportjournalistiek in zijn geheel niet tot kritische onderzoeksjournalistiek. Zonneveld en Misérus doen anno 2013 het werk die men in 2008 had moeten doen. De journalistieke reflex wordt toegepast op het verleden. Veel meer dan Janssens en Janssens heeft de NL “onderzoekjournalistiek” ook niet te bieden. Als de vlaamse journalistiek dezelfde “hoge kwaliteitsnorm” hanteert weten we in 2018 met zekerheid of Gilbert al dan niet cortisone gebruikt heeft. ;)
[En de kans is niet onbestaande dat uitgerekend jij – de auteur van deze initiele blogpost – dan één van de vlaamse witte raven zal zijn die hier in vl dan zal doen wat Zonneveld & co nu in NL doen. ;-) ]
Men is in NL vandaag ook maar kritisch tov wat er zich afspeelt in één specifieke sporttak, en die kritische geest beperkt zich net als in het verleden vaak tot niet-nederlandse renners. De nl sportpers mag zich pas moreel superieur wanen de dag dat men consequent is; en een budget voor onderzoeksjournalistiek uittrekt en alle sporttakken/nationaliteiten met dezelfde kritische geest benadert.
Want het gebrek aan onderzoeksjournalistiek is m.i. niet te wijten aan een cultuur- of mentaliteitsverschil maar aan het al dan niet uittrekken van een budget om journalisten specifiek die taak te laten uitvoeren.
Zo hebben Walsh & Kiimmage hun gang kunnen gaan, zo pakt L’Equipe regelmatig met dopingverhalen uit. Er zijn enkele witte raven in Spanje die Barcelona verdacht noemen en Fuentes & co meer dan degelijk beginnen opvolgen, in USA is men vollop bezig het dopinggebruik in het mannentennis in kaart te brengen, en ARD stelt al jaren vragen die de mainstream pers (ongeacht welk land) niet kunnen/willen/durven stellen.
ARD maakte in 2009 al een reportage over Angel Hereida(ex-BALCO, de man die Usain Bolt (en andere atleten) zou helpen doperen: http://www.youtube.com/watch?v=s0GbnVdWaIU – Terwijl hij men zich in onze contreien beperkt tot zijn tijden te melden en er aan toe te voegen dat het een toffe peer is.
De Olympische Spelen in London waren het sportieve hoogtepunt van 2012 en tevens was de weinig kritische sportverslaggeving (Sporza, BBC, NOS, FR ..) het journalistieke dieptepunt van het jaar. Er werden zo veel bovenmenselijke prestaties geleverd – die vaak uit het niets kwamen – en toch werden er zo triestig weinig kritische vragen. Voornamelijk omdat onderzoeksjournalistiek slechts in de marge bestaat, en er diverse andere belangen meespelen.
Kortom, het gebrek aan kritisch vermogen in de (mainstream) sportjournalistiek gekoppeld aan het feit dat de weinige kritische geesten die er zijn elkaar bekampen ipv de hand uit te steken om over de grenzen heen samen te werken en zo trachten van meer kritische journalistiek de nieuwe norm te maken stemt me als sportfan meer teleur dan dopinggebruik in eender welke sport.
Ik vind het zelf ook goed dat het niet op de voorpagina’s staat – ik vermeldde dat enkel voor de volledigheid – maar persoonlijk heb ik de indruk dat het tien jaar geleden daar wel zou gestaan hebben. Dat lijkt me dus een positieve evolutie. Anderzijds hoop ik dat men deze zaak niet zomaar laat voorbijgaan en dat er iets mee gedaan wordt. En daar vrees ik wel wat voor. Want Philippe Gilbert, Lotto en nog een groot deel van het wielerpeloton die in hetzelfde cortisonenschuitje zitten, zijn in tegenstelling tot Rolf Sörensen het heden en niet het verleden.
Het is niet toevallig dat ik zeg dat Misérus en Zonneveld bompa tegen Smeets zouden kunnen zeggen. Van mensen als Smeets die al vijf dopingtijdperken in het wielrennen overleefd hebben, moet het niet komen. Over dat verleden: deels akkoord. Je hebt daar wel de kennis van nodig om zinnige dingen over het heden te kunnen zeggen. Helaas blijkt nu dat de wielerjournalistiek de feiten achterna holt/holde door te weinig aan onderzoeksjournalistiek – of laten we het kritische journalistiek noemen – te doen, en moet er dus nog wat ingehaald worden.
En ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de Vlaamse media als het over een buitenlandse wielrenner gaat, gretiger berichten. Een nietszeggende bekentenis van Rolf Sörensen, die in se zegt epo gebruikt te hebben en dat op eigen houtje gedaan te hebben en niet meer dan dat, wordt opvallend gretig opgepikt in verhouding met de nieuwswaarde ervan. Je creëert zo de perceptie dat het in andere landen erger is geweest. Want laat ons eerlijk zijn, Rolf Sörensen zegt in feite niks en was waarschijnlijk gewoon het gezaag aan zijn kop beu. Zie ook naar de selectiviteit in wat van de uitspraken van Thomas Dekker (januari) verscheen in de Belgische media en bv. ook bij de bekentenis van Rudi Kemna hoe lang het geduurd heeft eer men berichtte over de dubieuze rol van Johan Capiot als ploegleider. Daar schort het voor mij aan consequentie.
Maar zoals je terecht aanhaalt, dat is natuurlijk niet alleen hier. Ik kijk liever eerst in eigen boezem en dan pas in andermans boezem. ;-) Ik ben onvoldoende vertrouwd met het schaatsen wat ik hier heb vergeleken met het wielrennen bij ons en kan er onvoldoende uitspraken over doen, maar in de schaatswereld zijn er belachelijk weinig dopinggevallen. Een punt dat ik probeer te maken in de vijfde alinea onderaan te beginnen met tellen. Kom niet af met techniek, van de eerste zes op het WK mountainbike van 99 zijn er ook vijf betrapt op epo. Als het over één iets in de schaatswereld is dat ik iets kan zeggen, is het de zaak-Pechstein. (http://www.extrasport.be/de-zaak-pechstein/) Zij werd meteen afgeschilderd als nestbevuilster en de verkrampte reacties deden me erg denken aan wat er in het wielrennen zich afspeelt. Dus inderdaad, bij de kritische reflex in het schaatsen stel ik me ook vragen, hoewel er waarschijnlijk nu een pak Nederlanders me zullen tegenspreken. :-)
Je kan je je natuurlijk afvragen waarom men hier geen budget wil uittrekken voor onderzoeksjournalistiek in de wielersport. En kunnen we dan toch niet spreken van een soort mentaliteitsverschil?
Over de Olympische Spelen: +100. En toch zal men als men aan bedrog denkt op de OS12 aan het toneeltje van Vinokourov en Uran denken, hoewel er in andere sporten toch ook wel ‘opmerkelijke’ dingen gebeurden. ARD is al wel meer kritisch geweest ten opzichte van atletiek, bv. Keniaanse hegemonie in het langeafstandslopen. En daar ook: hoeveel Duitse sprinters/langeafstandslopers ken je?
Mooie conclusie, zou de geloofwaardigheid van de sportjournalistiek ook ten goede komen. Zeker na de zaak-Armstrong heeft die toch een ferme knauw gekregen.
Tof artikel van @vremdetweet maar een nog interessantere comment van @ksavje . http://t.co/AmQlRvaGgk #Twittervriendjes
Ondertussen zijn @ksavje en ik hier druk aan het filosoferen over de wielerjournalistiek. http://t.co/yhV0c4xQ8o
Relatief eens met je reply. :-)
Maar toch:
Gebrek aan kennis is inderdaad een groot issue. Zo is Hein Verbruggen onlangs nooit echt in de problemen gekomen tijdens zijn uitgebreid interview op NOS, enkel en alleen omdat de journalisten het dossier niet tot in de kleinste details beheersen. In plaats van het dossier door de jaren heen opgevolgd te hebben werd er snel iets ingestudeerd waardoor men de nuances, subtiliteiten en details in de achtergrond niet genoeg onder de knie had om hem op de rooster te leggen. Verbruggen kon zijn discours afhaspelen zonder al te veel tegenspraak en kwam er jammer genoeg mee weg. Je kon dit interview bezwaarlijk een uiting van de superieure nederlandse onderzoeksjournalistiek noemen, want zelfs de kop die bij de samenvatting van het interview hoort (‘Nooit Armstrongs geld moeten aannemen’) reflecteert de teneur van het interview niet. Want mocht alles te herdoen zijn, en Verbruggen niet over meer info beschikken dan toen, dan zou hij exact hetzelfde doen, en het geld terug opnieuw aannemen. http://nos.nl/artikel/483119-nooit-armstrongs-geld-moeten-aannemen.html
Het interview is jammer genoeg eerder een uiting van het niet niet volledig beheersen van een onderwerp, iets wat symptomatisch is voor zowel de nl als de vl sportjournalistiek.
De manier waarop de bekentenis van Sorensen in de vlaamse media gebracht wordt ervaar ik anders. Gisteren tijdens het laatavondjournaal op VRT leidde men het item over Sorensen in met: “en er lijkt maar geen einde te komen aan de golf van dopingbekentenissen”. Het is pro forma. Niemand is verbaasd en men brengt het naar mijn aanvoelen enkel op deze manier om nogmaals te onderstrepen dat het quasi onmogelijk was om clean aan de top mee te draaien in de jaren 90.
Wat Capiot betreft waren de vlaamse media inderdaad een dag of twee later dan de rest om Capiot te vermelden en naar een reactie te vragen. Ik vind dat persoonlijk een uiting van lazy journalism en geen protectionisme. Het gebeurt maar al te vaak dat ik een nieuwtje (niet noodzakelijk wat sport betreft) zie opduiken in mijn twitterfeed, en dan merk dat het pas een dag of twee later overgenomen wordt door mainstream media. Als je de juiste mensen volgt op twitter kom je dat regelmatig tegen. Ik neem aan dat je dat zelf ook al zal ervaren hebben. Mocht je ons vandaag op basis van onze twitterfeeds de krant van morgen laten voorspellen zou die krant waarschijnlijk meer vers nieuws bevatten dan de krant die morgen effectief in de bus zal liggen.
Het nieuws over Cancellara (die geen belg/vlaming is) die Classicomano Luigi zou zijn geweest bij Fuentes bv was al twee dagen een hot item op engelstalige wielersites voor het door sporza en andere mainstream media opgepikt werd. Dat vond ik een uiting van lazy journalism, omdat het laat overgenomen werd en ik niet de indruk had dat men bij sporza en co goed wist wat men er mee aan moest vangen. (Is het gossip? Is het meer dan gossip? Hoe nieuwswaardig is het?)
De fameuze Dr Taus bij QuickStep is ironisch genoeg nog een reden waarom ik niet in protectionisme (maar wel in lazy journalism of gebrekkige kennis) van (vlaamse) media geloof. Toen Patrick Lefevere enkele maanden geleden te gast was op zondag in De Zevende Dag heb ik Bart Schols – de journalist die Lefevere enkele vragen ging stellen -een tweet gezonden met de vraag of het mogelijk was om iets over Taus te vragen aan Lefevere. Schols vroeg om wat meer uitleg, alsof hij er voor het eerst over hoorde, waarop ik hem een link stuurde met duiding. Schols heeft Lefevere uiteindelijk op een stuntelige en aarzelende manier over Taus gevraagd, wat inefficient was en een gebrek aan achtergrondkennis doet vermoeden. Maar hij heeft het wel gevraagd.
Ook in de kruitfabriek waar Lefevere te gast was (samen met Vannieuwkerke) werd door Tom Lenaerts (die ook geen sportjournalist is) over Taus vragen gesteld aan Lefevere. Weeral op een knullige manier maar wederom: hij heeft het wel gevraagd.
Journalistiek gezien is dat uiteraard onvoldoende, maar het sterkt mij in de overtuiging dat er in veel van de gevallen meer sprake is van blinde vlekjes (dingen die men niet ziet/onwetendheid) dan van selectieve blindheid(protectionisme).
Net zoals jij ben ik een borstenman en metaforisch gezien kijk ik ook liever eerst in eigen boezem. ;-) Maar tegelijk kan je niet ontsnappen aan het geschreeuw uit het noorden dat het journalistieke gras aan de overkant groener zou zijn, en daar ben ik het zoals je weet in de verste verte niet mee eens.
Je stelt terecht dat Misérus en Zonneveld Smeets bompa mogen noemen. Ze leveren uitstekend werk, maar één (of een paar) vogel(s) maakt de lente nog niet. Het verheft de nederlandse journalistiek in zijn geheel niet tot iets wat kwalitatief en moreel superieur is. En ook hier loopt in de vorm van bv Hans Vandeweghe iemand rond die Smeets bompa zou mogen noemen, en onlangs in Reyers Laat nog verder ging door te stellen dat “Mart Smeets nooit zijn huiswerk heeft gemaakt en dat Kerkhofs samen met Mart Smeets in de kont van Armstrong zat.” “Er moet blijkbaar veel plaats geweest zijn.” voegde hij er nog aan toe. http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/wielrennen/MV_130314_ReyersLaat_Vandeweghe_Boek
Vandeweghe is niet onfeilbaar, maar dat zijn Zonneveld en Misserus even min. En je kan Vandeweghe moeilijk een gebrek aan kennis of gebrek aan kritische geest (ook tov vl journalistiek) verwijten. Ook Walter Pauli, die geen sportjournalist is maar een paar jaar terug de tour de france mocht volgen, was ook kritisch voor het wielrennen, inclusief belgen(Vanendert). Idem toen hij het wielrennen op de OS in 2012 volgde. En dan heb je nog de “politicus” Jean Marie De Decker, die zowat alle gossip – substantieel of niet – relayeert tot dat de pers het vroeg of laat oppikt.
Anyway, wat ik wil zeggen is dat er in vl net zoals in nl ook kritische stemmen zijn, en dat de sportjournalistiek vaak die naam niet waard is (zowel hier als in het beloofde land).
Geen idee waarom er bij Sporza en co niet geinvesteerd wordt in onderzoeksjournalisten, maar dat gebeurt bij mijn weten bij NOS ook niet. Enkel van ARD heb ik weet dat ze een speciale cel vol onderzoeksjournalisten mbt sport hebben. Het feit dat er geen Duitse langeafstandslopers zijn maakt het voor hen inderdaad makkelijker om kritisch te zijn. Maar ik ken ook geen nederlandse of belgische langeafstandsloper en toch stelt men hier geen vragen. En ARD heeft destijds de beerput Ullrich/Telekom/.. toch ook ontbloot, dus ze lijken hun darlings niet te ontzien. Het blijft m.i. jammer dat men het voorbeeld van ARD niet volgt.
En idem @ kritische reflex die er tov schaatsen niet lijkt te zijn, maar het beperkt zich niet tot schaatsen. Doping in voetbal, matchfixing, corruptie, .. vaak krijg ik de indruk dat het niet bestaat in nl, of dat het aan de nederlandse grens een halt houdt, ondanks indicaties van het tegendeel.
En ook wat wielerverslaggeving betreft vind ik ze in nl weinig consequent. Het verleden van Rabo wordt uitgespit en daardoor lijkt men te denken dat men super kritisch en consequent is voor wat er nu gebeurt, terwijl er genoeg voorbeelden die het tegendeel bewijzen zijn. Zo wordt er soms gehint dat sommige prestaties van Boonen – al dan niet terecht – niet koosjer zijn, omwille van de aanwezigheid van dopingdokter Taus bij QS. Tegelijk stelt men diezelfde vragen dan niet als bv Terpstra – die voor dezelfde ploeg rijdt en dezelfde dokters ter beschikking heeft – Dwars Door Vlaanderen solo wint, in het NK iedereen naar huis fietst of samen met Boonen en co WK tijdrijden wint.
Marianne Vos (waarvan ik denk dat ze clean is) rijdt zo goed dat ze quasi overal wint waar ze start. Ze is zelfs zo goed dat ze vond dat het mogelijk zou moeten zijn voor haar om te starten in mannenwedstrijden. Er is nog geen enkele nederlandse journalist die getracht heeft de kijker uit te leggen waarom ze zo superieur is. Men neemt het aan als feit, doet er lyrisch over en verkondigt tegelijk dat men kritischer is dan in andere landen. Dat vind ik ronduit misplaatst en hypocriet.
Mocht men deze lijst hanteren http://www.cyclismas.com/2013/03/is-there-a-doctor-in-the-house/ en renners van die ploegen ongeacht nationaliteit over dezelfde kam scheren zou men al meer mogen spreken van kritische verslaggeving in het wielrennen. Maar dat is hier, noch in nl, het geval.
Het enige verschil is dat men in vl de nood niet voelt om de ander lessen te lezen.
En het mentaliteitsverschil tss vl en nl beperkt zich m.i. tot hoe de dingen gepercipeerd worden. In vl denkt men imo in tinten van grijs, terwijl in nl alles zwart/wit lijkt. Hier lijkt men minder verbaasd als er iets uitkomt. Vandenbroucke, Museeuw, Van Petegem, Steels, .. worden nu niet veel anders gepercipieerd hier dan in de jaren 90, Ze waren altijd al een soort van grijs, net zoals hun tegenstanders. Ze zijn alleen van lichtgrijs naar donkergrijs gegaan. Terwijl men er vroeger in nl heilig van overtuigd leek dat Boogerd in tegenstelling tot veel van zijn tegenstanders zo wit en clean als zijn tanden was, en hij nu moet hangen omdat hij zwart is.
Je conclusie deel ik overigens van harte. :-)