De bubbel van The Ride is weer doorgeprikt. Ondanks dat de laatste etappe alweer een week geleden is, verkeer ik nog steeds in hogere sferen door dit fantastische avontuur. Is er een WK voetbal aan de gang? Geen idee! Pinkpop, Ronde van Zwitserland en Turkse verkiezingen? Ik heb er niks van meegekregen! De week van Bikegear.cc The Ride 2018 was een bubbel, een trance. Een dag na de laatste etappe met finish op de Cauberg ontwaak ik, met frisse tegenzin. Want The Ride had van mij nog weken mogen duren.

Tegelijkertijd komt het besef van wat er afgelopen week allemaal is gebeurd en welke prestatie er door iedereen is geleverd. Het was een waardige #rideofmylife met 1300 kilometer in acht dagen. In die ruime week doorkruisten we acht landen en de vele bergen zorgden voor een totaal van 17000hm. Al jaren geleden werd ik geïnfecteerd met de wielermicrobe, maar dit was veruit mijn grootste uitdaging tot nu toe. Dit is deel 2 van mijn verslag van Bikegear.cc The Ride 2018 (Deel 1 lees je hier).

Etappe 5: Kirchzeiten – Xonrupt Longemer – 151km
Na een stevig ontbijt (het is nodig) staat er 151 kilometer op het programma. In deze Duits-Franse etappe moeten er 2400 hoogtemeters worden overwonnen. Een lachertje na de eerste twee dagen, maar nog steeds een flinke uitdaging als je bedenkt dat de Marmotte 5000hm bedraagt. We beklimmen de Notschrei van de andere, steilere kant (en zijn dus in het begin van de etappe echt wel dood nou) waarna we afdalen naar het Franse platteland. In die vallei rijden we kop over kop flink door met een groot groepje. Voor het eerst deze Ride rijden we langere tijd over relatief vlakke wegen. Weer eens wat anders dan al die afwisselende stijgingspercentages. Bij de tweede verzorgingspost is het weer tijd voor een heerlijke espresso van de dames van La Regina del Caffe. Een mobiele espressobar die met de koffie van ‘Il Magistrale’ de lekkerste espresso’s, machiato’s en cappuccino’s voor je maakt. Daarna trappen we verder richting de top van de Calvaire. Een prachtige, typische Franse klim met rustig stromende beekjes en kleine dorpjes. De Challenge van dag 5 wordt verreden op een glooiend plateau, route des Crêtes genaamd. Hier kunnen de krachtpatsers hun energie kwijt. Het parcours is niet echt aan mij besteed en ik moet al snel lossen. Uitgeblust komen we na een korte afdaling aan op de Franse camping in Xonrupt-Longemer. De lasagne van die avond gaat er heel goed in. Het dagfilmpje van Cut to Black is wederom een genot om naar te kijken en voldaan zoekt iedereen zijn nachtrust.

Etappe 6: Xonrupt-longemer – Corny-sur-Moselle – 179km
De zesde etappe van Bikegear.cc The Ride heet ‘Rolling Hills’ en dat is niet zonder reden. Ondanks de 1725hm die er over de 179km verspreid zijn voelt vandaag als een uitfietsrondje. Met meer dan 32km/h gemiddeld vliegen we letterlijk over de Franse wegen. Het is een bijzondere gewaarwording. Waar het herstelvermogen vaak mijn zwakke schakel bleek in het verleden, heb ik daar bij The Ride totaal geen last van. Het voelt zelfs alsof ik met de dag beter wordt. Het lijkt alsof mijn lichaam in een inspanningsmodus komt die maar niet uitgezet kan worden. Ondanks de korte nachten en extreme hoeveelheid aan kilometers en hoogtemeters herstel ik goed van de inspanningen. Die inspanningsmodus bevalt me wel. Ook de gezellige groep maakt elke dag zeer vermakelijk. Na dag twee zijn nog twee jonge honden van Beat cycling club aangesloten, wat de groep een gezonde, competitieve impuls geeft. Op een verraderlijk, glooiend parcours ligt de Challenge van vandaag. Wederom kunnen de krachtpatsers zich uitleven. Onderweg komen we door typische (uitgestorven) Franse dorpjes en passeren we talloze graanvelden. De variatie van het landschap tijdens het fietsen is prachtig om te ervaren. Door het voortvarende tempo zitten we om half 4 al aan de bouillon met salade op de camping in Corny-sur-Moselle. Juist in dat middagzonnetje op de camping verbrand ik voor het eerst die week. Die avond is er tijd voor bier en gezelligheid. Iedereen is goed gemutst vanwege het goede weer en de mooie dag. Valkenburg komt dichterbij.

Etappe 7: Corny-sur-Moselle – La-Roche-en-Ardenne – 192km
Ineens lijkt Bikegear.cc The Ride supersnel ten einde te komen. De spreekwoordelijke bubbel is real. Het besef dat ik vanavond op de laatste camping zal staan van dit grote avontuur doet me enigszins verdriet. Tijd dus om er deze laatste twee etappes nog wat moois van te maken. Met de benen is het nog steeds goed en dus zie ik de langste etappe van de #rideofmylife nog wel zitten. 192km schoon aan de haak met 2000hm. Dit is de Drielandentoer-etappe, want we tikken naast Frankrijk ook Luxemburg en België aan. In de Belgische Ardennen ligt het prachtige plaatsje La-Roche-en-Ardenne. Naast heerlijke Belgische biertjes drinken (Toch Bas?) kun je er ook fantastisch fietsen. Onderweg is het asfalt in Luxemburg fantastisch. Richting Belgie kun je met je ogen dicht precies vertellen wanneer je de grens passeert. Het asfalt is bij onze Zuiderburen beduidend minder, maar dat mag de pret niet drukken. Iets wat me overigens ook verbaast is het gebrek aan zitvlakproblemen. Op voorhand was ik hier flink angstig voor. Ter preventie gebruik ik fijne Chamois crème en voor mijn rug heb ik bijna elke dag een warmtepleister opgeplakt. Op die manier kom ik zorgeloos en pijnvrij de dagen door. Daarnaast geeft mijn lichtblauwe Factor van Pedaleur de Flandres me elke dag weer vleugels. Het klinkt als een cliché, maar het is oh zo waar. Van mooi materiaal en kleding krijg je extra moraal. De Ardennen tonen echter geen genade en gesloopt maar voldaan komen we aan op de laatste standplaats van deze Ride. Het voelt een beetje als thuiskomen, want La-Roche-en-Ardennes is ook de basis van The Ride Ardennes. Gijs Bruinsma, parcoursbouwer van The Ride, was er dit jaar helaas niet bij, maar sluit vandaag aan bij de crew in België. Hij krijgt direct wat ‘vriendelijke’ verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. De etappe van vandaag had volgens het hoogteprofiel 2000hm, maar de meeste Strava uploads gaven bijna 3000hm aan. Gelukkig volgt er op het eind van de avond een welverdiend applaus voor de fenomenale route die Gijs voor alle deelnemers heeft uitgestippeld. Sportkeuken.nl heeft heerlijke broodjes met een dikke hamburger voorbereid en die gaan maar al te goed naar binnen. Natuurlijk is er op deze laatste avond nog genoeg tijd voor goede gesprekken met de nodige biertjes. Om half 1 kruip ik mijn tent in, op zoek naar nog enkele uurtjes slaap.

Etappe 8: La-Roche-en-Ardennes – Valkenburg
De dag waarvan je wist dat die zou komen. De laatste dag van Bikegear.cc The Ride 2018. Om 6 uur gaat de wekker alweer om fris en fruitig aan het ontbijt te zitten. Die voert ons van de Belgische Ardennen naar de Limburgse heuvels. Familie en vrienden zullen ons opwachten op de Cauberg in Valkenburg. Om daar te komen moeten we eerst nog 145km en 1950hm overwinnen. Als allerlaatste vertrekken we van de camping, alsof we geen afscheid kunnen en willen nemen van de bubbel waarin we met zijn allen verkeren. Als een geoliede machine trekken we vervolgens richting Nederlandse bodem. Eerst moeten we nog de Rosier bedwingen, de laatste Challenge van deze Ride. Juist vandaag beleef ik mijn beste dag van de hele week en op de Rosier kan ik blijven gaan. Eenmaal boven ben ik helemaal leeg, maar gelukkig is daar ook gelijk de eerste verzorgingspost van de dag. Na een heerlijke pannenkoek, winegums en de laatste koffie van La Regina del Caffe beginnen de laatste kilometers van mijn #rideofmylife. Via het drielandenpunt komen we Nederland in. Het is een verademing om weer op egaal asfalt te rijden. We kunnen het niet laten om een stuk Limburgse vlaai mee te pakken. De laatste kilometers probeer ik zoveel mogelijk bewust mee te maken. Eigenlijk wil ik niet dat het over een paar kilometer voorbij is. Iedereen krijgt zijn eigen moment op het finishpodium. Renners en rensters van alle leeftijden en conditieniveaus komen voorbij. Het toont dat The Ride een flinke uitdaging is, maar wanneer je je goed voorbereidt, voor iedereen uit te rijden is. Een speciale vermelding voor de oudste deelnemer (Mees, 71) is dan ook op zijn plek. Respect! Vooraf dacht ik: dit wordt een eenmalige #rideofmylife. Een één keer, maar nooit weer. Nu denk ik: Wanneer mag ik weer? Ik kan in ieder geval met recht mijn La Machine Bucketlist shirt van Bikegear.cc The Ride 2018 dragen en ondertussen heerlijk dagdromen over The Ride 2019. Ga je mee?

Bekijk hier alle dagfilmpjes van Cut to Black.
Bekijk hier alle The Ride 2018 vlogs van Bruno Bobbink (Fietsbenen.nl)

Gaat het kriebelen?
Wil jij nou ook #theridevanjeleven meemaken? Schrijf je dan in voor de editie van Bikegear.cc The Ride 2019. Wees snel en betaal geen € 1.295 maar profiteer van het Early Bird Tarief van € 1.095. 

Brend van der Horst
Twitter: