In Wilco Kelderman Bestaat Niet bespreekt Thijs Zonneveld het wielerjaar 2014. Dat doet hij met een bundeling van zijn verhalen, waarvan zijn trouwe volgers minstens de helft al hebben gelezen in het AD, De Muur of op NUsport. Twee, drie, vier, hooguit vijf pagina’s tellen de stukjes. Een ideaal boek voor tussendoor dus.
Titelverklaring
De titel Wilco Kelderman Bestaat Niet is ook de titel van een verhaal dat in 2012 op NUsport gepubliceerd werd. Het boek opent vanzelfsprekend met dit verhaal, dat min of meer benadrukt dat we onze talenten niet het graf in moeten prijzen voor hun carrière echt begonnen is. De afgelopen jaren zijn er tal van Nederlandse wielertalenten voorzichtig doorgebroken. Naast Wilco Kelderman onder meer Tom Dumoulin, Dylan van Baarle en Mathieu van der Poel om maar een paar namen te noemen. Zoals Zonneveld aangeeft is het typisch Nederlands om deze beloften virtueel al in het geel te hijsen en ze elke keer dat ze niet presteren – of niet snel genoeg – door het slijk te halen. Bescherm onze talenten en geniet van wat ze wél presteren, is eigenlijk wat ermee bedoeld wordt.
Het Nieuwe Wielrennen
Wie de verhalen achter elkaar leest, wat niet ongewoon is bij een boek, merkt op dat Zonneveld een aantal onderwerpen vaker bespreekt dan anderen: bovengenoemde titelverklaring, doping en de bescherming en veiligheid van de renners. Als we iets geleerd hebben van de afgelopen jaren is dat de beerput wat doping betreft nog lang niet leeg is en zelfs nog steeds gevuld lijkt te worden. Daarnaast worden middelen als Tramadol genoemd als veroorzaker van de vele valpartijen. Veel collega’s van Zonneveld steken hun kop in het zand wanneer het gaat om dit soort berichten, maar Thijs gaat de discussie graag aan. Zo kwam er een tienpuntenplan om valpartijen te voorkomen, waar een deel van de (ex-)renners het overigens niet helemaal mee eens was.
Zeuren om het zeuren
En dat is iets wat Zonneveld wel vaker wordt verweten door zowel renners als fans van de wielersport: hij zeurt om het zeuren. Toegegeven, veel columns hebben een snerende toon naar de renners, ploegleiders en organisatoren. Maar gezeur? Nee. Stel je voor dat alle (wieler)journalisten hun hoofd draaiden – wat vaak gebeurt – als er zich problemen voordoen. Als er iets in Wilco Kelderman Bestaat Niet naar voren komt is het wel dat Zonneveld naast een gigantische fan van de sport (zie: de verheerlijking van Niki Terpstra en Tom Veelers) continu op zoek is naar manieren om deze sport voor zowel de broodrijders als de fans te veranderen. Positief, welteverstaan. En ja, daar hoort kritiek bij.
Een goed gevoel
Dit boek bevat alles wat een wielerliefhebber wil lezen. Van verhalen over jonge talenten die opkomen, tot gevestigde namen die het wel (Contador in de Vuelta na zijn scheenbeenbreuk) en niet (Froome door twee valpartijen in de Tour) waarmaken. Van een prachtig verhaal over Zonnevelds overleden ex-ploeggenoot Bart Oegema tot een hilarische brief aan ‘grote vriend’ Aleksandr Vinokoerov. Een beter gevoel kun je aan een wielerjaaroverzicht niet overhouden.
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 192
ISBN: 9789046817728
Te koop bij bol.com
- Recensie: Tank – Ralph Blijlevens en Bram Tankink - 26/11/2018
- Het NK Veldrijden 2015 in foto’s - 12/01/2015
- Wilco Kelderman Bestaat Niet - 12/12/2014
De titel is schaamteloos jatwerk van de theatershow ‘Aad de Mos bestaat niet.’
Net zoals onze Thijs ook het idiote idee van die berg gewoon gejat heeft van Ron Mulder, bekend uit het schaatsen.