In alle euforie rond de aangekondigde comeback van Tom Dumoulin, las ik een stukje in de krant dat mij nu nog bezighoudt. Het ging over de trainingen die Tom de afgelopen weken of maanden zou hebben afgewerkt in het Limburgse land. Zoals te verwachten viel, was Nederlands grootste ronderenner meermalen gespot in het heuvelland.

Iedereen kent elkaar in Limburg, schreef de verslaggever, maar dat leek me hier niet relevant. (Wie op de Keutenberg gepasseerd wordt door een pezig mannetje in geelzwarte kledij die zonder ademen idioot hard deze kuitenbijter opvliegt, hoeft geen ons-kent-ons-Limbo te zijn om te weten dat het om Tom D. gaat.)

Ter zake: in het stukje las ik dat een Elckenraadse of Noorbeekse local vol bewondering sprak dat ‘zijn paarden bijna in blinde paniek de wei uitgebroken waren toen Turbo Tom voorzij zoefde’. Het leek hem bijna te spijten dat het niet gebeurd was.

Wat een verhaal was dat geweest, immers.

Anderen zeiden dat ze op de Kruisberg, de Piemert en de Dode Man een geelzwarte glimp hadden opgevangen. ‘Als dat inderdaad Tom was, dan moet ‘ie al maanden keihard aan ’t trainen zijn. Het zou mij niet verbazen als hij straks toch stiekem aan de start van de Tour de France staat’, zei een glunderende barman uit Wahlwiller.

Complotten, heerlijk.

En zo waren er nog heel wat toevallige passanten die de afgelopen weken in de heuvels rond Valkenburg meenden dat Tom aan hun verschenen was. Genieten toch? Wie ‘verschijnen’ en ‘Limburg’ in één zin schrijft, roept beelden op van would-be-wielrenners die met busladingen tegelijk naar het Lourdes van Nederland afreizen om daar in de mergelgrotten een verschijning van de Heilige Tom te mogen ervaren.

En door Hem genezen te worden van de zwartgalligheid die eenieder van ons voelt nu Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman het moeten gaan doen.

Het sluit allemaal geweldig aan bij de hardnekkige Tom-religie die ons land al maanden in z’n greep heeft. De Verlosser is terug op aarde.

Precies wat wankelmoedige Tom nu niet kan gebruiken.