Zoals elk jaar zet hetiskoers.nl voor u op een rijtje welke artikelen dit jaar het beste zijn gelezen op deze website. Voor uw en ons plezier. Logischerwijs veel Lance Armstrong dit jaar. Maar toch ook een paar verrassende titels in het lijstje. Klik lekker aan en lees!

1 De fiets en zijn baasje
Een all-time classic: vertel mij welke fiets u rijdt en ik vertel u wie u bent. Alex van der Hulst gooide (al in 2011!) alle vooroordelen op een hoopje.

2 Beste Wouter, hoogtijd voor evaluatie
De Ronde van Vlaanderen werd in 2012 voor het eerst op een nieuw parcours verreden. Uitgetekend door Wouter Vandenhaute. Op basis van commerciële overwegingen, zo werd gezegd. Ken Lambeets wil zo snel mogelijk terug naar de Muur.. .

3 Verdomme Lance, waar ben je mee bezig?
Ruim een maand voor het verschijnen van het USADA-rapport vroeg Anne Spapens zich dit af: ‘Verdomme man, waar ben je mee bezig? Terwijl je roept dat iedereen je kapot wil maken ben je zelf het hardst bezig je eigen voetstuk onder te pissen.’ En ze kreeg gelijk.

4 Help de Nederlanders aan een etappeoverwinning
We hadden het zo mooi bedacht. Etappeoverwinningen voor de Nederlandse renners in de Tour, dat moest dit jaar toch wel lukken? Nog voor de ronde goed en wel van start was, lag half fietsend Nederland al op de grond. Vergeef ons, lezer.

5 Vergeten wielrenner: Armstrong, Lance
Lance Armstrong? Die verdween in 2012 toch van het toneel? ‘Na zijn loopbaan verdween Lance Armstrong volledig in de anonimiteit. Verhalen dat hij onder een schuilnaam een ranch met koeien en paarden uit zou baten, zijn nooit bevestigd.’

6 Doping werd getolereerd in de Raboploeg
Begin mei beschrijft Mark Misérus in de Volkskrant het grote grijze gebied van medische ondersteuning aan renners binnen de Rabobankploeg. Nooit op voorspraak van de ploeg, altijd op eigen initiatief van de renner.

7 Vertwijfeling
Armstrongs koninkrijk wankelde. Hoe voelt dat voor iemand die de diagnose kanker heeft gekregen? ‘Toen de kapper zijn mooie, dikke haar afschoor, huilde hij. Zijn vrouw, die zijn hand vasthield, ook. De eerste chemokuur in een serie van 6 zat erop en zijn haar zou hij toch wel kwijtraken.’

8 Jeugdrenner in de jaren negentig zonder epo en groeihormoon: zeg maar dag tegen de profcarrière
‘Niet de angst voor de spuit, of de mogelijke dopingschande hield mij twaalf jaar geleden tegen om aan epo en groeihormoon te beginnen. Nee, het was dúúr. Ik had geen duizend euro teveel en durfde mijn ouders of mijn vrienden niet vragen mij dat geld voor te schieten.’

9 UCI zipper gate
Het is Koers-lezers zijn gewoon vieze mannetjes. Punt.

10 Top 5: snordragende wielrenners
Een snor is status. Hoe langer, dikker en sierlijker, hoe beter. Welkom in het jaar 1909, de prehistorie van het wielrennen. De laatste jaren ‘durven’ renners als David Zabriskie en Steven Cozza hun snor te laten staan. Reden genoeg voor een top 5 van wielrennende snordragers.

11 Met 32 km/u de Cauberg op, kan dat?
‘Als ik niet al onder de indruk was van dit machtsvertoon, dan was ik het wel toen ik later die middag begreep dat Gilbert op het Grendelplein zijn ketting op het buitenblad had gegooid en de bijna 1.000 meter die hem scheidden van Thermae 2000 met een gemiddelde van 32 km/u (!) had overbrugd.’

12 Lekkere meiden
Zei ik toch, dat Het is Koers-lezers vieze mannetjes zijn? Het is Koers-auteurs trouwens ook: ‘Michael Boogerd zag altijd zwarte sneeuw als ‘ie moe was. Ik lekkere meiden in minuscule en/of nauwsluitende pakjes. Echt waar.’

13 Tien ideeën om van het veldrijden opnieuw een wielerdiscipline met toekomst te maken
In Koksijde bezette de volledige Belgische equipe de plaatsen één tot en met zeven op het wereldkampioenschap veldrijden. Is dat het failliet van de sport? Sven Spoormakers geeft suggesties om de sport te revitaliseren.

14 ‘Het Kopje? Dat slaat in je benen, man!
Tim Krabbé schrijft over het Kopje van Bloemendaal: ‘Ik heb duurbetaalde amateurs meegemaakt die mij aankeken of ik ze een oneerbaar voorstel had gedaan als ik het Kopje samen wilde beklimmen en die daarbij de bekende onzin uitkraamden: ‘Dat slaat in je benen, man’.

15 ’Vergeten wielrenner: De las Cuevas, Armand
Frank Heinen doet het weer: ‘Soms lopen sporen dood. Mensen kunnen besluiten dat ze niet gevonden willen worden, dat ze langzaam willen oplossen in hun eigen geschiedenis. Neem Armand de las Cuevas.’