Mijn vader heeft het grootste deel van zijn werkzame leven gewerkt bij de Sociale Verzekeringsbank. De Tourtoto leefde daar in de jaren ’70 en ’80 als op weinig andere plekken. Toen ik medio jaren 80 op mijn 8ste ook ging meespelen, deden er meer dan 500 teams mee. Eén keer per drie dagen kwam hij met een stand naar huis. Een matrixprinter-uitdraai waar je jezelf op terug moest zoeken. Ook dat was al monnikenwerk, nu vond ik iets dat echt respect afdwong.
Gisteren ruimde mijn vader zijn papieren weer eens op, en vond iets geweldigs. Een handgeschreven uitslag van de SVB Tourpool. Het blijkt dat tot 1983 iemand met de hand alle uitslagen en teams verwerkte. Het was blijkbaar rustig in juli op het kantoor op de Apollolaan in Amsterdam, want wat een werk moet dat geweest zijn. In deze tijden van Tourpools via internet is het bijna onvoorstelbaar, maar zo ging dat dus. In de reacties komen nu vast Tourvolgers die al Tourpools al in 1952 organiseerden, maar vooral de schaal is indrukwekkend.
Er stond geen jaartal op, dus dat was even puzzelen. In de uitslagen stond dat De Das de 21ste etappe had gewonnen. Hinault had ook nummer 1. Ik dacht dan ook eerst dat het in 1979 geweest was. Peter Winnen won echter de zeventiende etappe. Dat gebeurde zowel in 1981 (Alpe d’Huez) als in 1982 (idem). De combinatie van de winst van de rossige schrijver en die van de Breton vond echter alleen in 1982 plaats. Het mysterie was opgelost.
De organisator van de pool – de onvolprezen meneer Kramps – bleek ook een goed Amsterdams gevoel voor humor en zelfspot te hebben, zoals blijkt uit onderstaand citaat.
En mijn vader, helaas, ook toen al bleek hij niet bij de winnaars te horen. Hij sloot de pool af op de 64e plek. Een paar plekken lager dan dit jaar, want de SVB-pool bestaat nog steeds.
Rick Lindeman