U mag uw ondergrondse schuilkelder weer verlaten. Over een week wordt het startschot gegeven in de Omloop, de opener van het Vlaamse wielerseizoen. Omdat de traditie dat voorschrijft, krijgt u hier de twaalf renners gepresenteerd die zonder voorbehoud thuishoren in uw voorjaarsploegje.
Zo’n elf maanden liggen ze er geheel verlaten bij. Worden ze angstvallig gemeden vanwege hun grillige, weerbarstige karakter. Oplopende, vaak gekasseide wegen die het predicaat ‘weg’ alleen maar in Vlaanderen toegedicht krijgen. Sterker nog, de Taaienberg, Koppenberg, Oude Kwaremont of Paterberg zijn meer dan simpele wegeltjes, al zouden ze zelfs een eeuw geleden al als onberijdbaar ervaren worden. In die ene maand lijken ze wel het DNA van Vlaanderen te vormen. Alsof Vlaanderen nooit anders is geweest en nooit anders zal zijn. Het verleden lijkt zo gekoesterd te worden, maar het is in de eerste plaats een vanuit het heden op het verleden geprojecteerde karikaturale romantische invulling ervan. De Vlaming voelt zich met dit beeld verbonden. De grootste winnaar: het wielrennen. Een sport waarin de kleinste veranderingen als revolutionair bestempeld worden. En een sport die de toekomst graag in het verleden zoekt. Ziehier het perfecte koppel: wielrennen en Vlaanderen. Ze vinden elkaar in hun drang een romantisch beeld van het verleden bevestigd te zien. Pluspunt: bijna nergens anders is het wielrennen zo populair als in Vlaanderen. Minpunt: enige rationaliteit is soms ver te zoeken en de wielersport in Vlaanderen dreigt hopeloos achterop te hinken.
Na deze inleiding doorworsteld te hebben, krijgt u eindelijk te lezen waarvoor u gekomen bent. De namen van twaalf renners die de voorjaarsklassiekers naar hun hand zullen zetten. Niet dat dat vorig jaar een onverdeeld succes was, maar dat was natuurlijk een gevolg van de omstandigheden. Zodus: drie kopmannen, drie schaduwkopmannen, drie vrijbuiters en drie verrassingen die niet genomineerd waren voor Wielertalentenjacht 2015.
Peter Sagan
De broer van Juraj Sagan. Zelfs in een minder seizoen met veel ereplaatsen is deze Peter Sagan van goudwaarde voor uw voorjaarsploegje. Het kost hem wel vaak moeite om met beide wielen op de grond te blijven. Gelukkig is er nog Oleg Tinkov die van hem meerdere klassieke overwinningen eist. Wel al geleden van 29 juni 2014 dat hij nog eens een koers won. Wonnen sindsdien één of meer koersen: Greg Van Avermaet, José Joaquin Rojas Gil en Davide Rebellin.
Fabian Cancellara
Denkt soms Hans Christian Andersen te zijn. Voor de rest kan ie wel een stukje fietsen.
Philippe Gilbert
Beter vele dichte ereplaatsen en zeges in wedstrijden die in het diepst van hun gedachten een klassieker zijn dan één vette vis: een motto dat u alleen zal horen uit de mond van wielervoorjaarsspellenfundamentalisten. Philippe Gilbert weet als geen ander dit ras te paaien.
Lars Boom
Onder de vleugels van Vinokourov gaat Lars Boom helemaal ontbolsteren. Niet onlogisch ook: Vinokourov weet als geen ander hoe Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen.
Simon Geschke
Beheert de erfenis van Matthias Kessler, Fabian Wegmann en Paul Martens. Illustere voorgangers van Geschke, gespecialiseerd in het eindigen tussen de derde en de vijftiende plaats in één der heuvelklassiekers. Maar brute pech voor Geschke: na een vijfde en een vierde plaats in de Brabantse Pijl, belandt hij er dit jaar op het podium. Na Philippe Gilbert en Marco Canola. In de Amstel Gold Race herpakt hij zich wel door de sprint om de derde plaats te verliezen van Davide Rebellin.
Juan José Lobato del Valle
Wint Milaan-San Remo. Voor Fabian Cancellara en Grega Bole. De nieuwe Oscar Freire.
Borut Bozic
Een vergeten Sloveen. Kan maar moeilijk uit de schaduw treden van roemrijke landgenoten als Andrej Hauptman, Zoran Klemencic of Grega Bole. Desalniettemin is Bozic de man die uw voorjaarsploegje zal redden: zit onder dezelfde Kazakse vleugels als Lars Boom.
Silvan Dillier
De Zwitsers worden ongeduldig: het is inmiddels toch alweer bijna een jaar geleden dat er nog eens een Zwitser de Ronde van Vlaanderen won. Alle druk rust nu op de schouders van Silvan Dillier.
Marco Marcato
Deze winter werd Joaquin Rojas Gil ervan beschuldigd banden te hebben met Michele Ferrari. Hij won prompt een koers. 1+1=2.
Florian Senechal
Terwijl iedereen de mond vol heeft van Arnaud Démare, Nacer Bouhanni en Arthur Vichot is het wel deze Senechal die na Alexis Gougeard de Fransman van de maand maart zal worden. Door de blessure van Kenneth Vanbilsen eist hij het absolute kopmanschap op bij Cofidis. Bewijst die positie waard te zijn met een negende plaats in de Omloop.
Alexei Tsatevich
Omdat Alexander Kristoff een beetje te mainstream is geworden, biedt Katusha u Alexei Tsatevich aan. De goedkope, Russische versie van Alexander Kristoff. Smeet vorig jaar in Kuurne-Brussel-Kuurne nog zijn fiets in een wei. Smijt er dit jaar zijn handen in de lucht bij het overschrijden van de finishlijn.
Ruslan Tleubayev
Zevende in Kuurne-Brussel-Kuurne, vierde in Dwars door Vlaanderen, etappewinst in de Driedaagse De Panne-Koksijde en zesde in de Scheldeprijs. Marco Marcato is hierboven de revue toch al gepasseerd? Die wint toch nooit een etappe in De Panne, slimpie. De echte wielerkenner weet natuurlijk dat dit het erelijstenplaatje van Ruslan Tleubayev zal zijn, die ervan droomt ooit even goed te worden als Assan Bazayev. Tleubayev geniet het voorrecht om zwijgend te mogen meeluisteren naar de tips die Vinokourov Lars Boom en Borut Bozic verschaft.
Interruptie van een razende hoofdredacteur: “Vangenechten! Wat heeft dit nu weer te betekenen? Maar één Belg en dan nog een Waal en voor de rest geen renners van Etixx-Quickstep of Lotto-Soudal? En dan eerst de Vlaamse wielersport nog wat liggen ontleden en historische context bieden. Het is koers en die is van ons. Punt. Meer moet je daar niet achter zoeken. Dat semi-poëtisch gedoe is overbodig. Dat snappen onze lezers toch niet. Begin maar opnieuw. Wacht, wacht. En zie ik dat nu goed, heb je het klaargespeeld geen enkele keer Tom Boonen te vermelden? ACHIEL, MIJN PILLEN! Hoe ga jij ooit op de wielerredactie van Sporza of Sportwereld sukkelen? Voor één keer de spons erover, maar laat dit geen tweede keer gebeuren. Hop, opnieuw aan de slag!”
Hierna volgen de namen van negen renners die naast Philippe Gilbert, Fabian Cancellara en Peter Sagan de uitblinkers van dit voorjaar zullen worden.
Tom Boonen
Tom Boonen is een Vlaamse wielrenner geboren in Mol. Hoewel wel eens gedacht wordt dat Mol in de Limburgse Kempen ligt, ligt Mol in de Antwerpse Kempen. Om een lang verhaal kort te maken: Tom Boonen heeft een kapsel en ook twee dochtertjes.
Greg Van Avermaet
Rijdt in dezelfde ploeg als Philippe Gilbert. Trivia: in navolging van het bestaande Joker+ pakt de Nationale Loterij dit voorjaar ook uit met JokerGreg: bij de trekking rollen er nog steeds zes willekeurige cijfers uit een reeks van 0 tot 9 uit de trommel, alleen doet de 1 hier niet mee.
Sep Vanmarcke
Heeft 25.770 fans op Facebook. Dat zijn er 13.000 minder dan Marco Aurelio Fontana.
Stijn Vandenbergh
Gaat al een tijdje mee. Deed nog mee aan de audities om in Het rijke Vlaamsche wielerleven van Karel Van Wijnendaele te figureren. Kreeg slechts een bijrol omdat zijn naam te exotisch klonk. Tegenwoordig is men in Vlaanderen al ruimdenkender, waardoor Vandenbergh ongedwongen mag meesprinten voor de zege in Parijs-Roubaix.
Jürgen Roelandts
Renners waarvan je dacht dat ze eeuwig 24 zouden blijven maar dit jaar 30 worden: Tom Leezer, Dominique Cornu, Grega Bole, Peter Velits, Branislau Samoilau en Jürgen Roelandts. Van de renners waarvan je dacht dat ze eeuwig 24 zouden blijven maar dit jaar 30 worden is Jürgen Roelandts na Grega Bole dit voorjaar de meest succesvolle.
Johan Vansummeren
Won in 2007 de Ronde van Polen. Heeft die prestatie daarna nooit nog kunnen evenaren. Boze organisatoren van het criterium van Lommel mogen zich aan de balie aanmelden alvorens plaats te nemen in de wachtzaal.
Bruno Boscardin
Random buitenlander om het mondiale karakter van de Vlaamse voorjaarsklassiekers te benadrukken.
Guillaume Van Keirsbulck
De nieuwe Tom Boonen. Dat volstaat wel als duiding.
Yves Lampaert
Het was ver zoeken om nog een vierde Belg te vinden bij Etixx-Quickstep. Maar het is toch gelukt.
- Het nieuwe wielerjaar in 40 stellingen - 22/02/2022
- Wielrennen bestaat niet - 13/05/2020
- Ooit was er wielrennen - 07/05/2020
Knap dat je zo’n lijst kan samenstellen zonder Niki Terpstra ook maar 1x te noemen! Hij heeft de Ronde van Qatar en de Zesdaagse van Rotterdam al op zak, net als vorig jaar. Ik bespeur een patroon.