Ja ja, David Walsh heeft gewonnen. Alsof dat niet van te voren al als een paal boven water stond. Het wil nog wel eens helpen als je de feiten aan jouw kant hebt. Maar daar wil ik het niet over hebben. Laat iedereen doen waar hij goed in is. Smeets een fijn Tourprogramma, Walsh fanatieke onderzoeksjournalistiek. Er is alleen iets wat me dwars zit.

David Walsh zit deze Tour embedded bij de SKYploeg.

Nu zei hij gisteren: ‘The last person I would have asked if Lance Armstrong was lying was Lance Armstrong.’ Uitstekend punt. Maar wat doet hij dan bij SKY? Want als die ploeg – en ik zeg áls, want ik heb geen idee – als SKY iets te verbergen heeft gaat hij daar op deze manier niet achter komen. Ze zullen hem geen seintje geven als er iemand aan het infuus gaat of een tabletje AICAR neemt. Kan hij niet beter doen wat hij bij Armstrong deed? Op zoek gaan naar getuigen? Dat is ongetwijfeld een nuttiger besteding van die drie weken dan horen en zien wat de ploeg hem wil laten zien. Hij laat hier zijn eigen journalistieke principes volkomen varen.

Nu kun je natuurlijk zeggen dat hij gewoon een mooie reportage over de Tour van SKY wil maken. Niks mis mee. En zijn goed recht, misschien is hij wel een beetje klaar met al dat gewroet. Hij heeft er tenslotte jaren van zijn leven aan gegeven. Voor een leuk verhaal over het wel een wee van de Britse ploeg is wat hij nu doet de beste benadering. Voor een onderzoek naar doping bij de ploeg niet. En ik volg nu gewoon zijn eigen redenering.

Maar wat zegt Walsh hier?

Walshtweet

Beste meneer Walsh: what’s up? Ik snap het niet.

Anne Spapens-Hamminga
Laatste berichten van Anne Spapens-Hamminga (alles zien)