Ruim zes jaar geleden startte hij als bondscoach van het Nederlandse Baanwielrennen. René Wolff was ooit zelf een begenadigd baanwielrenner en haalde namens Duitsland vele successen. Nu begeleidt hij voor Nederland de renners die over de baan vliegen. Een aanstelling die zich uitbetaald heeft.
Na de generatie van Theo Bos en Teun Mulder moest er gebouwd worden aan een nieuwe generatie Nederlandse baanwielrenners, die net als Bos en Mulder wereldtop moesten halen. Wolff heeft precies dat gepresteerd. Niet alleen door talent van de baan naar grotere hoogtes te stuwen, maar ook door sporters uit andere sporten te verleiden naar de baan te komen. Jeffrey Hoogland en Elis Ligtlee bijvoorbeeld begonnen ooit in de BMX-sport. Zij verruilden de zandhopen voor het larixhout en behoren ondanks hun relatief jonge leeftijd tot de mondiale top. Hoogland is Europees Kampioen op de sprint, teamsprint en kilometer tijdrit en pas 23. Ligtlee, pas 22, brak een aantal jaar geleden internationaal door en won al op allerlei internationale toernooien met als voorlopig hoogtepunt Olympisch goud op de Keirin in Rio.
Laurine van Riessen kwam daarnaast over van het schaatsen. Zij werd afgelopen zomer vooral bekend door haar spectaculaire manoeuvre over de boarding, maar wint ook. Ze besloot onlangs definitief voor het baanwielrennen te gaan, en haalde bij de Wereldbeker afgelopen weekend in Apeldoorn brons op de sprint. Dan heb ik de baantalenten Shanne Braspennincx, Matthijs Büchli en Hugo Haak nog niet eens genoemd, die onder Wolff allemaal opgroeiden tot baanwielrenners van topklasse. Baanrenners die een ruime toekomst voor zich hebben en allemaal door willen met Wolff met het oog op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.
Kink in de kabel is dat de KNWU het contract van René Wolff nog niet heeft verlengd. Meerdere renners hebben zich erover beklaagd, omdat ze de toegevoegde waarde van Wolff zien. Wielrennen op de baan is anders dan de weg. Renners hebben geen commerciële ploeg waar ze de rest van het jaar bij trainen, en waarbij een bondscoach alleen de beste renners hoeft te selecteren voor een kampioenschap. Baanwielrennen heeft meer nodig dan dat en dus ook een ander soort bondscoach.
Naar verwachting komt er deze week duidelijkheid en laten we hopen dat de KNWU het belang van de renners voorop zet en Wolff contractverlenging geeft. Met deze jonge en talentvolle generatie kunnen de komende jaren oogstjaren worden. Enige wat de KNWU hoeft te doen, is de man die afgelopen jaren gezaaid heeft, zijn werk door te laten zetten.
Hopelijk leest de KNWU dit stuk ook.