Als amateur was ie een topper. Hij won de rondes van Friesland, Noord-Holland en Overijssel, een rit in de prestigieuze Olympia’s Tour en hij is eigenaar van een bronzen Olympische medaille. Henk Cornelisse (van 16 november 1940). Op het baanonderdeel ploegenachtervolging waren in Tokio slechts West-Duitsland (eerste) en Italië (tweede) beter dan Cornelisse en zijn maatjes Gerard Koel, Cor Schuuring en Jaap Oudkerk.

Als prof, dat is hij zes jaar, wint hij niet veel. Wel geeft Henk zijn wieler-genen door aan zoon Michel. Junior is in zijn profbestaan vooral succesvol in België waar een behoorlijke reeks kermiskoersen op zijn naam schrijft, zoals Nokere Koerse in 1993. Zijn internationaal meest aansprekende zege is ongetwijfeld het eindklassement van de Ronde van Luxemburg, in 1989.

Ook Michel heeft een directe opvolger: zoon Mitchell. Hij komt uit voor Rabobank Development en in 2017 voor Delta Cycling maar door een hardnekkige probleem met zijn linkerbeen komt er dat jaar (voorlopig?) een eind aan zijn prille carrière.

Wellicht geeft ook Mitchell zijn talent door aan zijn nageslacht…

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)