Benzinepompoorlog in een wielerplaatjesalbum

By |vrijdag 26 juni 2015|

In 2012 gaat Albert Heijn in zee met sportplaatjesfabrikant Panini. Bij je boodschappen krijg je zakjes stickers van voetballers die meedoen aan Euro 2012. Nou ja, veel van de deelnemers want jongens als Robben, Van Persie en Heitinga ontbreken. Ja inderdaad, uitgerekend in een Nederlands verzamelalbum ontbreken de Oranjespelers. AH-concurrent C1000 heeft namelijk de unieke portretrechten; de supermarkt komt met Spelersvogeltjes.

Verts et Jaune BP

Bijna veertig jaar geleden, in 1977, speelt er in Frankrijk iets dat lijkt op het toch wat vreemde AH-album. Oliemaatschappij BP geeft het albumpje ‘Les champions Vert & Jaunes 1977’ uit. Geel en groen zijn de kleuren van BP en klanten kunnen stickers van sporters verzamelen. De wielrenstickers laten toppers uit de Tour van 1977 zien. Ik heb ze niet allemaal maar ik weet wel dat de uitgever zich zo’n beetje beperkt tot Didi Thurau, Hennie Kuiper en Lucien van Impe. Terwijl het een albumpje is en de winnaar dat jaar uit – inderdaad – Frankrijk komt. Bernard Thevenet.

Het heeft, concludeer ik, alles te maken met de cosponsor van Thevenets Peugeot-ploeg: BP-concurrent Esso. BP is wel degelijk in de Tour maar als cosponsor van een andere Franse ploeg: Lejeune, waar Lucien van Impe voor rijdt.

’t Is alsof Albert Heijn een verzamelalbum zou uitbrengen met Tour de France-renners en de meeste Nederlanders daarin (moeten) ontbreken. Ze rijden immers voor Jumbo, de concurrent.

Peugeot cosponsors

Peugeot heeft trouwens jarenlang een link heeft met BP. Van 1957 tot en met 1975 staat het logootje van deze benzine op de mouwtjes van de zwart-witte truitjes. BP verkast echter naar Lejeune (de reden is mij onbekend), en Peugeot kiest voor Esso om in 1982 bij weer een andere benzinepomp te gaan tanken: Shell.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie