Het gelikte Ola-plaatje van González Linares

By |vrijdag 1 september 2017|

Dit is een driehoekje van Ola, van de ijsjes. Een geplastificeerd kartonnetje dat je volgens mij kon gebruiken als lepeltje om ijs uit een Ola-bekertje te scheppen. Of was het driehoekje slechts als decoratie in het ijsje gestoken? Weet iemand dat?

Hoe dan ook, het gaat om een redelijk zeldzaam verzamelitem waarvan 35 verschillende wielrenners bestaan. De ‘plaatjes’ of lepeltjes (er kan dus aan gelikt zijn, een raar idee…) zijn begin jaren zeventig in België uitgegeven en laten wielrenners zien als Roger de Vlaeminck, Luis Ocana, Joop Zoetemelk en Eddy Merckx.

En dus ook deze José Antonio González Linares, een Spaanse tijdrijder uitkomend voor onder andere KAS. In 1970 verrast hij de ongenaakbaar geachte Merckx in de Tour in een korte tijdrit, hij wint met 3 seconden voorspong. Ook in de Vuelta wint hij ritten en zijn hoogste eindklassering in zijn ‘eigen’ ronde is een vijfde plaats. Bovendien schrijft hij vijfmaal de Ronde van het Baskenland op zijn naam. Na zijn carrière op de fiets richt González Linares zich onder andere op de plaatselijke politiek. Met succes, want vooral dankzij zíjn populariteit behaalt zijn partij enkele keren de absolute meerderheid, vertelt Wikipedia.

Eigenlijk ging dit blogje over de Ola-plaatjes waarvan ik er ondertussen, na pakweg een jaar of acht verzamelen, nog maar eentje van zoek. Nummer 18, met daarop de betreurde Jempi Monseré. Ik zoek verder…

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

2 Comments

  1. Jan De Smet 01/09/2017 at 15:52 - Reply

    Jos,

    De plaatjes dienden niet echt als lepeltje, daarvoor waren ze te slap. De plaatjes zaten tussen de papieren wikkel en het hoorntje van het ijsje (type Cornet).

    Jan

  2. Jos van nierop 01/09/2017 at 16:04 - Reply

    @Jan Dank voor de informatie!

Geef een reactie