RedWhite heeft een nieuwe koersbroek. Vorig jaar schreven we al een lovende review over ‘The Bibs’ en hun nieuwste product heeft opnieuw een naam die weinig opsmuk verraadt. ‘The Race’ is een broek die lichter is en zich leent voor een ‘agressieve’ rijstijl. Is hij net zo goed als The Bibs? Een test.

Denkend aan Singapore, zie ik bepaald geen brede fietswegen traag door oneindig landschap gaan. En toch komt één van mijn favoriete fietsproducten juist hier vandaan. Het komt van een kleine onderneming die luistert naar de naam ‘RedWhite’, luistert naar de weinig kryptische naam ‘The Bibs’ en bevat een zeem die door de engelen zelf gemaakt lijkt te zijn. Vorig jaar schreef ik er een uitgebreide review voor op Hetiskoers.nl en was ik redelijk lyrisch over het geheel en ik moet zeggen: een jaar later is er niets aan enthousiasme ingeboet.

RedWhite Race zeem1Beuken
Inmiddels zijn we dus een jaar verder en heeft RedWhite een broek geproduceerd volgens een geheel andere filosofie. Waar The Bibs vooral zijn bedoeld voor het maken van vele uren in het zadel, is The Race gefabriceerd met de veel kortere stampritjes in het achterhoofd. Stampritjes, u weet wel. Strava-veegrondjes, waarbij er – compleet met snot voor de ogen – geprobeerd wordt om Jantje Stoemp met z’n veel te dure Cervélo (waar betáált hij dat ding van?) van de KOM-positie op het viaduct over de A2 te beuken. Desnoods hengst je dat verdomde viaduct tien keer op tot je kotst, maar de score gaat voor eens en altijd gesetteld worden. Dat soort ritten. Of gewoon een koers, natuurlijk. Wedstrijdje hardfietsen over honderd kilometer. Handjes ferm onderin de beugel, kop over kop en jakkeren maar.

Daarvoor heeft RedWhite dus een koersbroek gemaakt. De zeem is minder ‘bulky’, zoals dat heet, maar juist zo gemaakt, dat je lekker voorop het zadel kan zitten om de pedalen eens even goed van jetje te geven. Agressief rijden, noemt RedWhite dat.

Tweede huid
Werkt het? Wel, ondergetekende is geen Strava-koning en kent evenmin het competitieve instinct dat hem snuivend van onderlinge onmin doet plaatsnemen op het zadel, maar lekker onderin de beugel hangen en tegen de wind in tetsen is hem niet vreemd. En ook dan zit je ferm voorover, voorop het zadel. En wat blijkt? De filosofie werkt. Het is een aparte sensatie, maar waar ik normaal gesproken een zeem gewend ben waarop ik gewoon uren kan zitten terwijl de handen losjes op de remgrepen liggen, begrijp ik direct wat RedWhite in gedachten heeft gehad bij het creëren van de Race.

RedWhite RACEDe broek kent alle positieve punten die de Bibs ook heeft. De broek kent een uitstekende pasvorm, blijft uitstekend op z’n plek zitten gedurende de rit en de zeem is, hoewel dus niet zo übercomfortabel als die van z’n grote broer, naast het agressieve werk ook prima geschikt voor een ritje van een kilometer of honderd. De broek weegt vrijwel niets, wat ervoor zorgt dat deze als een soort tweede huid om de fietserskont hangt. Hebben we ook wel eens anders gehad. Hij schuurt niet, schuift niet en de zeem blijft lang ‘goed’. Opstaan om hem weer tot z’n originele vorm terug te laten komen, is niet nodig.

Conclusie
Ben je iemand die graag z’n maten aftroeft, of graag gemiddeldes haalt die flirten met de onzalige veertig kilometer per uur, dan is de Race van RedWhite een uitstekende optie. Deze bibs zijn je op het lijf geschreven. En, en dat is een mooi bijkomend voordeel, je hebt eens wat anders dan de Castelli’s, Sportfuls of Crafts die iedereen al heeft. Zorgt voor gesprekstof tijdens cappucinostopjes. Ook niet onbelangrijk.

Twitter

Ivo Pakvis

Ivo Pakvis (1981) heeft een achtergrond als sportjournalist, werkt nu voor Sterc Internet & Marketing. Fietst. Klopte ooit Lieuwe Westra niet in een sprintje.
Twitter

Latest posts by Ivo Pakvis (see all)

RedWhite The Race

130,-
8.5

Pasvorm

9.0/10

Zeem

8.5/10

Styling

8.5/10

Comfort

8.0/10

Pros

  • Keurig afgewerkt
  • Klassieke styling
  • Uitstekende zeem

Cons

  • Niet goedkoop
  • Niet ontworpen voor echt lange ritten