Raad het plaatje - Tour Du Suisse - beste NederlandersMet nog een rit te gaan in de Ronde van Zwitserland van 1987 staat Peter Winnen slechts een seconde achter op leider Andrew Hampsten. Dé kans is een bonificatiesprint, halverwege de rit. Die winnen, en de ronde is voor Winnen. Helaas, ondanks de steun van heel de Panasonicploeg is Ron Kiefel, een teamgenoot van Hampsten, sneller. Voor de tweede keer in zijn carrière eindigt Winnen tweede in de Ronde van Zwitserland, alleen is in 1983 de achterstand (op winnaar Sean Kelly) meer dan een minuut.

De meest recente Nederlander op twee heet Bauke Mollema, die dat kunstje vorig jaar flikte. Ruim dertig jaar eerder is er een plek twee voor de verrassende Theo de Rooy. In de koninginnenrit van de 1982-editie van de Tour du Suisse gaat hij er samen met Giuseppe Saronni vandoor. Ze komen met grote voorsprong binnen: de rit is voor De Rooy, de leiderstrui en later ook eindwinst voor de Italiaan.

Hennie Kuiper - Ronde van Zwitserland 1976Slechts eenmaal gaat de winst in de Zwitserse ronde naar een Nederlander: Hennie Kuiper, voor wie het zijn enige rondewinst van betekenis is. Kuiper rijdt in 1976 in de regenboogtrui die hij nadrukkelijk laat zien. In de klassiekers, de Vuelta en dus ook in Zwitserland. Het wordt een verbeten strijd tussen de TI-Raleighploeg, met onder andere Bert Pronk en Didi Thurau, en de Flandria’s met Michel Pollentier, Marc DeMeyer en Freddy Maertens. In de een-na-laatste rit komt de onbekende Fransman André Romero nog aan de leiding maar Kuipertje volgt op een paar seconden die hij weet goed te maken in de afsluitende tijdrit.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)