Het dragen van de leiderstrui van een grote ronde gedurende meerdere dagen is iets bijzonders. Toch was en is dat zelden reden voor een sponsor om een speciale fotokaart te laten drukken. Daar denkt met bij Marc Zeepcentale in 1978 iets anders over.

De renner in kwestie, Belg Ferdi Van den Haute, draagt op de foto lachend de – toen nog – gele leiderstrui van de Vuelta. Winnen doet hij die ronde niet (dat deed Bernard Hinault) maar hij draagt het geel wel negen dagen.

Logischer was misschien geweest als Van den Haute op de fotokaart een blauwe trui had gedragen. Aan het eind van de ronde eist de Belg immers het puntenklassement voor zich op. Ook wordt hij zesde in het eindklassement (achter z’n Nederlandse ploegmaat Jos Schipper) en wint hij twee ritten.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)