‘Ik heb kramp in mijn benen, ik sprint niet mee’

By |vrijdag 6 september 2013|

Raad het plaatje - lachende Superconfex-collega‘Er zijn geen eerlijke Hollanders. Dit is typisch de stijl van rijden van Post. Wel willen winnen, maar niet willen trappen.’ De woorden komen op 22 september 1982 uit de mond van Rudy Pevenage, de blonde Belg op de fotokaart links. Dat jaar rijdt hij in dienst van Capri Sonne en komt hij in Parijs-Brussel op kop met TI Raleigh-renner Jacques Hanegraaf. Van de ploeg van Peter Post dus.

Pevenage doet het meeste kopwerk omdat Hanegraaf daar niet toe in staat schijnt te zijn. ‘Ik heb kramp in mijn benen, ik sprint niet mee’, vertelt de Nederlander aan de Belg. Maar als de finishlijn nadert, is de Nederlander zijn kramp en zijn belofte even ‘vergeten’. Hij rijdt Pevenage, die hem nog in de hekken probeert te rijden, voorbij en wint zijn eerste klassieker. Hanegraaf: ‘Hij moet geen grote mond hebben. Als ik protesteer tegen zijn manier van sprinten, wordt hij gedeklasseerd. Ik had echt kramp, dat kon iedereen zien. Als Pevenage demarreert om mij te lossen, ga ik de kop niet overnemen. En dat ik hem beloofd heb niet mee te zullen sprinten, is natuurlijk waanzin. In de wielersport telt alleen de eerste plaats.’

In 1982 speelt er het een en ander tussen Capri Sonne en Raleigh. Kort samengevat: de ene ploeg zou de andere ploeg in het voorjaar wat gunnen, dat werd niet nagekomen en dus is het oorlog die in Parijs-Brussel zijn hoogtepunt bereikt.

Als Pevenage een kleine demarrage plaatst, is dat voor Hanegraaf het sein om geen kopwerk te doen. Vele jaren later vertelt de Nederlander dat hij van Jan Raas, die in de koers namens Raleigh over de afspraken ging, te horen had gekregen dat hij geen deals mocht sluiten met renners van Capri Sonne. Pevenage mocht dus niet winnen. Ook al bood hij Hanegraaf daar, naar verluidt, een zak geld voor.

Wie denkt dat de betrokkenen daarna nooit meer iets met elkaar te maken willen hebben, heeft het mis. In 1987 en 1988 rijden Pevenage en Hanegraaf samen in de door Jan Raas geleide Superconfex-ploeg, in 1993 en 1994 staat Hanegraaf onder contract bij Telekom waar onder andere Godefroot en Pevenage ploegleider zijn. En in 2003 zijn de twee kemphanen uit 1982 de drijvende krachten achter de Bianchi-ploeg. Hanegraaf is ploegmanager, Pevenage is de belangrijkste ploegleider in het team rond Jan Ullrich.

Bronnen: Het geheim van Raleigh – Joop Holthausen, Dagblad Trouw, Wieler Revue, dewielersite.net

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Related Post

2 Comments

  1. Joost-Jan Kool 07/09/2013 at 14:35 - Reply

    Altijd fijn om te lezen, Jos! Ken uw klassiekers!

    • Jos van Nierop 07/09/2013 at 18:29 - Reply

      Dank je!

Geef een reactie