Vijf renners zijn er te zien op de finishfoto van de Ronde van Lombardije van 1983. Ze sprinten voor de zege die uiteindelijk gaat naar Sean Kelly.

Van vooraf en van links naar rechts zijn te zien de renners Adri van der Poel, Francesco Moser, Sean Kelly, Greg LeMond en Hennie Kuiper. Opvallend genoeg zijn de twee Nederlanders ploegmaten van elkaar maar elkaar helpen doen de twee niet echt. Kort voor het einde probeert Kuiper het nog een keer, maar zijn aanval strandt. De aanval doorkruist de sprinttactiek van Van der Poel. ‘Ik zou anders zeker hebben gewonnen’, zegt Van der Poel in het boek over Hennie Kuiper dat volgende maand uitkomt.

Kuiper kan pas aanvallen, staat in datzelfde boek, als plaaggeest Marino Lejarreta niet meer op zijn wiel zit. De Spanjaard schaduwt de Nederlander uit wraak voor wat hij hem en zijn landgenoten heeft aangedaan in de Vuelta van datzelfde jaar. Kuiper sluit in die ronde een pact met de latere eindwinnaar Bernard Hinault. De ploegen van de twee renners vormen een waaier die ervoor zorgt dat het peloton uiteenspat. Dit ten koste van de meeste Spanjaarden.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)