jefke-janssenAan de start van de Ronde van Duitsland staat in 1952 een Nederlands team gesponsord door fietsfabrikant Express. De ploeg telt een enkele Limburgers waarbij Jan Lambrichs en Jefke Janssen (vandaag 97 jaar geleden geboren, op 28 oktober 1919 dus) het meest in het oog springen.

De twee zijn niet de grootste vrienden en dat wordt vooral duidelijk in rit 10 naar Augsburg. Janssen had zijn zinnen gezet op deze rit en stemt zijn wedstrijd af op streekfavoriet Günther Pankoke. Tot twee keer demarreert het tweetal maar het peloton pakt ze ook tweemaal terug. ‘Wie heeft daar nou belang bij?’, vraagt Janssen zich af. De Duitsers gunnen het de streekfavoriet en de Belgen, die met Isidoor De Rijck aan de leiding staan, komt het ook wel goed uit.

Maar goed, Pankoke en Janssen worden weer ingelopen. ‘Van achteruit het peloton zie ik plots mijn kamergenoot Huub Vinken naar voren schuiven’, vertelt Janssen. Vinken heeft Janssen wat te vertellen: ‘Weet je wie jou dat flikt?’ De ingelopen renner zegt dat hij het niet weet waarna Vinken hem uitsluitsel geeft: ‘Deé Greune’.

Deé Greune, ofwel De Groene, is de bijnaam van Jan Lambrichs, en de mededeling van Vinken is voor Janssen reden om naar Lambrichs te rijden en hem een knap te verkopen. Wat volgt is een soort slapstick waarbij Lambrichs zijn fietspomp pakt en wil slaan, en Janssen zijn (ijzeren) bidon als projectiel gebruikt. Even later ontstaat er weer een kopgroep, van de vijf renners zijn er twee van Limburgse komaf. Je raadt het al: Janssen met in zijn wiel Lambrichs. Janssen baalt en laat zich terugzakken. Pankoke wint en de twee Limburgers gaan elkaar na de finish weer te lijf. ‘De Duitse politie moest eraan te pas komen om de twee uit elkaar te halen, terwijl het hele peloton rondom hen stond te lachen.’

Als het Nederlandse team ’s avonds bezoek krijgt van de wedstrijdorganisator, vreest Janssen dat hij uit de wedstrijd wordt gehaald. Dat is niet het geval. De mensen hadden zich zo goed geamuseerd dat de twee renners er met elk 10 Mark boete vanaf komen. Is het verhaal…

Bron: ‘Jef Janssen, de man van de Cauberg’ van Fer Schroeders.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)