‘Niet Robinson maar de Italiaan Arrigo Padovan had zijn wiel het eerst over de streep geduwd.’ We hebben het over de zevende etappe van de Tour de France van 1958. Brest is de finishplaats, en als we de verslaggever van Dagblad De Stem moeten geloven, staan er in de havenplaats ‘enkele Britse zeelieden van louter geestdrift elkaar op de schouders te slaan’.

Dat gebeurt nadat de jury de eerder genoemde Italiaan heeft terug gezet in de uitslag. Padovan had in de sprint de Brit Brian Robinson met ‘een regelrechte zwieper’ de pas afgesneden.

Dat was gezien, met een herziene dagklassering als gevolg. Het zorgde voor de eerste Britse ritzege in de Tour ooit. Robinson, hier op een speelkaart afgebeeld door karikaturist Dik Bruynesteyn, was in 1955 samen met z’n landgenoot Tony Hoar ook de eerste Brit die de Tour uitreed.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)