Nico Vermeulen - SOKA Flandria - 1975Een grote volle snor met puntjes en twee ietwat dichtgeknepen ogen. Dit is Chiel Montagne! De man die in de jaren zeventig en tachtig voor de TROS het Nederlandse lied bejubelde. Had de presentator van ‘Op losse groeven’ en ‘Op volle toeren’ tussendoor ook nog tijd voor een serieuze carrière op de fiets?

Nee, dit is een look-a-like en wellicht liet Nico Vermeulen het haar tussen neus en lip precies om die reden groeien. De snor bleek geen blijvertje, voor de amateurrenner was ‘t slechts een winterding. Hij liet ‘m eind 1974 staan en bij de ploegpresentatie (van de SOKA Snacks – Flandria-ploeg) van begin 1975 was een heuse ‘Chiel Montagne’ het resultaat.

Maar kort na die presentatie gaat het mes in de snor. En niet omdat de ploeg vindt dat gezichtsbeharing voor een wielrenner uit den boze is, zoals Peter Post ooit predikte. ‘Toen het seizoen begon, was de snor afgeschoren. Zonder druk van de ploeg,’ laat Vermeulens toenmalige ploegleider Ben van Erp desgevraagd weten.

Nico Vermeulen - Vredestein - 1967Nico Vermeulen was eind jaren zestig en begin jaren zeventig gedurende tien jaar een verdienstelijk amateurrenner. Reed onder andere voor Vredestein, Peugeot en SOKA en won een rit in de Ronde van Joegoslavië.

Halverwege 1975 houdt Vermeulen het fietsen voor gezien, hij is dan 28 jaar. ‘Ik kan te weinig tijd vrijmaken om te trainen. Daarom stop ik liever dan dat ik me moet beperken tot meepeddelen in het peloton’, vertelt hij in het Limburgsch Dagblad.

Inmiddels is Nico Vermeulen niet meer onder ons, hij overleed enkele jaren geleden tijdens het trimmen aan een hartstilstand.

Gelukkig hebben we de fotokaart nog. Met snor!

Met dank aan Ben van Erp en Fons en Ferdi van Katwijk.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)