Oom Vandenbroucke

By |vrijdag 17 maart 2017|

Heeft Merckx hem heel veel Belgische franken beloofd? Is hij als pas 20-jarige renner zwaar onder de indruk van de Kannibaal? Of wordt hij liever tweede dan dat hij een piepkleine kans maakt op de overwinning? Ik kijk naar een Youtube-filmpje met beeldmateriaal van de zeven zeges van Eddy Merckx in Milaan-San Remo. De laatste keer dat hij wint, in 1976 (op 4:36 in het filmpje), zit hij voorop met Jean Luc Vandenbroucke.

De oom van Frank Vandenbroucke rijdt de laatste kilometer op kop. Het ene moment voluit, en dan weer houdt hij wat in. Hij kijkt even om naar Merckx. Trekt even later de riempjes van z’n toeclips vast. Om te sprinten? Nou, dat komt er niet van. Merckx springt uit het wiel van de jonge Peugeot-renner maakt er een lange sprint van.

Een sprint die wordt becommentarieerd door Fred de Bruyne. ‘En hij wint. Ze-ven-maal. Ongelofelijk Eddy. Ze-ven-maal.’
Vandenbroucke wordt tweede maar valt later door de mond. Zijn snelle rijden lijkt mede het gevolg van amfetaminegebruik. De oom van Frank Vandenbroucke wordt geschrapt uit de uitslag, moet 1000 Zwitserse frank betalen en krijgt een voorlopige schorsing van een maand.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie