De Tacx van de jaren 60

By |vrijdag 27 oktober 2017|

Een hometrainer noemden ze het apparaat blijkbaar. Een rollenbank (of rollerbank) is een gangbaardere benaming voor de rollen op een plank waarop je binnen kunt trainen. Op je racefiets dus, omdat het buiten regent, stormt of donker is.

Halverwege de jaren zestig is de firma De Ron uit Loosduinen fabrikant van deze apparaten. Jan de Ron sponsort ook een amateurwielerploeg. Op de fotokaart is de zesmansformatie te zien die namens De Ron uitkomt in Olympia’s Tour van 1965.

Van deze amateurs zal Gerard Vianen (op de ploegfoto vijfde van links) het ’t verst schoppen. Vanaf 1967 is hij 10 jaar prof, en wint hij onder andere een rit in de Tour en twee in de Vuelta.

Succesvol in het wielrennen maar niet op de fiets is ook de blonde jongeman helemaal links op de foto. In Olympia’s Tour van 1965 is hij mecanicien van de ploeg, staat er op de achterkant van de kaart. Rudi of Ruud Bakker is de naam. In die tijd zelf ook wielrenner maar later vooral bekend als soigneur van de Raleigh- en Panasonicploegen van Peter Post.

De Ron stopt op een gegeven moment met het fabriceren van ‘hometrainers’, een business die verder wordt voortgezet en verbeterd door Koos Tacx.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie