Als ik google naar ‘Leslie West’ komt er een Amerikaanse zanger /gitarist in beeld.

Nee, Leslie begon niet ooit als wielrenner. De Les(lie) West die ik zoek is weliswaar een generatiegenoot van de rocker maar een Brit. In de jaren 60 en 70 een van de betere Engelse renners, die het in 1966 in Nederland probeert bij de amateurs van Smiths-Acifit.

Hij rijdt er veel criteriums of – zoals Wests Wikipedia-pagina vermeldt ‘round-the-houses races’. “Fantastic, that was. Very, very fast”, zegt West erover. “But Holland left me legless for the climbs on the Milk Race”, de Britse etappekoers die hij al een keer won maar waarin hij nu slechts als zesde eindigt.

Het WK voor amateurs op de Duitse Nürburgring vergaat hem beter. Hij blijft met de Nederlander Evert Dolman over. But West cramped in the sprint.

Dat WK laat een wat bittere smaak achter bij de Brit als hij Dolman openlijk hoort spreken over het gebruik van allerhande stimulerende middelen. West: “Well, he didn’t ride exactly clean. At the end he told me so. Let’s just say things were not right.”

Een jaar later kost ‘het geknoei met dopingflesjes’ Dolman een andere titel: het NK op de weg voor profs. Les West blijft nog even amateur, gaat terug naar Engeland en… wint er opnieuw de Milk Race!

.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)