Waar is de regenboog?

By |zondag 6 mei 2012|

‘Jammer. Jammer dat je op de foto die regenboogstrepen niet ziet.’ Tijdens het lanceringsfeestje van Soigneur richt een zestiger zijn blik op een foto op bladzijde 22 van het nieuwe wielertijdschrift. Te zien zijn oude foto’s, wielertruien en andere wielerprullaria die wat ongeorganiseerd op en door elkaar liggen. Rechtsboven een deel van een witte TI Raleigh-trui, het is de trui van de wereldkampioen van 1978, Gerrie Knetemann. Maar alleen het wit van de trui is te zien en dus niet de regenboogkleuren, constateert de ietwat teleurgestelde zestiger.

De zestiger is Ruud Bakker. Verzorger van de befaamde TI Raleigh-ploeg en eigenaar van de bewuste ‘witte trui’. Hij kreeg ‘m van de Kneet, die Bakker ooit uitriep tot ‘wereldkampioen der soigneurs’.  Bakker kneedde op zijn massagetafel niet alleen de benen van de renner, maar ook de ziel. Bakker heeft gevoel voor detail. Zo kwam hij ooit op het idee om rennersbenen in te smeren met eendenvet, zodat bij regen het water van de benen liep en die benen niet koud werden.

Op het lanceringsfeestje raak ik kort in gesprek met Ruud Bakker. Ik stel hem een vraag over een klein detail uit het Raleigh-jaar 1981. Joop Zoetemelk heeft het jaar ervoor de Tour gewonnen en verschijnt in veel wedstrijden in een shirt met een extra geel kraagje en ook gele boordjes op de mouwen. Heb het andere Tourwinnaars nooit zien doen maar het was overduidelijk een knipoog naar Zoetemelks grootste overwinning. Maar wiens idee was het? Van Zoetemelk zelf, of van Bakker? In een eerdere blog stelde ik mijzelf die vraag en nu, met de man van de details tegenover mij, moet daar maar eens een antwoord op komen.

Bakker weet meteen waar ik het over heb. Zoals wereldkampioenen hun shirts pimpen met regenboogmouwtjes, is er voor Raleighs Tourwinnaar de gele variant. ‘Dat was een idee van Peter Post’, verwijst Bakker naar zijn ploegleider. Mooi. Weten we dat detail ook weer. Mooie man ook die Bakker. Terecht dat Soigneur deze übersoigneur in het zonnetje zet.

Soigneur nummer 1 is te koop bij o.a. BlueonBike.nl

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie