Wim Dubois is de naam, zegekoning bij de amateurs

By |vrijdag 26 januari 2018|

In 1970 krijgt de Belgische Flandria-ploeg een Nederlands tintje. De latere UCI-baas Hein Verbrugge is pr-man bij het Nederlandse ‘filiaal’ van chocoladesnackfabriek Mars en ziet de wielersport wel als een mooie manier om de chocoladerepen extra onder de aandacht te brengen.

De Mars-Flandria-ploeg is geboren en naast de vooraanstaande maar dan nog jonge Vlamingen Eric Leman, Jempi Monseré en de broers Roger en Eric de Vlaeminck contracteert de ploeg een paar Nederlandse talenten. Daarbij de winnaar van de Tour de l’Avenir (Joop Zoetemelk) en de Zeeuw die bij de amateurs zege na zege pakte en nu twee jaar prof is.

Wim Dubois is de naam. In 1968 laat hij nog niet veel zien, het jaar erop volgen er wat zeges en in 1970 moet het echt gaan gebeuren. Maar een doorbraak blijft uit. Dubois heeft bij de amateurs niet veel training nodig om te excelleren maar erbovenuit steken bij de profs zit er niet in. Ook omdat hij, zeker in 1970, veel moet knechten voor zijn Vlaamse kopmannen.

Ook Zoetemelk klaagt daar over maar als het echt bergop gaat en het rondewerk eraan komt, is hij veruit de beste van zijn ploeg. Met een tweede plek in de Tour in zijn eerste jaar als verrassende uitschieter.

Waar Zoetemelk naam heeft gemaakt, zet Dubois eind 1970 een punt achter zijn carrière. In plaats van de knecht uithangen op de fiets gaat hij met zijn hbo-opleiding op zak liever het bedrijfsleven in. In de media verschijnlijnen ook een lichte hartritmestoornis en bloedarmoede als reden van het stoppen. Wim Dubois wordt agent voor de Benelux voor fietsonderdelenmerk Campagnolo.

Mars blijft de ploeg slechts twee jaar trouw. In jaar 1 verschijnt er het miniplaatjesalbum waarvan hier de pagina met het verzamelkaartje van Dubois is afgebeeld.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie