De eerste schriftelijke overleveringen van het woord ‘wielerpurist’ zijn door taalwetenschappers gevonden in de donkere krochten van het internet, meer bepaald op een sinistere Nederlands wielerblog die enkel door een kransje fanatiekelingen wordt bezocht. In het desbetreffende online manuscript werd de wielerpurist met een zeker dedain met de grond gelijk gemaakt. De tegenreacties waren niet van de poes. Een hele polemiek was geboren, maar intussen was het begrip ‘wielerpurist’ wel wijd verbreid geraakt. En staat het woord ‘wielerpurist’ zoals u hieronder al kan merken gewoon in Van Dale.

Wie·ler·pu·rist (de; m; meervoud: wielerpuristen)

1. wielerliefhebber die supportert voor vrijwel onbekende renners en hen kwalificeert als culthelden hoewel ze geen deuk in een pakje gesmolten boter fietsen, net als hij koersen cultiveert waar niemand naar kijkt behalve hijzelf en zijn soortgenoten.

De wielerpurist, u herkent ze aan het Benoît Salmonpetje, aan het feit dat ze koers volgen op de radio want veel authentieker of aan hun pronobriefje waar nooit een renner op staat wiens rugnummer eindigt met een 1. En bovenal moet de Ronde van Emilië hoger ingeschat worden dan de Ronde van Lombardije. Al zijn er stromingen binnen het wielpurisme die vinden dat de Ronde van Emilië nog steeds vervaagt bij de Coppa Sabatini. Het ideaalbeeld van een renner voor de wielerpurist valt niet eenduidig te beschrijven, maar het is in de meeste gevallen een renner die goed uit de voeten kan op lastige parcoursen, zijn streng trekt in de Italiaanse eendagswedstrijden en aan het eind nog een sprint in de benen heeft. Een geboren outsider. Een welklinkende naam is mooi meegenomen, maar is niet noodzakelijk. Bovenal mogen ze niet te bekend zijn. Liefst geen Nederlander of Belg. Een Fries of Waal kan mits goede motivering. Beter is een Zuid-Europeaan, een Baltisch renner of een Sloveen.
Het begrip ‘wielerpurist’ is zelfs zo gangbaar geworden dat er een verkiezing voor renner van het jaar is uitgeschreven door dit aparte ras mensen. Mensen? Jawel, er is nog steeds geen wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel heeft bewezen. De Leren Zeem oftewel de onderscheiding voor de renner die het meest in de gratie valt bij de wielerpuristen. Alvorens u de tien genomineerde namen te geven, toch ook nog even stilstaan bij de ongelukkigen die niet genomineerd zijn voor de Leren Zeem. Zij die het om diverse redenen bij de wielerpurist hebben verkorven.

  • Tanel Kangert: Te goed
  • Peter Stetina: pronoleed
  • Mauro Finetto: Vini Fantini
  • Volodymir Gustov: gestopt
  • Diego Ulissi: mainstream
  • Jetse Bol: voorspelbaar

Zoals u ziet zijn de criteria niet mals, om in de gunst te vallen van de wielerpurist dienen renners tegelijkertijd aan meerdere voorwaarden te voldoen. Desondanks hebben er zich toch nog tien renners weten te kwalificeren voor de shortlist van de Leren Zeem 2013:

bardetRomain Bardet: balanceert op het randje met de afgrond. Vorig jaar stond hij allicht in de top 3. De wielerpurist was helemaal verkocht voor hem door zijn fabuleuze raid in de Amstel Gold Race en zijn uiteindelijk puike 25ste plaats. Dit jaar heeft hij wat zijn pluimen verloren door zijn schitterende Tour, zijn winst in de Ronde van de Ain en zijn vijfde plaats in de Ronde van Peking.

weeningPieter Weening: dat het bon ton is om Pieter Weening een onderschat renner te vinden, ook bij niet-wielerpuristen, heeft zijn nominatie bemoeilijkt. Dat hij de Ronde van Polen won, de koers bij uitstek voor wielerpuristen na de Ronde van Emilië en de Klasika Primavera, deed hem alsnog in de top 10 belanden.

clarkeSimon Clarke: wint nooit een koers, maar fietst zich in lastige eendagswedstrijden wel naar een voor wielerpurist zijn normen dichte ereplaats. Vorig jaar winnaar van het bergklassement in de Vuelta, dit jaar zevende op het WK in het Italiaanse Firenze. Toppertje dus.

insaustiIon Izaguirre Insausti: zijn nakende overstap van het eerder obscure Euskaltel naar een wereldploeg als Movistar met vedetten als Quintana, Valverde en euhm Cobo, doet zijn score op de wielerpuristenranking geen goed. Zijn intrinsieke klasse doet hem toch nog in dit lijstje belanden.

vichotArthur Vichot: ondanks zijn grootse prestaties blijft hij bij het grote publiek onbekend. Vooral zijn winst in de Tour du Haut-Var maakt van hem een meer dan te duchten outsider.
 

mezgecLuka Mezgec: eindelijk is hij opgestaan. De nieuwe Zoran Klemencic! Er zijn strekkingen binnen het wielerpurisme die eerder de nieuwe Andrej Hauptman in hem zien. Dankzij zijn ritzege in de obscure Ronde van Peking staat hij nu bij de bookmakers op plaats 1 om de Leren Zeem in de wacht te slepen.

lopezJesus Herrada Lopez: slim van Movistar om hem niet aan de Vuelta te laten starten. Zo blijft hij ondanks zijn Spaanse kampioenentrui nog onbekend in tegenstelling tot anderen.
 

dehaesKenny Dehaes: bonkinge sprinterstypes worden de voorjaarstrend van 2014. Over de Vlaamse voorjaarskoersen wordt in wielerpuristenmiddens eerder minoriserend gedaan. Het in de hemel prijzen van de Baskische, Catalaanse en Italiaanse rittenwedstrijden worden in deze middens zo mainstream dat het weer hip wordt om naar Dwars door Vlaanderen te kijken. Een koers op het lijf van Kenny Dehaes.

reichenbachSébastien Reichenbach: door wielercommentatoren afgedaan als onbeduidend rennertje, maar de wielerpurist weet wel beter. Al werd er over Tanel Kangert de voorbije jaren ook nog zo gesproken. Hopelijk vergaat het Reichenbach beter, want Kangert heeft door zijn mooie prestaties bij de wielerpurist intussen afgedaan.

ponziSimone Ponzi: niet geselecteerd voor het WK wielrennen. Zwaarder kan een WK wielrennen niet gedevaloriseerd worden, want een koers zonder Simone Ponzi is voor de wielerpurist bij voorbaat al niet het bekijken waard.

 

[socialpoll id=” 2174140″]
Matthias Vangenechten
Laatste berichten van Matthias Vangenechten (alles zien)