Luik en Bastenaken. Zomaar twee plaatsen in België die beide een belangrijke plek in de geschiedenisboeken verdienen. Niet in de eerste plaats om La Doyenne, de oudste wielerklassieker.
Luik was begin 20ste eeuw aanjager van de staalindustrie waardoor Wallonië het rijke deel van België werd. Inmiddels is dit verleden tijd en is het Vlaanderen boven dankzij het informatietijdperk.
Bastenaken, of Bastogne, omdat daar het Ardennenoffensief van de Duitsers naar de prullenbak werd verwezen door een kleine groep van de Amerikaanse 101 Airborne Division onder leiding van Anthony ‘Nuts’ McAuliffe. In december ’44 zaten ze opeengepakt in een woud nabij Bastogne. Met een gebrek aan eten, munitie en manschappen bevonden ze zich in een uiterst penibele situatie. Bevoorrading via de luch was onmogelijk door slecht weer. De duitsers boden aan dat het 101ste zich eervol overgaf. McAuliffe antwoordde: “Nuts!”. De slag werd uiteindelijk gewonnen.
Luik heeft nog een verdienste: Jupiler. Een zeer bekend pils uit België dat ook in Nederland goed verkrijgbaar is en in West-Brabant stiekem de standaardpils is geworden ten koste van Heineken. Omdat het een pils is, ga ik hier geen renner aan koppelen, dus laten we het peloton eren met een frisse Juup! Tot aan de finale moogt u’ dit onbeperkt tot u nemen.
Als de strijd losbarst en de grote namen van het hedendaagse wielrennen op de pedalen gaan staan is het tijd om de gemoederen van ons fanatieke wielervolgers te bedaren met het zwaardere werk. In het stuk Welk bier drink je tijdens de RVV had ik Philippe Gilbert al gekoppeld aan een Mc Chouffe. Een tegendraads bier van brouwerij Achouffe. Volgens de tijdtabel van LBL 2011 komen ze iets voorbij het middaguur rakelings langs Achouffe. Maar om dan al te beginnen met dit bier? Of je nu de blonde (La Chouffe) of de donkere (Mc Chouffe) pakt, met 8% is dit geen kinderspel.
Voor andere Waalse wielrenners zou ik de suggestie Val Dieu willen doen. Een mooi (commercieel) abdijbier. Uit dezelfde streek komt ook nog een kaas en wat is fijner dan een goed glas bier met een lekker stuk kaas? Een spannende koers uiteraard! De Val Dieu is redelijk goed verkrijgbaar bij de betere slijterij, waar je de keuze hebt tussen een Blond (6%), een Bruin (8%) en een Tripel (9%). Met alle drie de bieren kun je een genoeglijke middag beleven!
Er is één outsider die ik wel wil eren met een eigen bier. Johnny Hoogerland. De zuunige Zeeuw uit mosseldorp Yerseke. Het Mosselbier uit Yerseke is dan te voor de hand liggend en eigenlijk ook lekkerder bij een pan Mosselen. Dus kijken we verder dan de neus lang is. Yerseke ligt aan de Oosterschelde op Zuid-Beveland. Op Noord-Beveland vinden we brouwerij Emelisse. Daar kun je naast lekker eten ook genieten van eigen brouwsels. Voor Johnny, stug en onoverwinnelijk, wil ik de Double IPA aanraden. Een stug en onoverwinnelijk bier. IPA staat voor Indian Pale Ale. Een bier bestemd voor de overzeese kolonieën van Engeland. Om de lange zeilreis te overleven werd dit bier stevig gehopt om zo de houdbaarheid te verlengen. Meer hop betekent kort door de bocht meer bitterheid. En bitter is het! Waar het resultaat van Hoogerland liever geen bitterheid met zich meedraagt, is het voor een bier een uitstekende eigenschap.
Emelisse bier is verkrijgbaar bij diverse webshops en een enkele slijterij. De kans is groot dat je hier voor a.s. zondag niet meer aan geraakt. In dat geval is eender welke IPA geschikt om voor Johnny te supporteren en een verscheidenheid aan IPA’s zijn de laatste tijd goed verkrijgbaar bij iedere Mitra.
- 100 Fietsen - 12/12/2023
- Welk bier past bij Gent-Wevelgem? - 21/03/2023
- Gent-Wevelgem: zelf fietsen en/of doorkomst bij ons? - 27/02/2023
Geef een reactie