Een aantal jaren geleden begonnen we met de serie Welk bier drinken we bij…?. Inmiddels heeft ieder wielerblog wel dit type clickbait en dat is prima. En soms informatief. Wij schreven in een ver verleden al eens over Gent-Wevelgem en bier, maar met de kennis van nu is het tijd voor een update: dit bier drink je bij Gent-Wevelgem!

Als uitgangspunt nemen we bieren die ook in Nederland te koop zijn bij bijvoorbeeld de lokale slijterij, of een keten zoals Mitra. En als extra noem ik een aantal lokale bieren die wellicht verkrijgbaar zijn bij de beter gesorteerde bierspeciaalzaak.

Iedereen kent wel de Westvleteren 12. Ooit het ‘beste’ bier ter wereld, nu ingehaald door nieuwerwetse Russian imperial breakfast stouts en andere neoklassieke types. Het blijft echter een prima genietbier voor bij de koers, zeker met het weerbeeld van aanstaande zondag. Helaas is het nauwelijks verkrijgbaar of voor een prijskaartje wat op afpersing begint te lijken. Neem daarom de evenknie van Westvleteren: de St. Bernardus Abt (10%): identiek recept, de smaak wijkt ietwat af doordat ze een ander water gebruiken. Voordeel van de St. Bernardus is dat die bij menig supermarkt te krijgen is voor een schappelijke prijs.

Bier uit de Westhoek

Gent-Wevelgem trekt door de Westhoek en daar heb je nogal wat brouwerijen. Te veel om op te noemen: Westvleteren, Struise, Dolle brouwers, ’t Verzet, Deca, de Plukker, Werbrouck, van Eecke, Strubbe, de Leite, het Sas, St. Bernardus, Gouden Arend, brouwerij B, Betsy, Bryggja, Castalia, Biermaekers, Houtlandse Brouwers, Kustbrouwerij, Lapin, Feniks, Jus de Mer, Kazematten, Klondiker, Maenhout, Pater Pitte, Vandewalle, Stokhove, Gaverhopke, Verhaege, Prearis, Leroy, Vanhonsebrouck, Omer, Eutropius, Sosab, Dikke Jan, Houtlandse Brouwers, … en dan vergeet ik er nog een paar ;-)

Deze bieren zijn niet allemaal breed verkrijgbaar, zelfs niet in België of in de Westhoek. Zeker de hyperlokale bieren haal je alleen bij de brouwerij of in bevriende cafés. Leuk, maar daar heb je thuis op de bank helemaal niets aan.

Dus als tweede bier raad ik Poperings Hommelbier (7.5%) aan van brouwerij van Eecke uit Watou. Een stevig gehopt biertje dat door de honing een harde bitter meekrijgt. Lekker bij een romige brie of blauwe kaas!

Pro-tips

Gent-Wevelgem start in Ieper. Dat lijkt op een geintje uit de Rode Lantaarn verrassingskoers. Staat er een heel peloton in Gent, blijkt de start heel ergens anders te liggen. Maar vooruit, dat geeft ons de ruimte om bijvoorbeeld een bier uit Bellegem te selecteren voor dit artikel: LeFort Tripel (8.8%) van Brouwerij Omer Vander Ghinste. U kunt ook hun bekendste bier nemen: Omer (8%). Erg lekker en tegenwoordig goed verkrijgbaar in Nederland. Geinig: de eerstgeboren zoon uit de familie Vander Ghinste heet altijd Omer om zo de naam van het bier in ere te houden. Eén van die Omers huwde een brouwersdochter en samen produceerden ze naast een kleine Omer ook de LeFort Tripel. Weetje: momenteel wordt de 5de generatie Omer klaargebotteld om de roerstok over te nemen. Pro-tip: Mocht er nog een fles Omer Brut-Nature (7%) staan en u heeft iets te vieren (jawadde! koers op tv!), neem hem mee: lekker bier met wilde gist (Brettanomyces).

Wilt u iets hyperlokaals drinken? Ik ga woensdag langs een paar onooglijke boerderijen in de Westhoek waar ze bier zonder streepjescode verkopen ;-) Kom naar Brouwerij Feys en proef met ons mee! In het weekend van Gent-Wevelgem mag u daar gratis verblijven en regelen wij lokaal bier, zelfgebakken brood en alle dagen BBQ! De koers passeert langs de brouwerij op zondag rond 14:00 en uiteraard is er een groot scherm. We delen de kosten en het staat u vrij een fooi te geven voor het project Brouwerij Feys. Aanmelden via bas@hetiskoers.nl.

Bas Van Eijk
Laatste berichten van Bas Van Eijk (alles zien)