Op zondag 6 april is het eindelijk zover: de Ronde van Vlaanderen. Een monument binnen het wielrennen en natuurlijk de aanleiding om een feestje te bouwen in Ekko te Utrecht (Kaarten à €5,- via Ekko.nl). Een Vlaams feestje wel te verstaan: Dikke frieten, stoofvlees, Sporza en bieren uit de streek van onbekende brouwerijen.
Die bieren zijn niet in Nederland te verkrijgen, dus vertrok ik zaterdag met een lege auto en een vol reisschema naar West-Vlaanderen. Eerste stop: Drongen. In Drongen woont de oom van Sara Verhaest, professioneel wielrenster bij Lotto Belisol, onderwerp op een schitterende juichfoto én bierbrouwer.
Met haar vader en oom bestiert ze brouwerij Haezen alwaar ze vooralsnog één bier brouwen: Kasseike. Een tripel van 8.5% dat wordt gekenmerkt door het gebruik van gagel, een heideplantje. Gagel geeft de smaak van bier een specifieke kruidig zoete draai en dat is in Kasseike niet anders. De afdronk is stevig, bitter en droog. Al met al geen allemansvriend, maar we zijn hier dan ook niet om vrienden te maken.
Tweede stop: Heule. Heule is dit jaar verkozen tot ‘Dorp van de Ronde”, maar eigenlijk is het een buitenwijk van Kortrijk. In aanloop naar de verkiezing heeft “Heule Rondt” een gelegenheidsbier laten brouwen om zijn kandidatuur kracht bij te zetten: De Gerard. Het bier is vernoemd naar de Heulenaar Gerard Debaets, die Vlaanderens Mooiste in de jaren ’20 twee keer op zijn naam schreef. Omdat dit bier in beperkte oplage is gebrouwen, heb ik vooraf zonder succes geprobeerd wat dozen te reserveren. Dan maar op de bonnefooi naar de grootste drankhandel in Heule en warempel: vijf doosjes op naam van HetisKoers! staan klaar. In Ekko schenken we de Gerard Bruin, de Blonde versie is alleen te krijgen via het aanbod onder aan dit bericht. Het blond bier is lekker doch weinig verrassend. Ietwat aan de zware kant met 8% ABV. Sinaasappelschil, pepertje en een zoete ondertoon zijn de aanleiding tot een fijne bitter in de afdronk. De Gerard Bruin is andere koek! Het begint relatief voorspelbaar met een volle body, ietwat zoet van karamel en peperkoek. Dan komt een stug koffiebitter een einde maken aan de huiselijke vrede. Lekker!
Rond enen mag ik een brouwer van “Brouwers Verzet” uit zijn bed bellen. Ik sta voor hun brouwcafé, een omgebouwd woonhuis aan de doorlopende steenweg naar Anzegem. Een ouderwets Vlaams optrekje dat op de begane grond is voorzien van een bar en drie zitkamers. Ietwat groezelig en de naam “Bruin café” waardig, biedt het toevlucht aan drie jonge brouwers. Ze werken allen bij grote brouwerijen in de buurt en met die kennis van zaken en een eigen inzicht zijn ze “Brouwers Verzet” begonnen. Ik mag alle bieren die ze op dat moment voorradig hebben proeven en ik ben onder de indruk. Wanneer je zo vroeg in je carrière al een gestoken Vlaams Bruin op tafel kan zetten dat is gebrouwen met een eigen “wilde” gistcultuur die ook nog eens goed smaakt, dan heb je potentie. Hun andere bieren bevestigen die indruk.
We schenken op 6 april het bier “Rebel Local“. Een trendy I.P.A. van Vlaamse bodem zonder de cliche-matige USA aroma- en bitterhop. Ze hebben Europese ingrediënten gezocht die eenzelfde resultaat geven en het bier is daardoor minder bloemig en minder citrus dan de Amerikaanse soortgenoot, maar wat mij betreft net zo lekker. Van tap nog net iets beter dan uit de fles, maar hoe dan ook een uitermate gevaarlijk bier. Het drinkt als een frisse pint maar herbergt stiekem 8.5% ABV.
Naast voorgaande bieren op fles hebben we weer Kwaremont Blond op tap! Een klassiek blond bier van 6.6% en u natuurlijk welbekend van vorige edities.
Speciaal Aanbod!
We hebben wat extra ingekocht om zodoende u de gelegenheid te geven alle bieren thuis voor te proeven of te drinken tijdens de Ronde als u niet in de gelegenheid bent om naar Ekko af te reizen. U krijgt 2 flesjes Kwaremont Blond mét bijbehorend glas, 2 flesjes Kasseike, 2 flesjes Rebel Local en van de Gerard Blond en Bruin elk één exemplaar. In totaal 8 flesjes bier, een schitterend glas met een wielrenner in de voet en een kleine bijdrage aan HetisKoers!: €30,- inclusief verzending. We hebben maar 10 pakketten dus wees er snel bij. Stuur een mail naar bas@hetiskoers.nl met uw interesse, de eerste 10 krijgen van mij een mail terug met verdere instructies.
Epiloog
Nadat alle bieren waren ingekocht had ik mijzelf willen trakteren op een bezoekje aan de dodengang nabij Diksmuide. Een steenweg van 26 kilometer met om de 700 meter stoplichten zónder groene golf waren dermate frustrerend dat ik ben afgestoken naar mijn laatste stop: Café de Hert in Ichtegem, bekend van het item op Sporza over Richard Depoorter. Zaterdagmiddag 16:00, lijkt mij een piekmoment voor iedere kroeg. Na, het kon niet uitblijven in die regio, een tijd vastgestaan te hebben voor een wielerwedstrijd kon ik wel een sterk verhaal gebruiken. Helaas…
Niet getreurd! Het bier is binnen en staat op temperatuur voor de zesde april. U komt toch ook?
- 100 Fietsen - 12/12/2023
- Welk bier past bij Gent-Wevelgem? - 21/03/2023
- Gent-Wevelgem: zelf fietsen en/of doorkomst bij ons? - 27/02/2023
Café De Hert ziet eruit alsof het redelijk permanent gesloten is. Of vergis ik mij?
Ik denk dat het nog gewoon open is op momenten. Ziet er niet veel beter of slechter uit als veel andere cafés in de resem mistroostige dorpjes aldaar. Openingstijden staan overigens nergens aangegeven.
Het café is nog open hoor!
Over twee weken op een woensdag gepasseerd om 11u, toen hangde het doek uit en stond er iemand achter de toog :).
Ik had niet anders verwacht en ik ben bekend met rare openingstijden van sommige Belgische café’s. Zaterdag 16:00 leek me echter een veilige gok :D Wellicht was de uitbater naar de wielerwedstrijd in het naburige dorp!
Ziet er goed uit Bas. Ik heb er zin in! :)
Op velofollies stonden we naast de stand van motorbegeleiding.com Naast twee motorfietsen bestond de standbekleding uit een grote met glazen deur uitgeruste ijskast geheel gevuld met Kwaremont Blond.
Het openen van het bier viel samen met het openen van de deuren. Het ledigen van het Kwaremont leek meer tot de core-business te behoren dan het acquireren van ritten om te begeleiden.
Rond een uur of twee werden wij dan uitgenodigd om mee te helpen de biervoorraad teminizeren.
Suf nederlands als we waren hebben we dat aanbod afgeslagen. Tot de laatste beursdag.
En ja, die beurs werd mede door Kwaremont een bijzonder succes.
Eender wat voor beurs, bij de Belgen is een fijn biertje nooit ver weg. Moet je nagaan hoe het er op de horeca expo in Gent aan toegaat. Dat is één grote toog. Ik heb bij een Belgische bank gewerkt al waar je tijdens de lunch in de bedrijfskantine max 2 pils per persoon kon verkrijgen. De afterlunch-dip nam daar astronomische vormen aan.
Mooie selectie, jammer dat je niet tot bij de dodengang geraakt bent.
Daar kom ik nog wel eens. Staat hoog op het lijstje.