Dit zijn Michel Groenendaal (links) en Jos Alberts, waarschijnlijk de minst bekende en minst presterende renners uit de geschiedenis van de Panasonic-ploeg van Peter Post. Veldrijder Groenendaal en wegrenner zonder noemenswaardige erelijst Alberts zijn in 1985 niet door Post gecontracteerd om hun prestaties en kwaliteiten, lijkt het.

De ploeg moet aan de toenmalige UCI-regels voldoen die het percentage renners voorschrijven die komen uit het land waar de ploeg staat geregistreerd. Omdat Post de Amerikaanse Olympisch kampioen Alexi Grewal aantrekt, moeten er Nederlanders bijkomen.

‘Voor een broek en een trui’ komen ze bij de ploeg, schrijft Wieler Revue. Hoeveel salaris te krijgen, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat er geen fotokaart van hen wordt gemaakt maar slechts door wielerfans gemaakte echte foto’s zoals afgebeeld. Ook op de ploegfoto schitteren ze door afwezigheid. Dat geldt ook voor Henk Baars (de latere wereldkampioen veldrijden) die in tegenstelling tot de andere twee aan het eind van 1985 mag blijven.

Groenendaal komt niet meer aan de bak als prof. Alberts wel, voor kleine ploegen.

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)