IMG_0422‘Niet normaal wat Stevie hier doet. Als ie zo doorrijdt hebben we een heel speciaal feestje binnenkort. Maar ik durf niet al te veel te hopen. Veel te bang dat ’t ongeluk brengt’. Jesper Boom zit met goed bier en slechte wifi in de lobby van het rennershotel, 15 kilometer vanaf finishplaats Andalo. Hij draagt een zwart poloshirt van team LottoNL-Jumbo. Op een van de hotelkamers hangt een roze trui over een stoel. Kruijswijk heeft vandaag zijn voorsprong op Chaves nog verder vergroot en Nibali heeft hij zelfs vakkundig de nek omgedraaid, alsof Vincenzo een Italiaanse slachtkip was.

Veel heeft Jesper niet van de 16e Giro-etappe kunnen volgen. Te druk met koken en inkopen doen. In een levensechte live-flits heeft hij Steven nog wel langs het hotel zien rijden, met Valverde en Zakarin in zijn wiel. Vijftien, twintig seconden waren het slechts, maar ze gaven wel een perfecte samenvatting van de koers. “Hij lachte gewoon. Echt. Zit ie vol in de finale en kijkt hij me gewoon lachend aan. En even verder op krijgt Stefaan, zijn soigneur die hem de afgelopen dagen gemasseerd heeft, een opgestoken duim van Stevie. Wat een zelfvertrouwen! Niet normaal, toch?

Jesper is alweer voor het vierde jaar aan team LottoNL-Jumbo verbonden. Best knap voor iemand die nooit een wielerlicentie heeft gehad. “Ik deed op mijn zestiende wel een poging om een wedstrijdlicentie aan te vragen. Tot mijn vader daar achter kwam. “Dat gaan we dus niet doen!” zei die. Begrijpelijk. Ik kon aardig meekomen tijdens trainingsritjes. Maar trainen deed ik niet vaak. Ik rookte volle bak en leidde een echt horeca-leven.”

Via zijn broer, wielrenner Lars Boom kwam Jesper toch bij een wielerploeg terecht. Bij Belkin, de voorloper van team LottoNL-Jumbo. Opeens had hij hetzelfde shirt als zijn broer aan, én van zijn vader die vier jaar geleden nog als mechanieker bij Belkin werkte. Lars gaf het nummer van Jesper aan de foodsponsor van de ploeg, Daily Fresh Food, toen die nog een kok zochten. “Kijk maar wat jullie er mee doen”. Volgens Lars was het logisch dat ze Jesper kozen. “Hij weet natuurlijk perfect hoe de koers in elkaar steekt. Hij was er altijd al bij, toen de familie met koelbox en stoeltjes naar de cross ging. Hij past ook goed in de ploeg. Het is een vlotte, jonge gast, die wel weet hoe je iemand in de zeik neemt, of zelf een keer in de zeik genomen wordt.”HJ20150424-23692594

Jesper begint een koersdag om 7 uur met het verzorgen van het ontbijt zodat Steven zoals gebruikelijk een bakje yoghurt kan pakken, en rijstepap. 2 of 3 gekookte eitjes. Een avocado, de absolute favoriet van Steven, samen met vers fruit. Rood fruit, blauwe bessen, bramen en een “shakie van de sponsor om de PH-waarde op peil te houden”.

Sinds Kruijswijk in het roze rijdt, zorgt Jesper ervoor dat de verzorgers bij de finish twee broodjes bij zich hebben. Vandaag had hij twee speltbroodjes voor Steven klaargemaakt. Een met kipfilet en een met 2 plakjes Hollandse kaas. Wat sla erop, en een beetje philadelphia. “Het moet wel een beetje smeuïg zijn!”
“Na de finish is Steven druk met die podiumceremonie en met de pers, maar hij moet wel meteen eten. Echt! Toen die voor het eerste roze pakte, heb ik dat gelijk in de groepsapp van de begeleiders gegooid: zorg dat hij meteen kan gaan eten, gelijk herstellen!”

“Steven is echt dankbaar en erg goed in het betrekken van het team bij zijn succes. Voordat hij handtekeningen gaat uitdelen, is hij eerst het hele team bij langs geweest. Toen hij de eerste keer terugkwam met de roze trui, gaf hij me even een knuffel. Dan voel je wel dat hij echt dun is, hij staat zo scherp!”

“Steven zal ook nooit teveel eten. Hij weet precies wat hij nodig heeft. Het menu wordt door ons ook helemaal afgestemd op de etappes. De voedingsdeskundige, Marcel Hesseling, geeft elke etappe op basis van lengte en zwaarte een cijfer. Dat cijfer bepaalt de samenstelling van de maaltijd. Vandaag heb ik voor de jongens een salade van ijsbergsla, venkel en sinaasappel gemaakt, met pijnboompitjes en gerookte kip. Vervolgens een hoofdgerecht van gegrilde kipfilet, macaroni, een stampotje broccoli, haricots verts en snijbonen. Met een dessert van kwark, noten en fruitsalade na”.
“Als kok ga ik deze laatste dagen van de Giro echt knallen, zorgen dat alles echt super, super goed is! En dan hopen dat hij zaterdagavond nog steeds die roze trui heeft, al durf ik dat nog niet te denken! Die avond zal ik friet bakken, én hamburgers. Die burgers en de broodjes leg ik dan los op tafel, plus sla, komkommer, augurk, uitjes en kaas. Kunnen ze lekker zelf aan de gang gaan. De mayo, curry en de ketchup komt dan natuurlijk ook op tafel!”

En dan in Turijn aan de champagne!

“Weet je dat Steven en ik in 2009 al eens samen een feestje hebben gebouwd? Tijdens het WK in Mendrisio was dat. Steven reed toen bij de beloften, op zaterdag. Lars moest zondag rijden. Ik ben toen die zaterdagavond met de belofterenners uit geweest. Het zal wel een tof feestje geweest zijn, want ik weet er weinig meer van. Wat ik nog wel weet, is dat ik die nacht niet meer naar mijn ouders terug kon komen, die zaten net over de grens in Italië. Het probleem was dat die Zwitsers-Italiaanse grens na 1 uur gesloten bleek te zijn.  Dankzij Steven had ik die nacht toch een slaapplek. Hij had gezien dat zijn roomie die nacht er vandoor was gegaan met een Zweeds vriendinnetje. Er was dus nog een bed voor me over…”

 

Dit interview bevalt zowel een foto als fragment dat we eerder gebruikt hebben voor De Dakhaas presenteert: HetisKoers! De foto met Jesper en Lars Boom is gemaakt door Henri Santing. De selfie met Kruijswijk is natuurlijk van Chefke zelf. 

Bort Hartog