Celeste staat voor Bianchi. Celeste is wat lichtblauwig, wordt vertaald als hemelsblauw en lijkt misschien nog wel het meest op turquoise. Maar dan wat grauwer. Celeste dus, de kleur van de fiets waarop Fausto Coppi zijn grootste successen behaalde. En jaren later doen Felice Gimondi, Marco Pantani en Jan Ullrich dat nog eens dunnetjes over.

Opmerkelijk genoeg zijn de Bianchi-wielershirts ten tijde van Coppi en Gimondi niet in de kleur celeste, zo is te zien op foto’s en fotokaarten uit die tijd. Lichtblauw met wit kleuren ze, de ene keer lichter of valer blauw dan de andere. Celeste is het zeker niet; de leus op fotokaarten, ‘La squadra bianco-celeste’, zal dan ook vooral verwijzen naar de tweewielers.

Maar waarom koos de in 1885 opgerichte fietsenfabriek ooit voor dat celeste? De meningen daarover zijn verdeeld. Het zou de lievelingskleur zijn geweest van de Italiaanse koningin, voor wie Bianchi speciaal een fiets fabriceerde. Een ander verhaal spreekt over een verkeerde mengeling van verf die werd gebruikt voor kakikleurige legerfietsen, in de Eerste Wereldoorlog.

Volgens Franco Ventura, technisch directeur bij Bianchi, was de kleur geen ongelukje. ‘In het begin van de jaren twintig waren alle foto’s zwart-wit. Het probleem was hoe je fiets kon opvallen in het peloton’, vertelt hij in 1985 in Wieler Revue. ‘Men vond toen een kleur uit die veranderde met de lichtinval. Onze fiets moest in de eerste plaats herkend worden – de coureur was van secundair belang, vonden wij.’

Ook renners als Marco Pantani, Moreno Argentin en Mario Cipollini fietsten op een Bianchi maar voor hen was de celeste-fiets ‘slechts’ materiaalsponsor. Geen traditionele Bianchi-shirts dus. Op het Mercatone Uno-shirt van Pantani zitten overigens wel wat celeste vlakken, waarschijnlijk ‘in ruil’ voor de gele vlakken op de celeste Bianchi.

Maar dan is het 2003. Halverwege het seizoen kampt Team Coast van Jan Ullrich met financiële problemen en komt oud-wielrenner/zakenman Jacques Hanegraaf met een oplossing: Bianchi. De fietsenfabriek zorgt niet alleen voor de fietsen maar wordt ook – overigens maar voor een half jaar – hoofdsponsor. En dus kan Bianchi ook de shirts naar haar hand zetten. Lichtblauw? Nee, ditmaal komen kleuren van fiets en shirt overeen: celeste. De vette knipoog naar het verleden wordt meer dan goed ontvangen.

Misschien moet Daan Luyckx (hij is overigens een zwager van Hanegraaf) daar eens over nadenken. Natuurlijk, Vacansoleil blijft komend seizoen hoofdsponsor van de ploeg die op Bianchi’s gaat rijden. Maar zeg nou zelf: welke kleur past er nou perfect bij een vakantieverkoper? Inderdaad hemelsblauw. Celeste!

Jos van Nierop