De poorten van de Sixtijnse Kapel zijn gesloten, het conclaaf is begonnen. Binnenkort weten we wie de opvolger wordt van Joseph Ratzinger als hoofd van de katholieke kerk, bisschop van Rome en staatshoofd van Vaticaanstad.

De paus en BartaliDe banden tussen de paus en de wielersport zijn dankzij de ligging van het Vaticaan en de nationaliteit van de paus (meestal Italiaans) de afgelopen eeuw warm geweest. Gino Bartali, zelf een praktiserend katholiek (il pio, de vrome) had een hooggeplaatste fan: Eugenio Pacelli, ook bekend als paus Pius XII. Toen Pius Bartali na de Tourzege van 1948 in audiëntie ontving op het Sint Pietersplein, voelde de brave Gino zich echt vereerd. Pius roemde Bartali als een voorbeeld van een mens die geloof en familie op de eerste plaats zet. Later polste Pius XII Bartali ook om deel te nemen aan verkiezingen namens de Italiaanse christendemocraten. Bartali dacht na en zei: ‘Nee zeggen tegen de paus is hetzelfde als nee zeggen tegen de Almachtige, maar uit respect voor sommigen van mijn fans moet ik weigeren.’

Op oude Polygoonbeelden is te zien hoe paus Pius XII in zijn buitenverblijf Castel Gandolfo in december 1947 kerkelijke onderscheidingen uitdeelt aan Coppi, Bartali en andere Italiaanse wielersterren. Verder zegent hij de aanwezigen en poseert hij temidden van de wielrenners.

Giro start in het Vaticaan

In 1974 start de Giro d’Italia in Vaticaanstad. Voorafgaand aan de eerste etappe is er een mis voor renners en begeleiders onder leiding van paus Paulus VI (Giovanni Batista Montini). Op filmbeelden is te zien hoe hij de hand schudt van sterren als Eddy Merckx, Felice Gimondi en José Manuel Fuente. Ze hebben alledrie kennelijk gevoel voor katholieke traditie en hiërarchie; ze kussen de ring van Paulus VI. Let ook op Merckx als hij een kruisteken maakt; hij aarzelt zichtbaar…

Gouden Colnago

De Colnago van de pausAls Karol Wojtyla in 1978 wordt gekozen tot paus Johannes Paulus II, vat fietsenbouwer Ernesto Colnago het plan op een gouden racefiets te maken voor de nieuwe pontifex. In 1979 reist Colnago naar Vaticaanstad om de fiets aan te bieden. ‘Het was een speciale, emotionele dag voor me. Ik ging erheen met mijn hele familie, mijn broer Paolo en zijn zoon Alessandro. We hadden gehoord dat de nieuwe paus een fietsliefhebber was en dat hij twee keer per week 38 kilometer fietste toen hij nog in Krakow woonde. En dat hij nog steeds fietste als hij in Castel Gandolfo was. De paus nam de fiets aan, tilde hem op en zei dat-ie heerlijk licht was. En dat hij wou dat hij veel eerder zo’n fiets had gehad!’

Een jaar later neemt het Vaticaan opnieuw contact op met Ernesto Colnago, om te vertellen dat de paus graag een sportfiets wil met een normaal stuur. Daarop stelt hij een witte fiets samen voor Johannes Paulus II, de fiets waarop de paus later altijd rijdt in Castel Gondolfo.

Habemus papam

Wie er de komende tijd ook als paus het conclaaf uitkomt (Vaticaankenner Stijn Fens signaleerde afgelopen week de Franse kardinaal Barbarin al op een mountainbike), de banden tussen het Vaticaan en de wielersport zullen onverminderd warm blijven. Al is het maar omdat de katholieke kerk de wielerploeg Amore & Vita blijft steunen, als onderdeel van haar campagne tegen abortus en euthanasie.

 

Bronnen: Lourdes e il miracolo di Bartali, Wikipedia, Cyclingnews

Leon Geuyen