Hoe kan een renner zoveel doorstaan en zoveel opofferen voor het gloriemoment van een ander? Filmmaker Arunas Matelis en zijn crew kregen de volledige medewerking van de Giro d’Italia om die vraag te beantwoorden. Hun film ‘Wonderful Losers, a different world’ werd verkozen tot beste documentaire op het International Warsaw Film Festival en was in april al op een aantal plekken in België te zien. In Nederland werd de film nog niet eerder vertoond. Het Dutch Mountain Film Festival in Limburg heeft nu de Nederlandse première op vrijdag 2 november.

Matelis verbleef tijdens het maken van zijn film vooral aan de staart van het peloton, waar de auto van de wedstrijdartsen nooit ver weg is. Die auto, volgepakt met ampullen en rollen steriele gaasjes, had nog een plekje over voor de cameraman en werd daarmee het perspectief op de hoofdrolspelers van deze film: de waterdragers met dienst. Daarmee lijkt Wonderful losers op het eerste gezicht te hinken op twee gedachten: gaat de film nu over de rol van de zich wegcijferende helpers achterin het peloton of over vallen-en-weer-opstaan na een lange revalidatie?
Over allebei, zo blijkt. En dat pakt gaandeweg de film goed uit.
Net als bij de film Time Trial zijn de beelden in Wonderful losers grotendeels afkomstig uit de Italiaanse koersen zoals de Giro d’Italia, en de steeds wisselende truitjes van de renners verraden dat Matelis er jaren achtereen filmde. Mooie, alledaagse beelden uit de koers en zonder uitzondering van de achterzijde van het peloton. Er is in Wonderful Losers geen plek voor vedettes. Die ruimte is er wel voor enkele kleurrijke figuren. We zien Jos van Emden en Paolo Tiralongo, ervaren werkpaarden die toch ook eens op de hoogste trede van de spumante nipten. En de camera is bij Svein Tuft tijdens zijn eigenzinnige manier van revalideren. Tuft, totaal gelukkig met zijn knechtenbestaan, opent en sluit de film. Hij wordt daarmee het symbool van de gregario, mannen voor wie het sterrendom zo onbereikbaar is dat de rondearts ze met hun rugnummer aanspreekt.
Diep graven doet de film niet: Matelis laat de woorden en vooral het puffen en steunen van de renners voor zich spreken. Het levert daarmee geen spectaculaire of verrassende film op, wel een originele. Wonderful losers is een film die de opofferingen toont van een vaak onderbelichte kaste in het wielerpeloton. En die kent genoeg bijzondere karakters.

Wonderful losers wordt voor het eerst in Nederland vertoond tijdens het Dutch Mountain Film Festival 2018 in Limburg.

Vrijdag 2 november 19.00 uur, Royal Theater Heerlen
Informatie en tickets: https://www.dmff.eu/films/wonderful-losers/

Wonderful losers, a different world (Arunas Matelis, 2017).
71 minuten, Engels, Italiaans en Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld.
Met o.a. Svein Tuft, Jos van Emden en Paolo Tiralongo


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragMartijn Sargentini