Merida scultura disc 5000

Roze is natuurlijk niet echt een mannenkleur, maar als de Giro mij in zijn greep houdt kom ik volledig terug op die stelling. Dan is roze ineens als een managementbegrip. Het 3M-model. Magisch, Mytisch én Mannelijk. Zo denk ik ook over de Merida Scultura Disc 5000, die ik onder de billen geschoven krijg als testfiets in aanloop naar mijn eerste doel van dit jaar: de Marmotte. Uitgevoerd in de roze kleuren van de Lampre-Merida ploeg valt de fiets, in mijn beleving, positief op.

De Scultura is jaren het paradepaardje van Merida wat betreft gewicht. In 2015 zette Merida de toon voor de rest van de fietsindustrie met haar Scultura 9000 LTD, die met haar 4,55kg de lichtste productiefiets van dat moment was. Het gaf daarbij ook een signaal af naar de wielerwereld over de 6.8kg regel in het profpeloton. Voortbordurend op het succes van de 9000 LTD werd ook de schijfrem geïntroduceerd op de Scultura. Dat resulteert in een prachtige mix van de nieuwste technieken op de Scultura Disc 5000.

De bergen aanvallen
De fiets is volledig carbon zit inclusief de schijfremmen van Shimano op 8,5kg. De compact afmontage geeft mij in juli genoeg mogelijkheden om de steile Alpen aan te vallen tijdens de Marmotte en door de schijfremmen hoef ik me ook tijdens de afdalingen geen zorgen te maken. De 160mm schijven zijn in Nederland onnodig qua remkracht, maar de Franse Alpen zijn een ander verhaal.

Ter voorbereiding reed ik al Luik-Bastenaken-Luik. De regen en lage temperatuur maakten de tocht van 158km tot een zware opgave, maar de Merida slaagde met vlag en wimpel. Zeker in de afdalingen tijdens de regen kon ik later en krachtiger remmen dan veel van mijn kompanen. Ook op de steile Waalse heuvels stond hij goed zijn mannetje.

Nu is het eerst zaak zoveel mogelijk kilometers te maken om ook lichamelijk in goede conditie de zware cyclo aan te vatten. Aan het materiaal zal het in ieder geval niet liggen en tijdens de Giro kan ik lekker blits blijven met de roze accenten op mijn Merida.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of steun ons middels een donatie!

Brend van der Horst
Twitter: