Je kan dan wel nooit prof zijn geweest en niet de allerbekendste amateur maar aan lokale aandacht heeft Henk Jan Buis geen gebrek. Dat maak ik op het jubileumboekje ’50 jaar wielrenvereniging West-Frisia’ uit 2000.

Buis komt nogal vaak voor in het boekje. Hij wint immers nogal wat, in het West-Friese. Bij zijn club wordt hij meerdere keren clubkampioen. En in zijn eigen Enkhuizen wint hij vier keer de Oranjeronde. De eerste keer, in 1981, klopt hij niemand minder dan ‘Dolle’ Dries van Wijhe.

‘Het regende die dag en dat was voor Buis ideaal weer. In tegenstelling tot de concurrentie was Henk Jan op een nat parkoers in zijn element’, schrijft het boekje.

Buis gaat voor zijn doen vroeg in de aanval met Van Wijhe in de contra-attack. De Enkhuizenaar krijgt nog pech (kapotte spaken) waardoor hij tweemaal van de fiets moet. Van Wijhe lijkt te gaan winnen maar Buis komt met hulp van een paar ploegmaten terug bij de leider en sprint naar de ege.

Henk Jan Buis wint nog meer wedstrijden in West-Friesland en rijdt ook wedstrijden in andere delen van Nederland, en ook buiten het land.

Buis blijft fietsen en doe dat nog steeds, ‘op’ Strava.

Jos van Nierop